Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 1382 kez okundu.
Yazının Tarihi :   26 Kasım 2022 - 20:52:25

Kıbrıs’ın Tapusu Diyarbakır’lıların Elindedir

Büyüt
Küçült
Kıbrıs’ın Tapusu Diyarbakır’lıların Elindedir

Eyüphan Kaya

Yaşı müsait olanlar biliyor, 1974 Kıbrıs harekatında ülkemizin birlik ve beraberliği gönülden vardı, şimdi de var diyebilirsiniz ama  şimdi vatandalık icabı zorunlu bir beraberlik var. Ne yazık ki Ak Parti dönemine kadar bir kısım karanlık odaklar vatandaşlarımıza ciddi bir sıkıntı verdi. Son 20 yılda bir çok alanda iyileştirmeler oldu ama şu anda da devletin imkanlarını lehyine kullananlar türeyince bu defa başka türlü bir kırgınlık oluştu.

Ben hatırlıyorum, o zaman lise talebeleri askerlik şubesinin önünde sıraya girmişlerdi, gönüllü olarak Kıbrıs harekata katılmak için, bunlar arasında ANAPta iki dönem millet vekilliği yapan Sibgatüllah Seydaoğlu da olduğunu söylüyor.

O zamanlarda genç bir basın nesubu olan Bahri İleri anlatıyor; 2000 genç Askerlik şubesinin kapısna dayandık. Şube Başkanı Albay Rütbesinde bir Subaydı, kapıya çıktı duygulandı ve dediki; “Bu ülkede bu birlik ve beraberlik oldukça kimse sırtımızı yerine getiremez evelAllah”

Bunu dışında bir çok sivil vatandaşlarımız gayri resmi harekata katılmıştır. Bunu da Kıbrıs harekatı üzerine Kürtçe saz eşliğinde “kılam” söyleyen ozan/dengbejlerin sözlerinden anlıyoruz.

Siz kendinizi devlet diye tanımlamışsanız yanı başınızda bir kesim insan diğer bir kesim insana zulüm ederse “Bana ne?” diyemezsiniz. Kıbrısta bir kesim haddını aşanlar Enosisi uygulamak için nerdeyse Kıbrıs Türklerini imha ediyorlardı.

Rahmetli Erbakan hoca Başbakan yardımcısı olmasaydı cesaretimizi toplayıp harekete geçmemiz dadi zor olurdu. İyi ki müdahale edildi ve o insanlar yurdunda, yuvasında insanca yaşama imkanı buldular.

Malumunuz Kıbrısın fethi esnasında cihat için gelen Hz.Peygamberin halası Hala Sultanın mezarı buradadır. Bir ara İslam Konferansı Örgütü(İKÖ)nün Toplantısında Kıbrıs Başbakanı Hakkı Altun şöyle bir ifade kullanmıştı;“Biz peygamberimizin Halasının mezarının nöbetindeyiz” demişti. Kendisi hayattaysa Allah selamet versin, vefat etmişse ruhu şadolsun.

Kıbrıs ülkemiz için bir ileri karakol düzeyinde güvenliğizin Akdeniz tarafının sigortasıdır,

Kıbrıs Ortadoğu enerjisinin Avrupaya taşınması için bir ara basamaktır.

Kıbrısı sahiplenmek, arkasında durmak bizim hakkımız ve vazifemiz. İnsanlıktan nasibini almamış günahkar azınlık bir kesim  Türkiyenin Kıbrıs üzerindeki Garantörlük hakkına karşı olsalar da biz bu vazifeyi yerine getirmekle yükümlüyüz.

Diyarbakır Bağlar Belediyesi tarafından, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Diyarbakırlı şehit ve gazilerin anısına yaptırılan “Kıbrıs Barış Anıtı ve Ersin Tatar Parkı” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katıldığı bir törenle açıldı. Keşke Ersin Tatar adı verileceğine Rauf Denktaş adı verilseydi. Çünkü Rahmetli Dentaş çok zor şartlarda Kıbrıs için mücadele verdi. Yine de hayırlı olsun demek bize düşüyor. Ayrıca bu ince düşüncesinden dolayı Başkan Hüseyin Beyoğlunu da tabrik ediyorum.

Şu anda Emekli Tuğgeneral olan Cemal Eruç bey Kıbrıs harekatı esnasında yarbay rütbesiyle savaşa katılan bir kahramandır.

Babası Hava Kuvvetlerinde muvazzaf asker olması hasebiyle çocukluk yıllarında Diyarbakırda yaşamış, bu şehrin ekmeğini yemiş, suyunu içmiş, bunun yanı sıra 280 Kıbrıs Gazisiyle harekatın canlı şahitlerini düşününce yazıma şu başlığı vermek içimden geldi “Kıbrısın Tapusu Diyarbakırlıların Elindedir” dedim.

Gelin eski günlerimizi yad edelim, birlikte yaşadığımız acılı, sevinçli günleri hatırlayalım.

Malazgirt meydan muharebesini, Çanakkale savaşını, Milli mücadeledeki muhtelif savaşları hatırlayalım, göreceksiniz daha içten birbirimize sarılır ve  samimi duygularla “bu ülke hepimizin” diyeceğiz.

Büyüklerimiz anlatıyorlar; kurtuluş savaşında seferberliğe sadece bizim köyümüzden(Kırmataş)tan 80 babayiğit sefere katılmış, 79u şehit bir tanesi evine dönmüş, onun da bir gözü ama üstelik babası da 93 harbinde şehit düşmüş. Başka örnek vermeye gerek var mı? Bir gözü ama olan kişi de babamın dedesidir.Yani ben hem şehir hem gazi neslinden gelmeyim.

Karanlık bir akın geldi, 79 dokuz şehit veren bu köye her fırsatta zulüm etti. Dövdü, sövdü, işkence etti. Üstelik birilerini “bu köylü/köylüler vatan hainidir” şeklide ikna etti. Aslında bu köy üzerinde ben Kürdistan köylerini kast ediyorum.  Tabi Kürdistan kelimesi  hemen bazılarında stres oluşturuyor, yahu arkadaş Kürdistan demek Kürtlerin yaşadığı coğrafya demektir. Geçende bu tür sıkıntılardan dolayı bir iddia ortaya attım;”ben imanometre buldum” dedim, o ölçü de şuydu; eğer Kürt ve Kürdistan kavramları sizde bir sıkıntı oluşturuyorsa imanınızda sakatlık var demiştim.

Bırakın bu hastalıklı ruhu ecdadımız bize Türkiye Cumhuriyetini “Devletin dini islamdır”  şeklinde kurdu, ama biz o emanetine sahip çıkamadık.  Daha yeni yeni fark ediyoruz.

Devletin iskeletini oluşturan sistemi kurarken inanç ve kültürümüzle bağdaşmayan alafıranga yasalar ithal ettiklerinden bu yanı bir türlü huzur bulamıyoruz. Mümkün de değil Tiklinin postunu Aslana giydirme gibi bir şey.Gün gelir o post yırtılır, Allahın inayetiyle o gün yakındır.

Bu devlet bizim, ama sistemi yabancı, başka bir ifade ile ev bizim ama içindeki eşya bize huzur vermiyor, bu eşyayı değiştirmemiz lazım. Dolayısıyla yeni yüzyılda bu sistem değişmeli, hak ve adalete endeksli, 23 Nisan 1920 yılında dualarla açılan meclisin ruhu, İstiklal Marşının özü ve  ve Veda hutbesiyle barışık bir tarzda dizayn edilmmiş bir nizam gelmeldir.

Kıbrıs gazilerinin çocukları, torunları tekrar kolkola verip, bu dünya cenneti vatan topraklarında huzur içinde yaşmaya devem edeceklerdir.

Kalın sağlıcakla.

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir