Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 2261 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   03 Haziran 2024 - 11:52

Giresun'da "Uyutmak Cinayettir" Protestosu

Büyüt
Küçült
Giresunda Uyutmak Cinayettir
Giresun'da "Uyutmak Cinayettir" Protestosu: Hayvanseverler Yasa Tasarısına Karşı Bir Araya Geldi

GİRESUN HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ VE TÜM HAYVANSEVERLER TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ'NE GELECEĞİ İDDİA EDİLEN YASA TASARISINI PROTESTO ETMEK İÇİN GİRESUN ATAPARK'TA BİR ARAYA GELDİ. "UYUTMAK CİNAYETTİR" 
"Sokakların Rahmi yoktur. Sokaklar;sokak köpeği ya da sokak kedisi doğuramaz"  Vicdan ve merhamet sahibi olan tüm vatandaşlarımız ve basın mensuplarımız öncelikle hoş geldiniz. Ben Handenur Hancıoğlu, Giresun Hayvanları Koruma Derneği Tüm Barınaklar sorumlusu ve veteriner teknikeriyim. Giresun Hayvanları Koruma Derneği şehrimizde 2003 yılından itibaren faaliyet göstermektedir.
Bugün Tüm Türkiye'de eş zamanlı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine geleceği iddia edilen yasa tasarısı nedeniyle bir araya geldik. 1 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe giren, 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanununun,günümüzde yerel yönetimler tarafından düzgün uygulanmaması nedeniyle, bugün hayvan uyutma, yani sizin anlayacağınız tabiriyle "öldürmeyi" durdurmak için bir arada bulunuyoruz.  Günümüzden 15 Bin yıl önce köpekler,10 bin yıl önce ise kediler, biz insanoğlunun menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda tarafımızca evcilleştirilmiştir. Binlerce yıl önce yaşam alanlarını elinden aldığımız yerine betonarme yapılar dikerek, doğal yaşam alanlarını katlettiğimiz bu masum canların, bugün sokaklardan tamamen yok etmeye yönelik bir politika içerisine sokulmaya çalışılmaktayız.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 3. üncü maddesinde; özel veya kamuya ait ayrımı olmadan tüm ağaçlı alanlar, bahçeler ve açık alanlar dahil olmak üzere her yer kedi ve köpeklerin doğal olarak yaşadıkları yerler yani yaşama ortamlarıdır. Hayvanlara zarar vermek, beslenmelerine engel olmak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince cezaya tabidir.
Peki siz yetkililere soruyoruz; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu eksiksiz uyguladınız mı? Denetlediniz mi? Köpek dövüşlerine engel olabildiniz mi? Merdiven altı üretimlerini durdurabildiniz mi? Kırsalda üretimlere çözüm buldunuz mu?  Hayvana yapılan tüm istismarları kapattınız mı? Kısırlaştırmaya ağırlık verdiniz mi? Yapacaksınız önce üretim musluğunu kapatın! Hayvan satışlarına son verin! 
Bugün geldiğimiz noktada; sokak köpekleri, sizin tabirinizle başıboş sokak köpekleri, problem midir? Evet. Çocuklarımız için bir tehdit midir? Evet. Fakat bu konunun çözümü asla ve asla cinayet değildir! Çünkü Allah' ın yarattığı dilsiz canlara zulmeden, onları yok eden tüm topluluklar, doğal afetler, depremler ve yangınlarla cezalandırılmıştır.
Ülkemizde ötenazi, yani diğer adıyla "öldürme" tüm canlılar için yasaklanmıştır. Üstelik Türk Veteriner Hekimleri Birliği, hükümetin sunduğu sokak hayvanlarını uyutma yasa teklifinin kabul edilmesi halinde uyutma işlemi yapmayacaklarını duyurmuşlardır. Bizler sokaklarda yaşam mücadelesi veren bu masum canlılar adına her bir veteriner hekimlerimize ve teknikerlerimize sonsuz teşekkür ediyoruz. Asıl olan daima yaşatmaktır, yaşam her canlı için en doğal haktır. 
