Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) 2025 yılı uygulamalarının yer aldığı Cumhurbaşkanı Kararı 25 Aralık 2024 tarih ve 32763 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 2025 yılında don, dolu, yağmur, kuraklık gibi risklerin yanında geyik zararı, yaban domuzu zararı ve kuş zararı gibi ek riskler ilave olarak poliçe kapsamına alınmıştır. Meyve bahçeleri (fındık başta olmak üzere kivi, ceviz ve dut) seralar, büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, kümes hayvanları ve su ürünleri hayat sigortaları için genişletilmiş sigorta kapsamı getirildi.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, “Üreticilerin değişen iklim koşullarına uyum sağlamaları gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve çeşitli riskler sebebiyle meydana gelebilecek zararların telafi edilebilmesinin en etkili yolu tarım sigortasıdır.” dedi. Ayrıca, “Bitkisel Ürün Sigortası'nda üreticilerimizin priminin yüzde 50'si, meyvelerde ise don teminatı priminin yüzde 67’ye varan kadar kısmı devlet tarafından karşılanarak, çeşitli indirim ve ödeme kolaylıkları sunulmakta olduğunu, üreticilerin tarım sigortası prim desteğinden yararlanabilmesi için Bakanlığımızca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı olmaları ve bu kayıtlarını her yıl güncellemeleri gerektiği, fındıkta en son başvuru tarihi olan 3 Mart 2025 tarihine kadar TARSİM’e üye sigorta şirketlerinin yetkili acenteleri aracılığıyla Devlet destekli tarım sigortalarını yaptırmaları gerektiğini” ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlı üretim kapsamında belirlenmiş olan ürünler ve lokasyonlarda, Bakanlık kayıt sistemlerinden gelen bilgiler baz alınarak poliçe primi üzerinden % 10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi yapılmıştır. Kadın çiftçilere % 10 oranında, 40 yaş altı çiftçilere %5 oranında , engelli çiftçilere %5 oranında , şehit ve gazi yakınlarına %5 oranında prim indirimi uygulaması devam etmektedir.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü