Giresun Günleri ve Trenyolu Üzerine
2012 Giresun Günleri ni geride bıraktık. Her ne kadar Giresun un sorunlarını dile getiren sivil toplum kuruluşları Harşıtvadisi Trenyolu nu gündeme taşıdıysalar da, Giresunlu siyasetçilerimiz Harşıtvadisi Trenyolu nun T sinden bile bahsetmediler. Hatta daha önceki toplantılarda bazı siyasetçilerimizden üçtane çarıklı trene binecek diye Harşıtvadisi ne yatırıma ne gerek var dedikleri duyumunu aldık. Aslında Giresunlu siyasetçilerimiz haklılar. Doğankent Giresun a 84 km, Trabzon a da aynı km dedir. Oysaki Doğankent Gümüşhane ye daha yakın mesafede bulunmaktadır. Ayrıca Trabzon Hava alanı ile yapımına başlandığı söylenen Or-Gi hava alanından, yapımı hızla devam eden Gümüşhane Köse Havaalanı Harşıt vadisine daha yakındır.
Doğankent te yapımı tamamlanmak üzere olan Meslek Yüksek Okulu na istinaden bir öğrenci yurdu yapılması gerekirken ne hikmetse Giresunlu bürokratlarımız, orda okula ne gerek var bile diyebilmektedirler. Halbuki Doğankent in vadide eskiden bu yana önemli bir eğitim merkezi olduğu bilgisi göz ardı edilmektedir. Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan, Feshane deki konuşmasında iki şehir arasına sıkışmak istemiyoruz demekle aslında her şeyi özetledi. Evet, Giresun iki şehir arasında kalmamalıdır. Aksi halde Piraziz ve Bulancak, Eynesil ile Çanakcı, Doğankent, Çamoluk gibi Giresun un sınır noktalarındaki ilçeleri, konumlarını buna göre değerlendirmelidirler.
Harşıt
Vadisi, öteden beri siyasetçilerimizin çekim alanı dışında kalması
nedeniyle gerekli destek ve yatırımları zamanında alamamış ve bu nedenle
kendi içine kapalı kalmıştır. Bunun en açık örneği Tirebolu – Torul
Karayoludur.
Oysa tarihte adı Kürtün-i Zir (Aşağı Kürtün) olarak geçen Harşıt, eski
ismi Kürtün-i Bala (Yukarı Kürtün) ve daha sonra adı Cayra olup bugün Öz
kürtün adını almış yerleşke ile birlikte 1952 yılına kadar Gümüşhane
iline bağlı kalmıştır.
Bugün Doğankent ve Öz Kürtün ü incelediğimizde her iki ilçenin de aynı
karakteristik özelliklere sahip olduklarını görmekteyiz. Bunun yanı sıra,
her iki ilçede Giresun Gümüşhane sınırını birlikte paylaşmaktadırlar.
Ayrıca Gümüşhane sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Öz Kürtün, Harşıt
vadisini ilgilendiren Tren Yolunun Tirebolu ya inmesi için Giresun lu hemşerilerimizden daha fazla destek vermektedirler. Özetle şunu belirtmeliyim ki Doğankent, Giresun ilinden ayrılıp tekrar Gümüşhane iline bağlanmayı gündemine alarak tartışmaya başlamalıdır.
Seyit Güvendi