Hayvan diyerek kendinizden aşağıda gördüğümüz canlıların, yüzyılın depreminde enkaz altında kalanları kurtarabilmek için bir an bile durmadan çalıştıklarını, bazılarının bu uğurda Melek olduğunu, kimseyi kaderine terk etmediklerini unutmamalıyız! Bu masum canlılar enkaz altında canlı insan ararken, engelli insanlara yol gösterirken, çocukları rehabilite ederken, bekçilik yaparken, otlattığımız sürülerimizi ve bizleri korurken, bizlere psikolojik destek verirken, kısaca bizlere dost olurlarken iyiler, fakat hükümetin kendi çıkartmış olduğu yasaya göre hareket edemeyen, tüm bileşenlerin görevlerini yerine getirmemesi sonucunda, olmasını istemediğimiz ve yaşanan talihsiz olaylar neticesinde yaralanmalar ve ölümlerle sonuçlanan hayvan saldırıları karşısında canavar gibi gösterilerek kötü ilan edilirler. Bu durumları tüm hayvanları yok ederek önleyemeyiz, çünkü suç bireyseldir. Nasıl suç işleyen bir insan olduğunda tüm insanları cezalandırmıyorsak, suç işleyen bir köpek olduğunda da tüm hayvanları öldüremeyiz, sizin deyiminizle uyutamayız. İslam dini merhametin ve adaletin dinidir. Allah'ın yarattığı canı yalnızca Allah alır. Hayvanların sokaklarda yaşamak zorunda kalması sebebiyle uyutulma adı altında öldürülmeleri ne insanlığımıza ne de dinii inancımıza uygun değildir. 
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun 6. ıncı maddesinde, sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu' nda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır! Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakım evlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır, müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların, kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortamlara geri bırakılmaları esastır. Soruyoruz? Madde 6'yı hangi vicdan ile değiştireceksiniz? Unutmayın devlet öldürmez, devlet yaşatır! Öldüren değil yaşatan yasa istiyoruz! Kabul edilebilir tek çözüm yoğun ve süratli bir kısırlaştırma seferberliğidir. Bunun için de devlet gerekli donanımı ve elemanları sağlayacak imkanlara sahiptir. Sokaklarda çöp konteynerlarında yemek arayan, yağmurda çamurda yaşam mücadelesi veren dostlarımızın hayatına devam etmesi bu kadar basittir. Yapılması gereken düzenli kısırlaştırma ve aşılama zorunluluğu, yetersiz kalan hayvan hakları gözetiminin iyileştirilmesi, hayvan satışlarının derhal yasaklanması, yurt dışından hayvanların getirilmemesi, güvenli ortamlar sağlanması, hayvan hakları mahkemeleri, paydaşlar ile ortak akıl çalışmaları, sahiplendirme teşvikleri, hayvan refahı için kabul edilebilir aklı selim kanun maddeleri ve yaşanılabilir barınaklar sağlandığı takdirde ancak, 5199 sayılı kanun değiştirilebilir ve kabul görür. Bu sebepledir ki; Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6.maddesi kırmızı çizgimizdir !
Şimdi soruyoruz? 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 2004' te çıkarıldığında hangi kanun maddesi tam olarak uygulandı? Uygulanmayan veya eksik uygulanan maddelerin bedelini neden sahipsiz canlılar ödeyecek? Objektif ve samimi bir yaklaşımla şunu söyleyebiliriz ki; insan eliyle yarattığımız bir sorunun mağduru ve mağdurları hayvanlar olmuştur. İddia edildiği gibi sokak hayvanları popülasyonu bir problem teşkil ediyorsa, bu sorunun çözümü yetkili tüm kurumların eş zamanlı olarak yürütebileceği bir kısırlaştırma ve rehabilitasyon seferberliğidir. Hayvanları sadece sokaklarda yaşayan bir sorun olarak görmek yerine, onların da yaşam hakkına saygı göstererek, daha sürdürülebilir ve merhametli çözümler üretmek, bizlerin ve idarecilerin sorumluluğundadır. Toplumun huzuru için bu çalışmalar yapılmalıdır. "Uyutmak, yani diğer adıyla ötenazidir. Öldürmek yanlıştır! Uyutmaya sevimli bir görünüm vermemeliyiz. Uyutmak cinayettir."
 Giresun Hayvanları Koruma Derneği"
Çevre illerden ve ilçelerden gelen tüm hayvanseverler yasayı tüm ağızdan protesto etti.

 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir