Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 681 kez okundu.
Yazının Tarihi :   28 Aralık 2024 - 12:39:01

Milli Piyango

Büyüt
Küçült
Milli Piyango

Fatih Yokuş

1961 Diyarbakırlı emekli imamım, halen Diyarbakır'da yaşıyorum.

Milli; milletle ilgili olan, milletle özgü, ulusal manalarına gelen bir kelime.

Tarihten günümüze gelen ve o topluma has olan her şey ve davranış o ülke ve ulus için millî olur.

Milli; Yemek, içecek, giyim, kuşam ve benzerleri olarak da karşımıza çıkabilir.

Kısaca milli; ulusla bütünleşmiş, geçmişe dayalı, asimile olmamış her şey dir.

Piyango ise, bir ödül için rastgele sayıların çekilmesini içeren bir kumar türüdür.

Milli piyango da; milletle ilgili, millete özgü ve ulusal bir kumar masasına gelir.

Belli gün ve zamanlarda oynanan, özellikle yılbaşında zirve yapan milli piyango ülke gerçeği ile ilgisi veya milli olması ile ilişkisi varmıdır? Bu sorunun cevabını vermeye çalışalım.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan tüm kesimlerde KUMAR i önemseyen veya kumarbaz olduğu, kumarı milli haline getiren hiç bir kesim ve topluluk yoktur.

Aksine hiç bir toplumda hoş karşılanmayan, çirkin görülen ve mücadele edilmesi gereken kumar; dünyanın diğer milletleri tarafından da milli değer olarak kabul edilmemiş çirkin bir davranış olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde yaşayanların büyük çoğunluğu Müslüman olması hasebiyle kumarın milli olması bir yana kumlarla mücadele edilmesi gerektiği bilinciyle ve topluma yayılmasını önleme çabası içinde olmuşlardır.

Ülkemizde Milli piyango olarak bilinen kumar Cumhuriyet dönemi 1926-1939 yıllar arasında Tayyare Piyangosu olarak oynanmış ve 5 Temmuz 1939 tarih ve 3670 sayılı kanunla kurulmuştur.

Piyango nün geçmişi Osmanlı dönemine dayanmakta ve milli olması ise cumhuriyet döneminde olmuştur.

Vali Halil Rıfat Paşa Padişah ll. Abdülhamid döneminde ve ondan izin alarak islahane yararına 14 Mart 1890 tarihinden başlamak üzere 12 aylık nakit para ödüllü bir sınıf piyangosu tesis etmiştir.

KUMAR kelimesi Arapça’daki kımârdan Türkçe’ye geçmiş "Şans ve bacerinin birlikte veya tek başına söz konusu olduğu bir olay yahut yarışmanın ya da belirsiz bir olayın sonucu üzerine bahse tutuşma ve bu yolla kazanç elde etme" olarak tanımlanabilir.

Maide 90 Ayette mealen:"Ey iman edenler! İçki, kumar (meysir) dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerden ibarettir. Bunlardan kaçınınız ki kurtuluşa eresiniz."

Abdullah bin Ömer ve tabiîn bir kısım alimler ayetteki MEYSİR lafzinin içeriğini"kazanma ve kaybetme" riskini taşıyan her oyunu kumar olduğu söylenmişler. (Acurri s. 75-82)

Osmanlı döneminde yasal olarak oynanan ve cumhuriyet döneminde yasal güvenceye alınan MİLLİ PİYANGO kumardir ve de haramdır.

Başına MİLLİ kelimesinin eklenmesi ve yasal olması bu gerçeği değiştirmez.

Selam ve dua ile.

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2024 - 2025
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir