Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 1924 kez okundu.
Yazının Tarihi :   13 Haziran 2024 - 10:54:00

Güvenlik Korucuları ne iş yapar, ne kadar maaş alır?

Büyüt
Küçült
Güvenlik Korucuları ne iş yapar, ne kadar maaş alır?

Eyüphan Kaya

Vatandaş üzerinde toplumsal mühendislik politikalarını deneyen eski karanlık devlet öyle bir duruma geldi ki, ürettiği terör başına bela oldu, kırsal kesimlerde alan hakimiyetini sağlayamadı, vatandaşların köylerini koruması için Köy Koruculuğu adı altında bir güvenlik birimi oluşturdu.

Bu korucular bazı vatandaşlarımız tarafından cahş/hain/satılmış… sözleriyle değerden düşürülürken, Rütbeliler tarafından da azarlanıyor, küçük düşürülüyordu.

Bu fedakar insanlar sembolik bir ücret karşılığında köylerini koruyorlardı, aslında belki de PKKnin kendilerine verdiği sıkıntıdan kurtulmak için bunu yapıyorlardı, ama silahlanmak için böyle bir resmi vazife lazımdı.

Derken ülke yönetimi el değiştirdi, Recep Tayyip Erdoğan gibi bir “Osmanlı Evladı” ülkenin direksiyonuna geçti, bu 22 yıllık süreçte gevezelik yapan birçok kişiye karşı dik durdu, bazılarına “Osmanlı tokatı” attı, bazılarına “Kes lan!” dedi. Derken bu güne kadar birçok alanda gelişme oldu, ülke bir şeye benzedi, bundan Köy korucuları da bir derce payını aldılar, bir ara maaşlarında kısmi bir düzelme de oldu, şu seyyanen memurlara verilen 8.000 liralık zam emeklilere verilmediği gibi onlara da verilmeyince maaşları eridikçe eridi.

Güvenlik Korucuları, Uzman Çavuş, Başçavuş, Subaylarla en ön safta canları pahasına vatan müdafaasını yaparken aldıkları ücret 11.139,15 TL  kök maaş ve emekli olduğunda kıdem tazminatı almamak kaydıyla 5.862,97 TL  tazminat maaşlarına ekleniyor ve bir şekilde güya asgari ücretli kadar maaş alıyorlar. Bu bir hile-i şeriyedir bence. Cephede birlikte oldukları güvenlik görevlileri 40-50 BİN lira alırken neden Güvenlik Korucularına bu kadar az bir ücret ödeniyor? Yoksa birileri onlara mobing mi uyguluyor?

 

*Güvenlik Korucuları 11.139,15 TL  lira maaş alıyorlar maalesef!

 

Federasyon tarafında Taner Öner aracılığıyla bana gelen bilgiye buyur hep beraber bakalım ve vicdanın süzgecinden geçirelim.

…..

GÜVENLİK KORUCULARIMIZIN ÇALIŞMA SAATLERİ , MEVCUT ÖZLÜK HAKLARI

1- Güvenlik Korucularımız ay içerisinde 24 / 48 saat çalışmakta bazen de personel yetersizliği ve görev yoğunluğundan ötürü bu çalışma sistemi 24 / 24 Saat çalışmaktadırlar . ay içerisinde çalışma saat bazına vurduğumuz zaman ayın 31 gün çekmesi doğrultusunda bazı korucularımız ; ay içerisinde 240 Saat , bazı Korucularımız ise 264 Saat çalışmaktadırlar .

2- Üs Bölgelerine , dış karakollara giden Korucularımız ise en az 7 gün 24 saat görevlerin başlarında olup bu süre 15 güne kadar gitmektedir .

3- Sınır ötesi görevlerinde ise en az 1 ay olup bu süre 3 veya 6 aylığına uzatılmaktadır .

4- Eskiden Güvenlik Korucularımız sadece bulunduğu köylerin güvenliğini sağlamaktaydılar , şimdi ise köylerinden ziyade hemen hemen her yerde görev yapmakta olup ilçe sınırları içerisinde ilçe kaymakamının oluru İle , il sınırları içerisinde il valisinin oluru ile , il sınırları dışında İçişleri Bakanımızın oluru İle , sınır ötesi görevlerde ise Cumhurbaşkanımızın oluru ile görevlerine gitmekte ve görevlerini icra etmektedirler .

5- Güvenlik Korucularımız görev esaslarında bulundukları köy sınırların dışına çıkıldığı zaman 24 Saat Göreve ; 400 TL. Harcırah almakta , yol ücreti olarak da Belediyenin belirlemiş olduğu Yol Raiş Bedeli yansımaktadır .

12 saat göreve ; 266 , 66 TL. harcırah almakta , yol ücreti olarak da Belediyenin belirlemiş olduğu Yol Raiç Bedeli yansımaktadır .

8 Saat Göreve ; 133 , 33 TL. Harcırah almakta , yol ücreti olarak da Belediyenin belirlemiş olduğu Yol Raiç Bedeli Yansımaktadır .

6- Güvenlik Korucularımız Komando Birlikleri ile çıkılan operasyonel teşkil edilen görevlerde ise ister bir saat olsun ister bir gün olsun fark etmeksizin sadece 190 TL. operasyon ücreti olarak tazminat almaktadırlar

7- Güvenlik Korucularımız görev yerlerine kendilerine ait hususi araçlarla veya taksi tutarak görev yerlerine gitmekte olup , görev esnasında yedikleri yemek , içtikleri su , çay kendileri karşılamaktadırlar .

8- Güvenlik Korucularımız sözde 657 Devlet Memuru Kanuna bağlı oldukları , yargılama olduğunda 657 ‘ e göre yargılandıkları ama 442 Sayılı Köy Kanuna bağlıdırlar .

9- Güvenlik Korucularımızın aylık maaşları ; 11.139,15 TL. dir . maaşları Asgari Ücretin altında kaldıkları İçin , 5.862,97 TL. tazminat Olarak kendilerine verilerek Asgari Ücrete tamamlayıp maaşları ; 17.002,12 TL. ‘ dır.

10- Güvenlik Korucularımız Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Teşkilatı gibi OYAK dayanışmasından , Mehmetçik Vakfından , Konut yardımından yararlanmamaktadırlar .

11- Güvenlik Korucularımız 55 Yaşına Geldiklerinde Emekli Olduklarında Herhangi bir toplu Emeklilik Ücreti alamamaktadırlar . sadece aylık emekli maaşı almaktadırlar . oda en son çıkan emekli yasasına istinaden en düşük emekli maaşı almaktadırlar .

………

 

İşte görüyorsunuz bu kadar zor şartlar altında çalışan bu Güvenlik Korucularının hali budur. Bence en az benim dert edindiğim kadar siz de dert edinin ve ilgili yetkililere iletin. Benim bu konuda makul bir teklifim var.

Maaşları %80 oranında uzman çavuşların veya mahalle bekçilerinin maaşlarına bağlansın, kıdem tazminatları ve diğer ödemeleri de ona göre ödensin ve bu sorun kısmen çözülsün derim.

Eğer Güvenlik Korucuğuna ihtiyaç yoksa bu şekilde “mobing” uygulayacağına kademeli kademeli emekliliğe ayrılsınlar ve bundan sonra Güvenlik korucuları adıyla kimse işe alınmasın. Ama bu haksızlı karşı sessiz kalmak vatandaş olarak bize yakışmaz!

Benden söylemesi.

Vesselam.

Eyüphan  Kaya

İnsan Hakları Aktivisti/Strateji Uzmanı

 

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir