Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber
03.05.2024
Giresun / 11°C

18 Åžubat 2024 - 23:57
Koramiral Şükrü Okan ölümünün 67. yılında mezarı başında anıldı.
Koramiral Şükrü Okan ölümünün 67. yılında mezarı başında anıldı.

Koramiral Åžükrü Okan'ın ölümünün 67. yılında Tirebolu'da bulunan anıtı başında ve Ä°stanbul'da Sahrayıcedit'te mezarı başında anıldı. Ä°stanbul'da Kadıköy Tirebolulular DerneÄŸi tarafından organize edilen programa, TÄ°RDEF BaÅŸkan Yardımcısı Sn. Salim Palaz, Sn. Ä°smail Yılmaz, Genel Sekreter, Sn. Erdal Karadeniz, Emekli Denizaltıcılar BirliÄŸi derneÄŸi, Sn. E. Dz. Kur. Kd. Alb. Bülent KUL katıldı. Tirebolu Dernekler Federasyonu (TÄ°RDEF) tarafından organize edilen anma programının sunumunu Düzköy Dernek BaÅŸkanı ve TÄ°RDEF EÄŸitim Komisyon üyesi Necati Yılmaz yaptı.

Tören çelenk konulması, saygı duruÅŸu ve Ä°stiklal Marşı'nın okunması ile baÅŸladı. TÄ°RDEF Genel BaÅŸkanı Sn. Necdet Demirel yaptığı açılış konuÅŸmasında; "DeÄŸerli Tirebolulular, bu soÄŸuk havaya raÄŸmen burada bulunmak, deÄŸerlerimize verdiÄŸimiz önemin göstergesidir. Tirebolu'muzun deÄŸeri Cumhuriyetin ilk Donanma Komutanı Koramiral Åžükrü Okan'ın ölümünün 67. yıl dönümü münasebetiyle toplanmış buluyoruz. Merhum komutanımıza Allah'tan rahmet diler, katılımınız için hepinize çok teÅŸekkür ederim. Hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

Koramiral Åžükrü Okan'ın hayatından kısa bir bölüm sunumu için TÄ°RDEF Basın Yayın ve Sosyal Medya Birim Sorumlusu Recep Karakoç kürsüye gelerek tören konuÅŸması yaptı. Törene katılanlar arasında; AK Parti Tirebolu Ä°lçe BaÅŸkanı Sn. Tayyip Çamur, MHP Tirebolu Ä°lçe BaÅŸkanı Sn. Asım Akça, CHP Tirebolu Ä°lçe BaÅŸkanı Sn. Cemil Çalık, AK Parti Tirebolu Belediye BaÅŸkan Adayı Sn. Ömer Hıdır, MHP Milletvekili Adayı Sn. Fatih MeÅŸe, Ä°l Genel Meclis Üyesi Sn. Av. Mehmet Åžener, Sn. Murat Aslan, Sn. Ömer Cebeci, Tirebolu Yeniköy Mahallesi Muhtarı Sn. Osman Altay, Tirebolu Özlü Köyü Muhtarı Sn. Bahtiyar Küçük katıldı.


TÄ°RDEF Basın Yayın ve Sosyal Medya Birim Sorumlusu Recep Karakoç'un Açıklaması
Atatürk’ün amirali Åžükrü Okan, 1880 Tirebolu’da doÄŸdu. 18 Åžubat 1957 yılında Ä°stanbul’da vefat etti. Baba adı Mehmet, anne adı Azizedir. Amiral Åžükrü Okan’ın bahriye hayatı 1901 yılında Gv. TÄŸm olarak deniz harp okulundan mezuniyetiyle baÅŸlamış, donanma gemilerinde görevlerini müteakip 1910 yılından itibaren denizaltıcı Åžükrü Okan kimliÄŸi ön plana çıkmıştır. 1910 yılında Avusturya, Almanya, Fransa ve Ä°talya’ya denizaltıcılık tetkik ve eÄŸitimleri için gönderilen heyet içerisinde yer almıştır. Fransa’dan iki adet denizaltı alım kararı sonrası 1914 yılında gemi komutanı olarak Fransa’ya gitmiÅŸ ancak gemi transferleri Birinci Dünya Savaşı nedeniyle gerçekleÅŸmemiÅŸtir.

Müteakiben, 1915 yılında denizaltı teknolojisi alanında ihtisas sahibi olmaları amacıyla Almanya’ya gönderilen 6 subay arasında yer almış nüve denizaltıcı olarak denizaltıcılık tarihimize geçmiÅŸtir. EÄŸitim ve kurslara müteakip eylemli görev almak üzere Alman denizaltılarında göstermiÅŸ olduÄŸu baÅŸarı büyük takdir toplamıştır. Cumhuriyetin ilanı sonrası denizaltı bilimi konusunda Fransa, Hollanda ve Ä°sveç’e gönderilen heyette heyet baÅŸkanı olarak yine Binbaşı Åžükrü Okan yer almıştır. 1928 yılında donanmaya katılan birinci ve ikinci denizaltı gemilerinden oluÅŸan Denizaltı Gemileri Komutanlığı’na atanarak 12 Åžubat 1929 tarihinde kurulan Denizaltı Filo Komutanlığı’nın ilk filo komutanı olarak tarihe geçmiÅŸtir. Süreç içerisinde vekâleten harp filo komutanlığı ve Yarbay rütbesinden itibaren KoramiralliÄŸe yükselmiÅŸ, emekli olana kadar 14 yıl donanma komutanlığı yapmış, amiral rütbesi ile ilk donanma komutanı olarak deniz kuvvetleri tarihinde mümtaz yerini almıştır.

