
Manevi atmosferin yoğun olduğu; rahmet, mağfiret ve azaptan kurtuluş ayı olan Ramazan in sonlarına geldik.
Tuttuğumuz oruçlar ile maddi ve manevî nice kazanımlar elde ettik.
Ramazan ayına özel teravih namazımızı kılmaya özen gösterdik.
Bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesini de yakalayabilmiş isek 83 ve üstü yıl kadar ibadetlerimiz Allah katında makbule geçmiştir İnşaAllah.
Sıra fitre vermeye geldi.
İbn Abbas (ra):
"Resulullah sallallahu aleyhi ve selam oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için filtreyi farz kılmıştır. Filtreyi kim namazdan önce öderse, bu makul bir zekât, kim namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur" (Buhari ve Müslim)
Fitre; bayram namazından önce doğan tüm müslümanların kendileri veya onlara bakmakla yükümlü olan kişiler tarafından verilmesi farz olan bir ibadettir.
Bayram namazından önce Ramazan ayında verilmesi gerekir. Mazeretsiz olarak bayram namazından sonraya ertelemek Şafii mezhebine göre haram Hanefi mezhebine göre de mekruhtur.
Kur’an da; "Sayılı günlerde olmak üzere (oruç size farz kılındı). Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder. (İhtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakiri doyuracak fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara 184 ayeti)
İbni Ömer (ra) rivayetle; "Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve selam fıtır zekâtını Ramazan ayında hurmadan veya arpadan bir sa’ erkek veya kadın, hür veya köle her Müslümana farz kılındığını emretmiştir." (Buhari)
Hadis ve sahabenin uygulamalarına bakıldığında; hurma, kuru üzüm, buğday, arpa cinsinden bir sa’ olduğu ve bir sa’inda dört müd olduğu o da ortalama iki kilo yedi yüz gr tekabul eder.
O günün şartlarında alışverişin bu tür hububat malları ile yapıldığı içi bu miktar ile bir miskinin günlük yiyecek ihtiyacı için yeterli idi.
Günümüzde ise ticaretin para ile yapılması ve günlük yiyeceğin lokantalarda karşılanması fıtre miktarını TL cinsinden belirlemesine sebep olmuştur. DİB tarafından bu seneki fıtre miktarı 180 TL belirlemiştir.
İmkanları olmayanlar veya kısıtlı olanlar bu miktarın altında ödeme yapabilirler.
Kimlerle verilebilir konusuna gelince; fakir, miskin ve Allah yolunda cihad edenler tercih edilmelidir.
Bakmakla yükümlü olduğumuz, Anne- baba ve evlatlara fitre verilmez.
Allah’a emanet olun.