Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 13361 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   13 Ocak 2011 - 10:41

Alucra-Çamoluk Yolu Neden Sahipiz

Büyüt
Küçült
Alucra-Çamoluk Yolu Neden
Çamoluk ilçesi, Giresun iline en uzak ilçedir.Giresun il merkezine uzaklığı 200 km dir.

ALUCRA-ÇAMOLUK KARAYOLU NEDEN SAHİPSİZ ?

                                  Çamoluk ilçesi, Giresun iline en uzak ilçedir.Giresun il merkezine uzaklığı 200 km dir. Keza Alucra İlçesi de Giresun iline en uzak diğer bir ilçedir.Bir coğrafyada insanlar yaşamını sürdürülmek istiyorsa o ancak  ulaşım ile mümkündür.Alucra ve Çamoluk ilçeleri  son yıllarda dışarıya hızla göç vermektedir.Bir  yerleşim bölgesinde kalıcı yaşam olacaksa ve bu yaşam mutluluğa dönüşecekse, o yerleşim bölgesinin kalkınması, istihdamı olması gerekiyor.Kalkınma  ve  çağın şartlarında gelişme nasıl olur  ancak ve ancak Ulaşım(Yol)!, Ulaşım(Yol!), Ulaşım(Yol)! ile olur.

                            Alucra-Çamoluk İlçeleri arasındaki D-100 devlet karayolu, 1977 yılında karayolları ağına alınarak İl karayolu statüsüne kavuştu.Karayolunun asfalt kaplaması ancak 1989 yılında yapılabildi.1995 yılında dönemin Giresun Milletvekili Sayın Ergün Özdemir’in gayretleri ile  Çamoluk karayolunun  Çakılkaya Köyü ile Çamoluk arasındaki kısmında bağlı bulunduğu Sivas 16.Karayolları Bölge Müdürlüğünce iyileştirmeler yapıldı.Yine keza karayolunun plan ve haritası 1994 yılında hazırlandı.

                                Alucra-Çamoluk  D-100 devlet karayolu bugün için ağır vasıta araçlarına uygun konumda değil.Çünkü, rampalı keskin virajlar bulunmakla beraber  karayolu, Arda Köyü ile Berdiya Dağı zirvesi (Arda Geçidi, rakım 1700 mt)) arasındaki kısımda çok dardır, olması gereken sanat yapı sı, duvarlar ve koruyucu metal  barierler bulunmamakta.Çamoluk istikametinden Alucra istikametine doğru karayolu  yer yer dar olarak tırmanma halinde seyretmektedir.Alucra ve Çamoluk İlçeleri arasında uzanan Berdiya Sıradağı mevcuttur.Çamoluk  D-100 karayolunun  1700mt rakımlı Arda Geçidi bu dağ üzerindedir.Arda köyü ile Arda Geçidi zirvesi arasında kalan 5km lik karayolu yokuş, keskin viraj ve dar olması nedeniyle kazalara davetiyenin çıktığı yer olarak anılmakta.Yolun yabancısı olan seyir halindeki sürücülere korku saçmaktadır.Anlayacağınız, Alucra ve Çamoluk yönlerinden Kasım-Mart ayları arasında otobüs, yüklü kamyon gibi ağır vasıtaların geçtiği görülmemektedir.Bu yolu bilmeyerek kullanan ağır vasıta sürücüleri ise bin pişmanlık içinde tövbe! diyerek yolculuklarına devam etmektedir.Yaz aylarında ise uzun araç olan tırlar için çileli bir yol olmaktadır.Hele birde tır yüklü ise vah! halime dedirtiyor.Keskin  rampalı virajlardan dönemiyor,  vides değiştiremiyor, durursa yerinden aracı kaldıramıyor.Karayolunun çileli yolculuğunu, yorgunluğunu  Arda Çeşmesinin oluklarından akan  gürül gürül buz gibi soğuk suyu ile  yolcular gidermektedirler.Arda Suyunun başında durmayan yolcuyu, yanında erzakı olup da çeşmenin başına sofrasını kurmayan,  Domates, Kavun , Karpuz ve Ekmek yemeyen insanı çok az görürsünüz.Alucra-Çamoluk D-100 karayolu artık yapılmalıdır? Sahip çıkılmalıdır.

                                ‘’Göz var, Hizan var’’ derler, Türkiye’nin bu gün  her tarafındaki karayollarının standartlarının yükseltilmesi için yüksek gayreti görmemek  imkansız mı? Karayolları son 5 yıldır ALTIN ÇAĞ yaşıyor. Sivas 16.Karayolları Bölge Müdürlüğü ne yazık ki Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar  içinde  kendisine bağlı bulunduğu  karayollarının standartlarının yükseltilmesi konusunda üvey evlat gibi davranıldığı izlenimine sahiptir.Gerekli iyileştirmeleri yapmadığı gibi  onarım  ve bakım konusunda da yetersizdir.Peki yapılıyorsa yapılanlar nerede? Plan proje her şey yıllar öncesinden hazır, icraat yok.Sivas ve Erzincan  illerinin  karayollarındaki iyileştirmeler hummalı  çalışmalar ile yapılmaktadır.

                                Alucra-Çamoluk D-100 Karayolu hakkında Milletvekilimiz Sayın Nurettin Canikli’ye  2009 yılı mart ayında karayolundaki yaşanan sıkıntıları ve  yolun sorunlarını belgeleri  ile ve bilgilerimle aktardım.Sayın Canikli;’’2010 yılı yatırım  programına aldıralım, kolay bu sıkıntıyı gideririz’’ dediler.2010 yılını geride bıraktık, 2011 yılına giriyoruz.Hiçbir çalışma yoktur.2011 yılında bekleyeceğiz ve göreceğiz.

                                             Çamoluk D-100 Karayolunun  standartının  yükseltilmesi ile Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar  ilçeleri arasında üçlü koordinasyonun, işbirliğin ortaya çıkmasına ve ortak projeler geliştirmesine zemin hazırlayacaktır.Alucra-Çamoluk arasındaki D-100 karayolunun yatırım programına alınması için her iki ilçenin siyasetçilerine başlı başına görev düşmektedir.Gelin!..Fırsatları gerçeğe dönüştürelim.Sağlıcakla kalın.  07.01.20011        

                                                        ERDEM EKŞİ-Alucra                                                                    



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir