Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 6835 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   27 Ağustos 2011 - 20:25

6 tl olan fındık fiyatı üreticinin yüzünü güldürmedi

Büyüt
Küçült
6 tl olan fındık fiyatı  üreticinin yüzünü
Karedenizde fındık rekoltesinin düşük olmasından dolayı fındık üreticisi 6 tl olan fındık fiyatına sevinemedi.

6 tl olan fındık fiyatı  üreticinin yüzünü güldürmedi

Haber : Turhan Sinirlioğlu

Karedenizde fındık rekoltesinin düşük olmasından dolayı fındık üreticisi 6 tl olan fındık fiyatına sevinemedi. Üreticiler fındıkta yüzde elli-altmış oranında düşüş olduğunu, giderlerde ise artış olduğunu söyledi. Fındık yövmiyesinin 50 tl’ye çıktığını söyliyen fındık üreticileri, fındık azda olsa çokta olsa her dalın tek tek eğildiğini yada sirkelendiğini söyledi. Üreticiler gübre ve patoz fiyatlarının da geçen yıla oranla daha yüksek olduğunu dile getiriyor.

Fındık üreticisi ve Tüccarı  olan Olgun Aycı konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı. Aycı” Fındığınız çok ve ırgat almak zorunda iseniz bu sene 6 tl olan fındığın size maliyeti 5 tl olacaktır. 50 Tl verilen işçi size kaç kilo fındık toplıyacak, bahçeden bu fındığı taşıtacaksınız bir ücret ödiyeceksiniz, patoza soyduracaksınız onun için bir ücret ödiyeceksiniz. Genelde fındık toplıyanlar oruç tutmuyor, onlara yemek vereceksiniz buna bir bedel ödiyeceksiniz. Fındık soyuldu kurutuldu birde tüccarın dükkanına kadar nakliye ödiyeceksiniz. Artık bu harcamaları yaptıktan sonra fındığı kaça mal edeceksiniz siz düşünün. Fındık üreticisi Karadebniz için güzel olanı hem ürün olacak hem fiyatı yüksek olacak. Böyle giderse insanlar fındığı dalında bırakacak. Bu sene bile bir çok insan bahçesine girmedi. Olmıyan fındık 6 TL olsa ne olur 7 TL olsa ne olur”dedi. 
Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fındık İhracatçısı Mustafa Demirci bu yılki fındık rekoltesinin düşük olmasının fiyatları önemli ölçüde etkilemeyeceğini ileri sürdü. Türkiye’de rekolte düşük olsa da dünya genelinde geçen yıla yakın fındık olduğunu ifade eden Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Demirci; “Türkiye’deki rekolte beklentisi 450 bin ton.Toprak Mahsulleri Ofisi ise piyasaya 70 bin ton fındık sürdü.Hala da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde fındık bulunuyor. Dolayısıyla bu yıl Türkiye’de  600 bin tona yakın bir fındık olacak.Geçen yıl ise Türkiye’de 630 bin ton civarında fındık vardı.Bu verilerden yola çıkacak olursak fiyatları önemli ölçüde etkileyecek bir rekolte durumu söz konusu değil. Bu verileri göz önüne alacak olursak rekoltenin Türkiye’de düşük olması fiyatları anormal derecede etkilemeyecektir. Bir tahmin yapmak gerekirse fındık fiyatı 5 - 7 TL arasında oynar”dedi. 
Erken hasat uyarısı da yapan Demirci; “Rekolte düşük ama kaliteli fındık bekliyoruz. Erken hasat yapılması halinde düşük olan rekolteye bir de kalitesiz fındık eklenmiş olacaktır. En azından az rekolte, yüksek kalite ürün elde etmeliyiz.”dedi.Giresun Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı’da rekoltenin düşük olması nedeniyle üreticilerin zor ve sancılı bir sezon geçireceğini söyledi. 
Bütün geçimini fındıktan sağlayan üreticilerin tek umudunun fiyat olduğunu belirten Akbaşlı yaptığı açıklamada; "Geçen yıl bir ton fındık üreten üretici bu yıl 300 kilogram fındık toplayabilecek. Yani yüzde 70 oranında rekolte kaybı yaşanmış durumda.Bu üreticilerimiz için üzücü bir durum.Reklolte kaybından dolayı zor duruma düşen üreticilerimizin tek umudu fiyat olacaktır. Üreticilerimizin iyi bir fiyat oluşana kadar fındığı pazara indirmemesi gerekiyor. Fındık fiyatındaki beklentimiz 7,5 TL'dir.Düşük rekoltenin üstüne bir de düşük fiyat olursa üreticimiz için zor bir dönem olur."dedi.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir