Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 6821 kez okundu.
Yazının Tarihi :   23 Kasım 2023 - 10:31:21

Lütfen okyanus geçmeyenler deniz kazalarında görüş bildirmeyiniz!

Büyüt
Küçült
Lütfen okyanus geçmeyenler deniz kazalarında  görüş bildirmeyiniz!

Recep Karakoç

Karadeniz Ereğlide liman girişinde, liman sahasında bir gemimiz battı 12 canımızı şehit verdik. Şehitlerimize Allahtan rahmet yakınlarına ve camiamıza başsağlığı diliyorum. 

35 yılını denizde geçirmiş, bu kazada tanıdığı iki hemşerisini kaybetmiş bir denizci olarak  bu haberlerin altına yapılan bilgisiz, cahil, her olaya bir lafım olsun diyen, boş gaz yağı tenekesi gibi rüzgara, yuvarlandığı zemine göre ses çıkaranlara söylüyorum. 

Yapmayın! Yapmayın! Yapmayın! 

 "EN GÜVENLİ CAN SALI GEMİDİR" bunu hep aklımızda tutmalıyız. 

Geminin battığı yer medirek, geminin medirek ağzındaki pozisyonu ise Pruvasının, yani baş tarafının yönü liman ağzına dönük. 

1-Geminin bu pozisyonunundan anlamamız gereken, Gemi demir üzerinde değil, Gemi makinası çalışıyor, dümen dinliyor, kontrol altında limana giriş yapmaya çalışıyor ve bütün hesaplar bu yönde. 

2- Gemi demir kopardı Gemide  makina arızası var Gemi sürükleniyor. 

Şimdi hava şartları rüzgar yönü vs. Hesapladığımızda geminin pruvası, yönü sahile dönük, sürüklenme olasılığı çok zayıf hatta yok gibi. Çünkü sürüklenen  Gemi genellikle rüzgar esen tarafa doğru baş tutar. 

O zaman demekki Gemi üzerinde yol var personel alesta herkes görev yerinde gemiyi selametle liman içine sokmaya çalışıyorlar. 

Bu açıdan baktığımızda  Gemi terk edilmez, kurtulmuşsunuz zaten, limana girmek üzeresiniz ve tüm planlarınız bu yönde olur, Gemi de öyle yapmış Psikolojik durum budur o an gemide. 

Sahildesiniz artık, sahil ışıkları bordanızda yanıyor.

Bazı şahısların;neden gemiyi terk etmediler, neden  can yeleği giymediler gibi yorumların vevabımız, O havada, o mevkide, geminin üzerinde yol varken Gemi dümen dinliyorken en önemlisi medirek girişine gelmişken Gemi terk olmaz, geri alınmayan emirlerden olan Gemi terk emri verilmez. 

Gemilerde Can yeleği kuşkusuz en önemli kişisel can kurtarma aracıdır. Lakin bu durumda can yeleği cenazenizi bile su üzerinde tutamaz, kayalarda parçalanır, üzerinizden çıkar gider. 

(buna en iyi örnek  2012 yılında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait tahlisiye botunun Şile limanı açıklarında batan bir geminin yardımına giderken batarak kayalarda parçalandığını, personelin üzerindeki can yeleklerinin çıkmış olduğunu gördük) 

Kısacası Gemi üzerindeki tüm meslektaşlarım, alestydı, uyanıktılar, hazırlıklıydılar, gemiyi sevk ve idare etmeye çalışıyorlardı, ama çabaları yetmedi, fırtına kuvetliydi, hepsi şehit oldular. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun yakınlarına, camiamıza sabırlar diliyorum.

O yüzden denizci yakınlarını üzecek ifadeler kullanmayın.

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir