Alucra'da dört kafadar yatırımı tarımla toprağa yaptı.
Kalkınmanın yolu tarımdan geçmektedir. Gelişmiş ülkeler, gelişme süreçlerinde tarıma büyük önem vermişlerdir. Beslenme ihtiyacının yanında birçok sanayi dalının hammadde ihtiyacının da kaynağı tarım sektöründen elde edilen ürünlerdir.
Türkiye tarımda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde onu tarımdan geçimini sağlıyor.Peki Gençler için Tarımda yeni iş fırsatları var mı? sorusunun karşılığı Alucralı dört kafadar yaptıkları tarım yatırımıyla fırsata çevirmek istiyor.
Alucralı gençler Mehmet Akif Bıyıkçı, Abdulmuttalip Tiryaki, Beytullah Eşitmez ve Hasan Pural isimli gençlerimiz ilçede atıl olan tarlaları kiralama usulüyle Alucra'nın meşhur kelemi, patates ve yer fasülyesi dikimi yapıp üretime başladılar.
Toplamda 40 dekar araziye dikim yapan gençler, bölgedeki işsizlik, genç nüfusun ilçeden ekonomik nedenlerle göç etmesini engellemek için çalışma başlattıklarını ifade ettiler.
Gençlerden Beytullah Eşitmez şunları ifade etti:
"Son 10-15 yıldır ilçede genç kalmadı diyebiliriz, askerliği yapan gençler geçim sıkıntısı, ekonomik koşullar gibi nedenlerle ilçede durmuyor büyükşehirlere gidiyordu, bu son zamanlarda ciddi bir göç oldu. Belki imkan, fırsat olsa bizde giderdik lakin arkadaşlarla bu memleketten gidemiyorsak ne yapabiliriz diye istişareler yapıp radikal bir karar aldık. Dört arkadaş elde avuçta birikimlerimizle atıl olan tarlaları kiralama usulu ile kiralayıp ilçenin iklim ve ekonomik şartlarına uygun tarım ürünlerine yatırım kararı verdik.
Başlattığımız bu çalışmada sağolsun ilçe kaymakamımız Ali bey'de bizlere destek oldu, kendilerine müteşekkiriz. Kara düzen bir tarımla değilde daha profosyonel bir iş yapmak istedik. Bu yıl çalışmalarımızın ilki olacağı için biraz acemiliklerimiz oluyor, bu işi daha profosyonel yapanlarla fikir alış verişinde bulunuyor işi öğrenmeye çalışıyoruz. Tarlalardaki üretimimiz için projeli, elektrikli ve yağmurlama sistemleri ile üretimde daha verimli olmak için AR-GE çalışmaları yapıyoruz. Tarlaların kenarlarını çit ile korumaya alıp mahsulün zarar görmesini engelledik. İnsan iş gücünden çok makineleşme ile üretim yapmak istiyoruz. Şuanda sulama için elektrik teşviği ve patates için tohum teşviği aldık. İnşallah mahsul almaya başladığımızda yörede güzel bir çalışmaya imza atmış olacağız. Bu yıl iki dönüm Ar-Ge usulüyle yerli kuru fasulye, otuz dönüm patates, sekiz dönümde Alucra kelemi dikimi yaptık. Destek olan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
Alucrahaber.com olarak gençlerimizi tebrik ediyor, hayırlı bereketli kazançlar diliyoruz.
Kadir Bekiroğlu / Alucrahaber.com