ALUCRA-ÇAMOLUK KARAYOLU NEDEN SAHİPSİZ ?
Çamoluk ilçesi, Giresun iline en uzak ilçedir.Giresun il merkezine uzaklığı 200 km dir. Keza Alucra İlçesi de Giresun iline en uzak diğer bir ilçedir.Bir coğrafyada insanlar yaşamını sürdürülmek istiyorsa o ancak ulaşım ile mümkündür.Alucra ve Çamoluk ilçeleri son yıllarda dışarıya hızla göç vermektedir.Bir yerleşim bölgesinde kalıcı yaşam olacaksa ve bu yaşam mutluluğa dönüşecekse, o yerleşim bölgesinin kalkınması, istihdamı olması gerekiyor.Kalkınma ve çağın şartlarında gelişme nasıl olur ancak ve ancak Ulaşım(Yol)!, Ulaşım(Yol!), Ulaşım(Yol)! ile olur.
Alucra-Çamoluk İlçeleri arasındaki D-100 devlet karayolu, 1977 yılında karayolları ağına alınarak İl karayolu statüsüne kavuştu.Karayolunun asfalt kaplaması ancak 1989 yılında yapılabildi.1995 yılında dönemin Giresun Milletvekili Sayın Ergün Özdemir’in gayretleri ile Çamoluk karayolunun Çakılkaya Köyü ile Çamoluk arasındaki kısmında bağlı bulunduğu Sivas 16.Karayolları Bölge Müdürlüğünce iyileştirmeler yapıldı.Yine keza karayolunun plan ve haritası 1994 yılında hazırlandı.
Alucra-Çamoluk D-100 devlet karayolu bugün için ağır vasıta araçlarına uygun konumda değil.Çünkü, rampalı keskin virajlar bulunmakla beraber karayolu, Arda Köyü ile Berdiya Dağı zirvesi (Arda Geçidi, rakım 1700 mt)) arasındaki kısımda çok dardır, olması gereken sanat yapı sı, duvarlar ve koruyucu metal barierler bulunmamakta.Çamoluk istikametinden Alucra istikametine doğru karayolu yer yer dar olarak tırmanma halinde seyretmektedir.Alucra ve Çamoluk İlçeleri arasında uzanan Berdiya Sıradağı mevcuttur.Çamoluk D-100 karayolunun 1700mt rakımlı Arda Geçidi bu dağ üzerindedir.Arda köyü ile Arda Geçidi zirvesi arasında kalan 5km lik karayolu yokuş, keskin viraj ve dar olması nedeniyle kazalara davetiyenin çıktığı yer olarak anılmakta.Yolun yabancısı olan seyir halindeki sürücülere korku saçmaktadır.Anlayacağınız, Alucra ve Çamoluk yönlerinden Kasım-Mart ayları arasında otobüs, yüklü kamyon gibi ağır vasıtaların geçtiği görülmemektedir.Bu yolu bilmeyerek kullanan ağır vasıta sürücüleri ise bin pişmanlık içinde tövbe! diyerek yolculuklarına devam etmektedir.Yaz aylarında ise uzun araç olan tırlar için çileli bir yol olmaktadır.Hele birde tır yüklü ise vah! halime dedirtiyor.Keskin rampalı virajlardan dönemiyor, vides değiştiremiyor, durursa yerinden aracı kaldıramıyor.Karayolunun çileli yolculuğunu, yorgunluğunu Arda Çeşmesinin oluklarından akan gürül gürül buz gibi soğuk suyu ile yolcular gidermektedirler.Arda Suyunun başında durmayan yolcuyu, yanında erzakı olup da çeşmenin başına sofrasını kurmayan, Domates, Kavun , Karpuz ve Ekmek yemeyen insanı çok az görürsünüz.Alucra-Çamoluk D-100 karayolu artık yapılmalıdır? Sahip çıkılmalıdır.
‘’Göz var, Hizan var’’ derler, Türkiye’nin bu gün her tarafındaki karayollarının standartlarının yükseltilmesi için yüksek gayreti görmemek imkansız mı? Karayolları son 5 yıldır ALTIN ÇAĞ yaşıyor. Sivas 16.Karayolları Bölge Müdürlüğü ne yazık ki Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar içinde kendisine bağlı bulunduğu karayollarının standartlarının yükseltilmesi konusunda üvey evlat gibi davranıldığı izlenimine sahiptir.Gerekli iyileştirmeleri yapmadığı gibi onarım ve bakım konusunda da yetersizdir.Peki yapılıyorsa yapılanlar nerede? Plan proje her şey yıllar öncesinden hazır, icraat yok.Sivas ve Erzincan illerinin karayollarındaki iyileştirmeler hummalı çalışmalar ile yapılmaktadır.
Alucra-Çamoluk D-100 Karayolu hakkında Milletvekilimiz Sayın Nurettin Canikli’ye 2009 yılı mart ayında karayolundaki yaşanan sıkıntıları ve yolun sorunlarını belgeleri ile ve bilgilerimle aktardım.Sayın Canikli;’’2010 yılı yatırım programına aldıralım, kolay bu sıkıntıyı gideririz’’ dediler.2010 yılını geride bıraktık, 2011 yılına giriyoruz.Hiçbir çalışma yoktur.2011 yılında bekleyeceğiz ve göreceğiz.
Çamoluk D-100 Karayolunun standartının yükseltilmesi ile Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçeleri arasında üçlü koordinasyonun, işbirliğin ortaya çıkmasına ve ortak projeler geliştirmesine zemin hazırlayacaktır.Alucra-Çamoluk arasındaki D-100 karayolunun yatırım programına alınması için her iki ilçenin siyasetçilerine başlı başına görev düşmektedir.Gelin!..Fırsatları gerçeğe dönüştürelim.Sağlıcakla kalın. 07.01.20011
ERDEM EKŞİ-Alucra