Çamoluk Derneği Burs Çalışmasıyla Takdir Ediliyor
Sosyal sorumluluk bilinciyle yaptığı ve gençlerin geleceğine destek amacı ile Çamoluk'lu ihtiyaç sahibi, üniversite öğrencilerine verdiği burslar ile büyük takdir toplayan Çamoluk Yardımlaşma ve Kültür Derneği, toplumsal dayanışma içinde verdiği iftar programında, öğrencileri burs verenlerle tanıştırarak bir ilke daha imza atmış oldular.
Çamoluk Derneğinin hedefi, Gençlerin ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren ve bilimsel verilere dayalı gençlik politikalarının ortaya çıkması için araştırma, izleme ve lobi faaliyetleri gerçekleştirmek olduğu, öğrencilerin sosyal sorumluluk sahibi ve özgüven içinde olmaları iftar programında sıkça dile getirildi.
26 Ağustos perşembe akşamı, Topkapı Akgün otel'de yapılan iftar programına, Çamoluk'lu iş adamları, bürokratlar, burs alan öğrenciler ile Giresun il özel idaresi genel sekreteri Cumhur Melikoğlu ve Kelkit Vadisi Medya Birliği üyeleri katıldı.İftar yemeğinden sonra Fatih Aydın'ın selamlama konuşmasından sonra yapılan slâyt gösterisi ile hayırsever iş adamlarının verdiği bursların nasıl kullanıldığı anlatıldı.
Çamoluk Derneği burs komisyonu Başkanı Veysel Ekmen yaptığı konuşmada;"Bu akşamki iftar programımız burs için taahhüt toplama buluşması, Çamoluk derneğinin vermiş olduğu burs 10 yılını bitirdi, hiç aksamadan her ayın ilk cumartesi günü Çamoluk Derneği öğrencilerimize bursunu veriyor. Bursumuz 2000 yılında başlamıştı on sene bitti, 11 yıla dönüyoruz tabi ben burada burs komisyonunda büyük emeği geçen rahmetli olan büyüklerimizi rahmetle anıyorum ,özellikle derneğimizin kurucu Başkanı Ramis Karaosmanoğlu'nu, M.Ali Sürücü ağabeyimizi ve özellikle burs komisyonun kurucusu çok emeği geçen Cemil Tatar ağabeyimizi rahmetle minnetle anıyorum ruhları şad olsun. Derneğin bursunu yaparken bir prensip koymuştuk dedik ki, burs paraları asla derneğe gelmesin, derneğin dışında olsun, hakikaten 10 yıldır belki de başarımızın ana noktası budur 10 yıldır derneğimiz tarafından toplanan burs paraları derneğin dışında toplanıyor, niye herhangi bir dedikoduya fırsat vermemek için, insanlarımızın kafasını meşgul etmesin acaba derneğe toplanan burs paraları bal festivali için mi kullanılır, başka ihtiyaç için mi kullanılır diye insanlar düşünmesin diye biz burs kasasını derneğin dışında tutuyoruz. Ama tüm kayıtlar bizde de tutuluyor. Burs başarımızı buna borçluyuz, 230 öğrenciye geçen sene burs verdik, bu sene hedefimiz 300 tane, peki kaç tane bize talep oluyor, geçen sene 600 talep olmuştu, biz bunun 230 kişisine burs verebildik.
Peki biz bunu verirken neye dikkat ediyoruz? Yıllar önce oluşturduğumuz ve her sene revize edebildiğimiz bir yönetmeliğiz var, yönetmelimizi açıyoruz,ona göre bir jüri oluşturuyoruz, jüri öğrencilerimizi her sene ayrı ayrı mülakatlar yapıyor ve gizli olarak herkes oyunu kullanıyor, o oyların sonucunda kazanan arkadaşlarımız burs almaya devam ediyor. Bir sene burs almak demek, öbür sene burs almak değildir, biz burada neyi önemsiyoruz, biz bankamatik derneği değiliz, bankamatik gibi kredi kartını koy para al demiyoruz. Ne yapıyoruz..!
Her ay öğrencilerimizi görmek istiyoruz, İstanbul'da bulunanları, İstanbul dışındaki öğrencilerimizi yılda bir veya iki defa görmek istiyoruz, bunun içinde toplantılar yapıyoruz. Her ay dernek merkezinde burs dağıtılırken, elden veriyoruz mutlaka bir seminer veriyoruz, konusunda uzman arkadaşlarımız seminerler veriyor. Öğrenci bu toplantılara gelmek zorunda, yani karşılık bekliyoruz. Mülakatlarda özelikle ve özellikle, öğrencilerimizin ufkunu, görüşünü dünyaya bakışını ölçmek istiyoruz,illa bu görüş ve bu görüş olsun demiyoruz.Sabit bir görüşü var ise o konuda derinleşmesini istiyoruz.
