Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber
29.03.2024
Giresun / 11°C

18 Mayıs 2022 - 09:00
Çalışmalarda Tarihten Yana Tavır Alınmalı
CHP Giresun Merkez İlçe Başkanı Av. Murat Bektaş yaptığı yazılı açıklama ile tarihi Çınarlar Camiinde yapılan çalışmalarda kültür varlıkları için gerekli hassasiyetin gösterilmediğinden şikâyetçi oldu.
 Çalışmalarda Tarihten Yana Tavır Alınmalı

BektaÅŸ açıklamasında “Ä°limiz Çınarlar Mahallesinde bulunan Çınarlar Camii 1888 yılında inÅŸasına baÅŸlanmış, 1896 yılında ibadete açılmıştır. Zaman içerisinde onarımlar da yapılan Çınarlar Camii 14.02.1986 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından Korunması Gereken Kültür Varlığı olarak tescillenmiÅŸtir.

Giresun Ä°l MüftülüÄŸü’nün 09.12.2020 tarihli talebi ile Çınarlar Camii bitiÅŸiÄŸindeki mülkiyeti Giresun Belediyesi’ne ait olan cami avlusu ve cenaze namazı olarak kullanılan kısmı altında tuvalet ve ÅŸadırvan yapmak üzere bedelsiz tahsisi talep edilmiÅŸ, meclis üyelerimizin karşı çıkmasına raÄŸmen oybirliÄŸiyle kabul edilerek MüftülüÄŸe tahsisine karar verilmiÅŸtir.

Bahse konu alanda baÅŸlatılan inÅŸaat, hafriyat çalışmaları sırasında 1700’lü yıllardan kalma mezar taÅŸları bulunmuÅŸtur. Bir kısmının da kazılar sırasında tahrip edildiÄŸi görülmektedir.

Mezar taÅŸları bir kentin tarihini, kültürünü ve medeniyetini yansıtan yazıt mahiyetindedir.  Bu nedenle bu çalışmalar yapılırken büyük bir özen gösterilmelidir.

Bahse konu alanda yapılmak istenen tuvalet ve şadırvan ihtiyacı ile tarihi değer kıyaslandığında elbette tarihten yana tavır alınması gerekmektedir.

Konu önce Giresun Belediye Meclisi Üyemiz Fuat Köse tarafından Mayıs ayı ilk oturumunda gündeme getirilmiÅŸ olup akabinde Merkez Ä°lçe BaÅŸkanlığımızca da Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna baÅŸvuru yapılmıştır.

Bu konuda benzer hassasiyeti diÄŸer siyasi parti temsilcilerimizden de beklediÄŸimizi belirtir sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” dedi.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :