Dernek olarak ilimiz ve bölgemizde proje kültürünü geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz;Bu bağlamda;
Sosyal Sorumluluk projeleri geliştirip uyguluyoruz.
Sosyal sorumluluk, bireyin içinde yaşadığı toplumda gözlemlediği sorunların çözümüne katkıda bulunmasıdır. Bu katkı, ayni ve maddi katkılar olabileceği gibi gönüllü faaliyetlere katkı sağlayarakta olabilir.
İlimiz ve Bölgemizde ilklere Öncülük ediyoruz.
Geçen yıl yürüttüğümüz bir projede Adroid ve İos mobil yazılım kurs programı hazırladık ve Türkiye’nin kullanımına sunduk.
Türkiye'de bir ilk olarak üniversitede görev yapan akademisyenler, lisede 9. sınıfta okuyan kız öğrencilerin akademik takviye kurslarında derse girdiler.
Yaşam Koçluğu, bölgemizde öğrencilere yönelik ilk yaşam koçluğu uygulamasıdır.
Giresun Kızlarını Kazanıyor projesinde Giresun’da üretilen bir Kamu Spotu ilk kez RTÜK’ten izin alarakUlusal TV’lerde yayınlandı.
Farkındalık çalışmalarıyla bireysel ve toplumsal gelişmeye katkı sağlıyoruz.
Toplumumuzda farkındalığı artırmak için konferanslar, seminerler, paneller ve kariyer günleri gerçekleştiriyoruz.
Bu projede farkındalık faaliyeti olarak; 2 konferans, 1 Örnek Başarı Hikâyeleri etkinliği ve 1 kariyer günü gerçekleştirdik.
Kaynak Oluşturma;
Proje kültürünü ilimiz, bölgemiz ve ülkemizde yaygınlaştıracak çalışmalar yaparak, proje temelli kaynak oluşturuyoruz. Son 1,5 yıl içerisinde projelerden ilimize 1 milyon Avro kaynak sağladık.
İşbirliği;
Projenin genel amacı kamu, sivil toplum ve üniversite işbirliğini geliştirerek kız çocuklarının okula devamına katkı sağlamaktı.
Bu projede; bir sivil toplum kuruluşu olarak biz, Giresun Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği yaparak bu kadar başarılı bir ürün ortaya çıkardık.
Teşekkür
Bu güzel ürünlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayanlara huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.Projenin başarılı bir şekilde yürütülmesinde çok büyük emekleri oldu.
Öncelikle özverili çalışmaları için proje ekibimize içtenlikle teşekkür ediyorum.
Kurumsal olarak;
Giresun Üniversitesi ve Eğitim Fakültesi yöneticilerine
Giresun Milli Eğitim Müdürüne
Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürüne
Giresun Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürüne
Pilot okul müdürlerine ve bu kurumlardan projeye katkı veren idari personellere
Kişisel olarak;
Projede görev alan akademisyen ve öğretmen meslektaşlarıma,
Eğitim Fakültesinde okuyan aynı zamanda yaşam koçu öğrencilerimize,
Etkinliklerimize katılan ve katkı veren Kamu kurum ve STK temsilcilerine teşekkürü borç bilirim
Kız Çocuklarının Okuması Neden Önemli
İki düşünürün söylediği söz kızların neden okuması gerektiğini özetliyor;
Kadının olmadığı yerde uygarlık olmaz.
Elbet sefil olursa kadın alçalır beşer.
Kızların toplumsal hayata katılabilmeleri ve eşit bireyler olarak var olabilmeleri, haklarını bilmeleri, bunlara erişebilmeleri ve bunları kullanabilmeleri eğitimle mümkündür.
Kız çocuklarının okula devam oranlarının artırılması, kız çocuklarının eğitim hakkını kullanması yanında, toplum için de önemli katma değer yaratmaktadır.
Annenin eğitim seviyesinin yüksek olması;
kız ve erkek çocukları ile baba dâhil tüm aile bireyleri için daha uzun eğitim fırsat ve imkânı hazırlamaktadır.
Bu anlamda, kız çocuklarının eğitimi, toplumsal ve ekonomik kalkınma için gerekli olan “kültürel sermaye” birikimini oluşturmaktadır.
Projenin iki özgün faaliyeti
"Giresun Kızlarını Kazanıyor" adlı projesi kapsamında Okul terk oranı en yüksek olan 3 okuldaki kız öğrencilere yönelik olarak akademik takviye kurslarının yanında gezi, sinema gibi sosyal etkinlikler düzenledik. Türkiye'de bir ilk olarak üniversitede görev yapan akademisyenler, lisede 9. sınıfta okuyan kız öğrencilerin akademik takviye kurslarında derse girdiler.
Yine ilimizde ilk defa Yaşam Koçluğu Eğitimi gerçekleştirerek Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) ile Okul Öncesi Öğretmenliğindeokuyan 20 kız öğrencimize bu eğitimi verdik. Üniversitede öğrenim gören bu öğrencilerimiz, okul terkriski taşıyan kız öğrencilere proje süresinde yaşam koçluğu hizmeti ve bu öğrencilerin ailelerine yönelik ziyaretler gerçekleştirdiler. Bu çalışmamız da bölgemizde öğrencilere yönelik ilk yaşam koçluğu uygulamasıdır.
Projelerden her şeyi değiştirmesi beklenir. Proje her şeyi değiştirmez. Ancak birileri için her şeyi değiştirebilir. Budeğişim geleceğin tarihini yazacak başarılı bireylerin yetişmesine vesile olabilir.
Sosyal Sorumluluk için Neler Yapabiliriz?
Çevrenizdeki sorunlara karşı duyarlı olabiliriz.
Kendinizi geliştirmeyi yaşam biçimi haline getirebiliriz.
Unutmayınız ki başarılı insanların eserleri, başarısız insanların hep mazeretleri vardır.
Katılımınız için hepinize teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı sunarım.
Dr. Rahman ÇAKIR
HEGEM Başkanı
Proje Yasal Temsilcisi
Proje süresince yapılan çalışmalar hakkında sunum yapan HEGEM Derneği Başkan Yardımcısı Kamil AKTAŞ konuşmasında şunları söyledi:
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sözleşme makamı ve MEB’in ana faydalanıcısı olduğu Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Arttırılması Hibe Programı kapsamında uygulanan "Giresun Kızlarını Kazanıyor" adlı projemiz 01 Kasım 2015 tarihinde başlamış olup 31 Ekim 2016 tarihi itibariyle tamamlanacaktır. Proje Derneğimizle, Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Giresun Halk Eğitimi Merkezi ile Giresun Rehberlik ve Araştırma Merkezi ortaklığında yürüttük. Projenin amacı ilimizde toplumun farklı kesimleri arasında ortak ve sürdürülebilir uygulama planları geliştirerek kız çocuklarının okula devam oranlarını arttırmaya katkı sağlamaktır. Bu süreçte kız çocuklarının okulu terk etme risk oranlarını zayıflatmak, kız çocuklarının eğitim başarısı için toplumsal hassasiyeti arttırmak ve paydaş kurumların sürdürülebilir katkısını sağlamak için birçok faaliyet gerçekleştirdik.
Projemizin üç ayağı vardı: Okul, öğrenci ve veli. Okul boyutunda, pilot uygulamaları gerçekleştirdiğimiz Giresun Lisesi, Kale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin de içinde yer aldığı 20 Rehber Öğretmen ve Eğitim Fakültemizde öğrenim gören 20 kız öğrencinin bölgemizde ilk defa Yaşam Koçluğu Eğitimi almasının sağladık. Daha sonra 15 Yaşam Koçu kız öğrencin her biri proje süresince 10 kız öğrenciye yaşam koçluğu yaptı. 3 pilot uygulama okulunda kız öğrencilerin ders dışı faaliyetlerinde kullanması için masa, sandalye, kitaplık, oturma grubu, bilgisayar ve çok fonksiyonlu yazıcısı olan çok amaçlı sınıf tefriş ettik. Giresun Rehberlik ve araştırma Merkezinde okul terkini önlemeye yönelik Okul Destek Birimi ve Eğitim Fakültesi bünyesinde Yaşam Koçluğu ve Kariyer Rehberliği Birimleri tefriş ettik.
İlimizde okul terk sebeplerini ve okul terk riski olan öğrencileri araştırmak üzere anket-saha araştırması yaptık ve raporunu eğitim kurumlarına ve paydaş kurumlara teslim ettik.
Öğrenci boyutunda; akademik takviye kursu düzenleyerek 16 hafta süreyle 140'a yakın kız öğrenciye temel branşlarda 96 saat süreli eğitimler verdik. Eğitimlerde MEB'in öğretmenlerinin yanı sıra Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri de görev aldı. Ülkemizde belki de ilk defa akademisyenler, lise öğrencilerinin kurslarında görev aldı. 150 öğrenciye temel branşlarda kaynak ders materyali ihtiyaç sahibi 45 kız öğrenciye ayakkabı, mont, eşofman takımı ve okul formasından oluşan giyim yardımı yaptık. 150 öğrenciyi özel seansla sinemaya, 80 öğrenciyi Amasya iline geziye götürdük. Öğrencilere yönelik etkili ders çalışma, motivasyon, geleceğin fırsatları ve iletişim konularında kişisel gelişim eğitimleri gerçekleştirdik. Proje süresince 150 kız öğrenci yaşam koçluğu uygulamasından yararlandı.
Veli boyutunda, çocuklarının okula devama ilişkin görüşmek üzere 180 veliyi evinde, iş yerinde rehber öğretmen ve yaşam koçlarıyla ziyaret ettik. 360 veliye ergen eğitimi, aile içi iletişim ve motivasyonla ilgili eğitimler verdik. Okul hayatını çeşitli sebeplerle yarıda bırakmış kızları açık liseye yönlendirdik. Bu kişileri meslek edindirmek amacıyla Giresun Halk Eğitimi Merkeziyle işbirliğinde Aşçı Çıraklığı Kursu açtık. Kursa 35 kursiyer kadın devam ediyor.
Kız çocuklarının eğitimine ilişkin toplumsal farkındalık düzeyini artırmak amacıyla 2 konferans, 1 kariyer günü ve 1 örnek başarı hikayeleri etkinliği gerçekleştirdikve bir kamu spotu hazırladık. Giresun’da ilk defa bir kuruluşun hazırladığı spot video RTÜK’ten onaydan geçerek yayınlanması önerilen kamu spotları arasına girerek ulusal kanallarda yayınlandı.
Projeyle ilgili daha fazla bilgiye www.giresunkizlarinikazaniyor.com adresinden ulaşılabilirsiniz.
Projeye katkı veren tüm kişi ve kurumlara ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.
dedi.