Cumhuriyetin büyük kurucusu Atatürk, bir deniz bayramında Amiral Åžükrü’ye Okan soyadını vermiÅŸtir. Atatürk bu hareketi ile donanma komutanını ve Türk bahriyesini yaradılışı ve itidali itibariyle olduÄŸu kadar ismen de muzaffer ve ebedi kılmış ve Okan adında bahriyelilerin yüreklerinde kahramanlık heyecanı uyandırmıştır. Atatürk’ün amirali Ata’ya: “Atam biziim donanmamız azdır fakat özdür. En büyük yangınlar çıkarabilecek bir kıvılcımdır.” demiÅŸtir. Donanma komutanlığı görevinde Atatürk’ün direktifleri ile cumhuriyetin genç donanmasının eriÅŸtiÄŸi gücün gösterilmesi fırsatı olarak gördüÄŸü Malta ve Yunanistan ziyaretlerini 6 gemi ile gerçekleÅŸtiren navarin baskınından sonra, birlik halinde Akdeniz ile buluÅŸturan, Atatürk’ün amirali Åžükrü Okan olmuÅŸtur. Bu süreçte Atilay denizaltısının Çanakkale BoÄŸazı giriÅŸinde mayına çarparak batmasının acısını ve Refah’ın Ä°talyan denizaltısı tarafından batırılışı ile kaybettiÄŸimiz seçkin ve kahraman denizaltıcıların derin üzüntüsünü yaÅŸamıştır. Atatürk’ün naaşını Dolmabahçe’den alarak Yavuz’a getiren Zafer Muhribinde yer alarak donanma komutanı olarak atasına son görevini tamamlamıştır. Amiral Åžükrü Okan genç Cumhuriyet donanmasındaki bahriye hayatını, 38 sene 5 ayı deniz, 7 sene 7 ayı kara görevlerinde olmak üzere ÅŸerefle geçen 46 yıl sonunda 1945 yılında emekli olarak tamamlamıştır.

Koramiral Åžükrü Okan’ın donanma komutanlığından ayrılışı münasebetiyle donanmanın deniz mecmuasında yayınlanan uÄŸurlama yazısı onun kiÅŸiliÄŸi, liderliÄŸi ve deÄŸerini gözler önüne sermektedir. Amiral Åžükrü Okan bahriyelilere iyi bir denizci olmanın ÅŸartlarını özveri ile çalışmayı, vatan ve vazife severliÄŸin en üstün örneklerini bir meslek ananesi olarak bırakmıştır. Koramiral arkasında en küçük donanma parçasından en büyük komuta yerine kadar geçen dürüst, faziletli ve baÅŸarılı bir hayat örneÄŸi bırakmış, donanma bu deÄŸerler üzerinden geliÅŸmiÅŸtir. Ömrünün bütün gençlik yıllarını imparatorluÄŸun son savaÅŸ felaketleri arasında geçirmiÅŸti. Ä°talya, Balkan ve Birinci Dünya Harplerinden alınan derslerin büyüklüÄŸünü ve olgunluÄŸunu bütün hayatında görmek mümkündür.

Bütün bu milli acılar amiralin yurtseverlik duygusunu derin bir ÅŸekilde iÅŸlemiÅŸti. Emrindeki donanmayı ve personeli daima bu ders ve ibretlere göre uyanık tutarak yetiÅŸtirmiÅŸtir. Türk donanmasının, Cumhuriyet döneminde geliÅŸmesinde Amiral Okan’ın büyük rolü ve katkısı vardır. Yarbaylığından koramiralliÄŸe kadar 14 sene aralıksız geçen donanma komutanlığı onun gıpta edilecek meziyetlerinin örnekleriyle doludur. Åžükrü Okan’ın, Cumhuriyet donanmasına hizmetleri her zaman büyük ÅŸükran duygularıyla anılacaktır. KiÅŸiliÄŸi, liderliÄŸi, bilgi birikimi ve mesleki tecrübesiyle kurduÄŸu ve geliÅŸtirdiÄŸi Türk donanmasındaki milli gemileri, savaÅŸ yönetim sistemleri, silahları ve Cumhuriyet donanması ruhuyla yetiÅŸen personeli ile Akdeniz’in en güçlü donanması haline gelmiÅŸtir.

Mavi vatanın savunmasında hak ve menfaatlerimizin korunmasında gösterdiÄŸi kararlılık milletimizin gururu olmuÅŸtur. SaygıdeÄŸer Amiralim, Aziz hatıranızın önünde ÅŸükran duygularımla ve saygı ile eÄŸiliyorum. Ebedi istirahatgahınızda rahat ve huzur içinde yatın, ruhunuz ÅŸad olsun.”



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :