Giresun Üniversitesi’nin Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) Kollaborasyonu kapsamında mutabakat zaptı imzalayarak uluslararası bilimsel işbirliğine katıldığı bildirildi.
Rektörlükten yapılan açıklamada, Cenevre şehri yakınında, Fransa ve İsviçre sınırında kurulu dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısına ev sahipliği yapan CERN’in, “Barış için bilim” sloganıyla çıktığı yolda 62 yıl boyunca, bilimsel alanda elektronik dünyası, tıp dünyası, bilişim dünyası, eğitim dünyası çerçevesinde dokunmatik ekranlar, kanser tedavileri, tıbbi görüntüleme cihazları gibi internetin kullanılmasına kadar hayatın birçok noktasında çığır açan buluşlar yaptığı belirtildi.
Son olarak ise 2012 yılında Higgs parçacığının Büyük Hadron Çarpıştırıcısında (LHC) keşfi ile Higgs’in Nobel Ödülünü almasına sebep olduğunun ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun ve FCC Çalışma Grubu Başkanı Micheal Benedikt tarafından imzalanan Mutabakat Zaptı ile Giresun Üniversitesi Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) kolaborasyonu kapsamında uluslararası bilimsel işbirliğine katılmıştır. Giresun Üniversitesi önemli bilimsel bir başarıya imza atarak, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) ötesinde yeni bir çarpıştırıcı önerisi olarak sunulan ‘Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) işbirliğinde fizik ve tasarım’ çalışmalarına katkı sağlamak üzere kollaborasyonda yer alacaktır.”
‘Enerji sistemlerinde biz de varız’ diyen ve aynı zamanda fizik profesörü olan Rektör Prof. Dr. Cevdet Coşkun da şunları belirtti:
“Mühendislik Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim elemanımız Doç. Dr. İlkay Türk Çakır önderliğinde, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ali Yılmaz, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Hande Karadeniz ve öğrenciler tarafından yürütülecek olan çalışmalarla, mevcut CERN FCC çalışma gruplarında yer alınarak Higgs parçacığının diğer temel parçacıklarla etkileşmesinin daha hassas belirlenmesine, maddenin en temel yapısının araştırılmasına, karanlık madde hakkında bilgi sağlanmasına ve FCC fizik ve tasarım çalışmalarına katkı sağlanacaktır. Ayrıca FCC içerik tasarım raporuna katkıda bulunulacaktır.”