Temeli 1987 yılında atılan, inşaat çalışmaları biten ve çevre düzenlemeleri devam eden Bulancak Sarayburnu Camii’nin ilginç bir özelliği ortaya çıktı.
Cumhuriyet tarihi içinde inşa edilen camiler içinde Osmanlı tarzında yapılan ilk cami olma özelliği de taşıyan, içinde bir de fıskiyeli süs havuzu bulunan ve Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından ölen şehzadesi için baş mimar Mimar Sinan’a yaptırılan Şehzadebaşı Camii’nin birebir kopyası olan Bulancak Sarayburnu Camii’nin kıble tayininde ilginç bir tesadüf gerçekleşti.
Dünyada çok az camiye nasip olacak bir tesadüfle, Bulancak Sarayburnu Camii’nden Mekke’deki Kabe’ye uzanan kıble çizgisi tam olarak Peygamber Efendimizin (S.A.V.) türbesinin üzerinden geçiyor. Bir başka anlatımla Sarayburnu Camii’nden Kıble’ye (Mekke’ye) yönelen bir kişi ile Medine’de Peygamber Efendimiz’in (S.A.V.) Mescidi’nden Kıble’ye (Mekke’ye) yönelen bir kişi arka arkaya namaz kılan iki kişi gibi aynı yöne rüku ve secde ediyor.
BULANCAK SARAYBURNU CAMİİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Kanunî Sultan Süleyman, ölen oğlu adına baş mimar, Mimar Sinan’a ‘Şehzadebaşı’ adıyla bir Câmi yaptırmış. Osmanlı’nın ihtişamlı câmilerinden olan bu esere Mimar Sinan "Çıraklık eserimdir." demiştir.
Şu anda İstanbul’da Saraçhanede Büyükşehir Belediye Sarayı'nın karşısında bulunan bu eser bir ziyaret yeridir. Bu şaheserin şimdi Karadeniz sahilinin şirin ilçesi Bulancak’ta tüm güzellik ve cazibesiyle tamamlanmak üzere yapımı sürmektedir.
Caminin yapılması fikri ve inşaatının başlatılması Eynesilli (Giresun) Üstadımız Hacı Mustafa EREN Efendi Hazretleri tarafından gerçekleştirilmiştir ve onun ihvanları öncülüğünde yapımı devam etmektedir.
1987 yılında başta Vali Bey olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen kurumların temsilcileri ve de yoğun halk katılımı ile temeli atılmıştır. Zemin etüdü yapılmasının ardından başlanılan proje kapsamında câminin yalnız temeline 80 ton demir, 5000 m3 çakıl ve kum harcanmıştır. Su basmanı seviyesinden sonra, kendi imkân ve ekipmanlarıyla çalıştırılan taşocağından çıkarılan sarı renkli taşlarla duvarlar örülmeye başlanmış ve şuanda minareler, son cemaat yeri ve işlemeleri yapılacak doğu kapısı dışında taş işçiliği tamamlanmıştır.
Taşları kendi ocaklarından bloklar halinde çıkarılıp, kendi araçları ile getirilerek yine kendi mermer tezgâhlarında biçilip elinde işleyen ustalara verilmekte, onlar da ölçü ve şablonlara uygun ellerindeki aletlerle işleyip, duvar ustasına sevk etmekteler.
*** Şu an; dışarıdan görünen gövde ile iç kısımda nakış işleri, vitray pencereler, avizeler, mermer mihrap, müezzinlik ile Divriği Ulu Cami Taç Kapısı çalışmaları tamamlanmıştır. Ayrıca iki adet minare, kuzey mermer kapı, kürsü çalışmaları da kısa bir süre önce bitirilmiştir.
Duvar Kalınlığı............: 130 cm
Duvar Yüksekliği...........: 16 m
Kubbe yüksekliği...........: 38 m
Kubbe Çapı.................: 19,10 m
Minare Yüksekliği..........: 50 m
2 Adet (Çift) şerefeli
Toplam Alan...............: 8000 m2
Caminin Kapalı Alanı......: 2268 m2
Son Cemaat Mahalli Alan.........320 m2
YARDIMLARINIZ İÇİN
VAKIFBANK BULANCAK ŞUBESİ
HESAP NO: 00158007273686496
İBAN NO:TR360001500158007273686496
DÖVİZ HESAP NO:00158048011386212
https://www.facebook.com/sarayburnucami
Haber: Fatma BULDUK UĞURLU