Yine yılda bir defa Kızılcahamam da kamp yapıyoruz. Erkek öğrenciler ile iki günlük kampta,seminerler ve toplantılar yapıyoruz.Ankara'dan akademisyenler geliyor,bu toplantıların parasını asla bursun kasasından vermiyoruz.Masrafları sponsorlar veriyor. 400 öğrencimiz mezun oldu, belli yerlerde söz sahibi oldular. Derneğimizin ufku budur, biz yolumuza devam ediyoruz,kamuya yararlı insanlar yetiştirmek hedefimizdir.Bizleri eleştirenlerde var,biz eleştirilerden de ders alıyoruz, dernek başkanımız Yaşabey Kalebaşı'nın dediği gibi,''bizim ayaklarımız yerde,gözlerimiz yıldızlarda' dolayısı ile 600 öğrencimiz oldu.
Önümüzdeki yıllarda yurdumuzun her yerinde çok bürokratlarımızı,bilim adamlarımızı görmektir,hedefimiz budur,bunları siz hayırsever insanlarımız ile yapıyoruz, bizler sadece köprüyüz,hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum" dedi.
Dernek başkanı Yaşabey Kalebaşı yaptığı konuşmada; "Siz değerli insanları görünce duygulanmamak mümkün değil, insanlarımızın ayakları sağlam yere basacak,gözlerimiz yıldızlara bakacak,bu uluslar arası bir araştırmacının sözü, hedeflerimizin yüksek olması gerekiyor,hedef olmazsa çaba gösteremeyiz. Onun için 100.000 nüfuslu Çamoluk'lu dan onlarca bilim adamı, bürokrat, siyasetçi olacak, olması gerekiyor, çünkü memleketimizin kurtuluşu böyle, Türkiye'nin kurtuluşu böyle olur, yani insan yetiştirmekle olur.
Onun için ömür bir yerde bitecekse, tabiî ki bitecek,kimse bu fani dünyada kalıcı değil,bizler kendimiz için bu dünyada çaba gösterirken, gelecek evlatlarımıza kalıcı bir şeyler vermek gerektiğini düşünüyorum. Bu değerler inşallah, ülkemize faydalı insanlar olarak hizmet verecekler,başörtüsünden dolayı eğitim göremeyen evlatlarımızda bu ülkede eğitim görmesi temenniyle saygılar sunarken,derneğimizin öğrenci bursunu 400 öğrenciye çıkarmak ve bursu 120 TL.'den 150 TL.'ye çıkarıyoruz. Yani bir öğrenci 1.500 tl. 600 öğrenci 600.000 tl. burs parasına ihtiyacımız var, kasamızda 100.00 tl. ve önceki taahhütler ile 200.000 tl. toplam bütçemiz var, yani 400.000 tl. ihtiyaç var. Şimdiden bağışlarınızı yaparken bunları bilmenizi istiyorum, hepinize saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
İftar programını onur konuğu Giresun il özel idaresi Genel sekreteri Cumhur Melikoğlu, selamlama konuşması yaparak, Çamoluk derneğinin burs konusundaki başarısından övgü ile bahsederek,yöre insanını ve yöreyi çok iyi tanıdığını söyleyerek, başarılarının devamını diledi.
Konuşmalardan sonra yapılan burs toplama taahhütleri, hayırsever iş adamlarının verdikleri taahhütlerle, burs hedefine doğru yaklaşmış oldu. Bu yıl gelen taahhütlerle en az 300 öğrenciye burs verileceği kesinleşti.
Çamoluk derneğinin ve Çamoluk insanlarının eğitim sevdası dillerden düşmeyecek,yöre insanının da aynı şekilde eğitim sevdası hiç bitmeyecek,Kelkit vadisi kalkınmada öncelik olarak büyük önem verdiği eğitim, öğrenim sevgisi,eğitime gönüllü iş adamları sayesinde hedefine birlik,beraberlik içinde hep beraber sivil toplum örgütleri, iş adamları ve halkın gücü ile toplumsal kalkınma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacaktır.
Kelkit Vadisi Medya birliğine, Çamoluk derneğinin davetinden dolayı teşekkür ederken sıcak ilgi alaka için Veysel Ekmen'e, Başkan Yaşabey Kalebaş'ına, Fatih Aydın'a, Fikret Kuzkaya, Mustafa Bayındır ve diğer yönetici arkadaşlara tekrar teşekkür eder, yöre insanları olarak her türlü desteğimizi sunacağımızı ifade ediyoruz.
Haber ve Resimler:
Sadi Toygar-Kadir Bekiroğlu