Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 2063 kez okundu.
Yazının Tarihi :   16 Şubat 2022 - 09:05:10

Dinde Uzaklaşma Ve Kominizim

Büyüt
Küçült
Dinde Uzaklaşma Ve Kominizim

Fatih Yokuş

1961 Diyarbakırlı emekli imamım, halen Diyarbakır'da yaşıyorum.

Bir çoğumuz camilere ilginin azaldığını, dine karşı insanların soğuduğunu ve gençler arasında deizimin artığını gözlemlemekteyiz.

Hoş olmayan bu durumun müsebbibi olarak; "dinin siyasete, çıkara alet edilmesi", "etkili vaiz yapılmamasi", "diyanet camiasının görevini tam yapmaması", "imam ve hocaların mutteki olmamalari"... gösterbiliriz.

Özelikle gençlerin; Adaletsizlik, gelir dağılımındaki eşitsizlik ve benzeri etkenleri ileri sürerek; müslüman bir ülkede dindar (sağ) bir iktidarı gördüklerinde, yanlışları dine mal edip dinden uzaklaştıklarınıda diyebiliriz.

Bazı kötü niyetli insanların da; Kuran ve Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemi objektif biçimde incelemeden, akıl süzgecinden geçirmeden; "gerici, yobaz, çağ dışı.." ve benzeri ile islam dinini suçladıklarına da şahit oluruz.

Cehaletin eseri ola  bu durumlar ne acip, üzücü ve yanlış düşüncelerdir.

Arkadaşlarla Diyarbakır surlarına çıkmış, orada bulunan iki gençle selam verme, tanışma ve muhabet ile samimî bir ortam oluştu.

Gençlerden biri resmi Kuran kursunda okuduğunu, eğitim esnasında hocalarin yoğun siyasi propoganda yaptıklarını, bunun için eğitimi bıraktığını, camayi ve namazi terk etiğini" ve "komünist" olduğunu söyledi.

Ben "Cami ve Kuran kurslarında siyasetin yapılmasının yanlış" olduğunu ve ona bu yanlışın dinin bir gereğimi? Yoksa dine rağmen dinin emrine uymayanların suçumu? Diye sordum"

O "elbette dinin değil, kişinin suçudur" dedi.

Ona "neden komünist" diye sordum.

Onlardan biri; müslümanların yanlışlarını, adaletsizliklerini, yolsuzluklarını, gelir dağılımındaki eşitsizliği...saydıktan sonra "kominizim de eşitlik var onun için" dedi.

Ben; "nasıl bir eşitlik?"

O; "kominizimde özel mülk yok. Herkes çalışır, devlet herkesin geçimini eşit biçimde sağlar" dedi.

Ben; "Devlet kim?"

O; "Halk tir."

Ben; "Halk; devletin bireyleridir. Oysa devleti idare eden vali, kaymakam, Dr. Mühendisi, işçi, çiftci, çöpcü, öğretmen, çoban... ve benzeri sınıflarla teşkil olunur."

O "evet" ben; "var olan bu sınıflara karşılık eşitlik nasıl sağlanacak?" 

O; "herkes çalışacak ancak eşit biçimde devlet onların geçimlerini sağlayacak

Ben "çiftçi, çöpcü, beden işçisi vb. Zor işlerde çalışanlar veya eğitimin zorluklarına katlanarak başarılı olanlar ve katma değeri yüksek olan bilim adamlarına haksızlık olmaz mi?" Ve "Yatalak, yaşlı, özürlü..." çalışmayanların durumu?"

O sustu ben devamla

"Her kes okula gitse, ilk, orta, lise, ünüversite ve üstü eğitim derken yaş ilerleyecek o zaman beden gücüne dayalı zor işlerde kim çalışacak? Ev, eş, evlat, anne, baba... sevgi ve saygi nasıl olacak? Farklı yemek ve giyim zevkleri olanların durumu?..." soruları soruyir ve cevabını veriyordum.

O da dinliyorlardı.

Devamla; "Namaz kılıp ve Kuran okuyan doğru olanı yapiyor. Kişi adalete, insan haklarına önem vermiyorsa oda yanlış yapiyor ve Allahın dinine uymuyor yada tanımıyor."

"Kişi, adalete, insan haklarına önem veriyorsa doğru yapıyor. Nanaz kılmıyor, ibadete dine önem vermiyorsa yanlış yapiyor. Allahın dinine uymuyor veya tanımıyor."

İmandan sonra ibadette dinin direği namazdir.

Müamelatta yani insani ilişkilerde ise dinin direği ADALETTIR.

Selam ve dua ile.

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir