Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 281 kez okundu.
Yazının Tarihi :   14 Mart 2025 - 09:01:32

Ahmet Şara yönetimine sesleniyorum!

Büyüt
Küçült
Ahmet Şara yönetimine sesleniyorum!

Eyüphan Kaya

10 Mart sözleÅŸmesi hayırlı olsun, uzun zamandır Rojava ile ilgili bir endiÅŸe vardı, “acaba Åžam yönetimiyle bir iÅŸ birliÄŸi yapar mı yapmaz mı?” diye.Mezkur tarih itibariyle Mazlum Abdi ile Ahmet Åžara arasında imzalanan 8 maddelik bir anlaÅŸma ile bölge insanı kısmi bir nefes aldı. Neden kısmi bir nefes diyorum? çünkü pratikte bu anlaÅŸmanın tezahürü nasıl tecelli daha bilinmiyor.

 

Evet savaşın kazananı yoktur, ama “dest helanîn def a beladike(El kaldırmak  belayı def eder)” diye bir Kürt ata sözü var. PYD Rojavada özerk bir bölge oluÅŸturmuÅŸtu; iyi  yanı  Kürtçe talim  terbiye yapılıyordu, kötü yanı Ä°slam dini müharref dinler kadar anlatılıyor, böyle  bir din de var dercesine, deÄŸerlerinden yönetim açısından faydalanılmıyordu bir de Kürtler üzerinde militarist bir  baskı  vardı.

 

Bu süreçte  sadece Kürtçe  eÄŸitim yerine iki dilli  eÄŸitime geçilip, devletin resmi dili olan Arapça ile de tedrisat yapılması, alfabe konusunda bir referanduma giderek Latin alfabesi mi yoksa Medrese alfabesi mi? ÅŸeklinde bir tercihin yapılması, ders müfredatının ilahi öğretiyle yani Ä°slami deÄŸerlerle  uyumlu hale getirilmesi olursa, ileriye dönük umut verici bir geliÅŸme olur diye düşünüyorum.

 

Kim ne dese desin Rojavayı Eyalet tarzı bir yönetimle idare etmeyi tercih etmek en doğrusudur. Ahmet Şara yönetimine sesleniyorum! Türkiyedeki ırkçılık kokan ve Kürt düşmanlığı üzerinde oturtulmuş Ulusalcı ve Üniter devlet yapısına kulak vermemesini tavsiye ediyorum, realiteye göre hareket ederek Kürtlerin mevcut kazanımlarını elinden almayın, ama yanlışlarını da kavl-i leyin ile düzeltin.

 

Kimi korkak insanlar gibi bölünme fobisiyle merkeziyetçi bir yönetime yapışmak yerine, insanına güven üzerine tesis edilen hürriyet endeksli bir yönetim tarzını tercih edin. Petrol ve benzeri kevni kaynaklarda ileri gelen maddi kazancın  en az %50sini bölge insanına hanelerdeki nüfus sayısına göre ailelerin hesaplarına aktarın.

 

Evet 8 madde üzerinde anlaşmaya varıldı, hayırlı olsun.

 

“2025/3/10 Pazartesi tarihinde, aÅŸağıdaki hususlarda anlaÅŸmaya varılmıştır:

1- Tüm Suriyelilerin, dinî ve kültürel geçmiÅŸlerinden bağımsız olarak, yeteneklerine dayalı olarak siyasi süreçte ve devlet kurumlarında temsil edilme ve katılım hakkı güvence altına alınacaktır.

2- Kürt toplumu, Suriye devletinin asli bir parçasıdır ve devlet, onların vatandaşlık hakkını ve tüm anayasal haklarını güvence altına alacaktır.

3- Suriye genelinde ateşkes sağlanacaktır.

4- KuzeydoÄŸu Suriye’deki tüm sivil ve askeri kurumlar, devlet yönetimi altına alınacak, buna sınır kapıları, havaalanları, petrol ve gaz sahaları da dâhil olacaktır.

5- Tüm Suriyeli mültecilerin, köylerine ve ülkelerine geri dönüşü sağlanacak ve devlet tarafından güvenlikleri temin edilecektir.

6- Suriye devleti, terörizmle ve ülke güvenliği ile birliğini tehdit eden tüm tehditlere karşı mücadelede desteklenecektir.

7- Bölünme çağrılarına, nefret söylemine ve Suriye toplumunun tüm bileşenleri arasında fitne çıkarma girişimlerine karşı çıkılacaktır.

8- Ä°cra komiteleri, anlaÅŸmanın bu yıl sonuna kadar uygulanmasını saÄŸlamak için çalışacak ve çaba gösterecektir.”

 

Kısa bir anlaşma gibi gözükse de satır araları analiz edildiğinde ustaca düşünülmüş, hemen hemen tüm sıkıntıların giderilmesi için yeterli nitelikte bir sözleşmedir. Keşke şöyle bir madde de olsaydı;-

9-“bu maddelere baÄŸlı kalacağımıza halkın ÅŸahitliÄŸinde Allah adına yemin ederiz” denilseydi.AnlaÅŸma daha bereketli ve uygulanması kolay olurdu diye düşünüyorum.

Türkiye medyasının sözde aydınlar hala tutturmuşlar;

Rojava için Terör devleti,

Kukla yönetim,

Mazlum Abdi Şam yönetimine teslim oldu,

Petrol tasarrufu artık Şam yönetiminde olacak,

Suriye bu günden sonra tek renk..vb

İfadelerle bu anlaşmaya sevineceğimize itici ve sıkıcı ifadelerin kullanması doğru değildir.

*Şam yönetimi ile Rojava arasında bir anlaşma yapılmışsa bize de tebrik ve takip etmek düşer.

 

Tekrar hayırlı olsun, ilahi öğreti ile, başka bir ifadeyle İslam hukukuyla barışık bir yönetim olsun diyor, amin demenizi bekliyorum.

 

Selam ve selametle kalın.

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AÄ°T DÄ°ÄžER YAZILAR



Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LÄ°G PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2024 - 2025
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir