Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 1101 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   11 Ekim 2024 - 08:28

Giresun’un İlk Hastalıktan Ari İşletmesi Faaliyetine Başladı

Büyüt
Küçült
Giresun’un İlk Hastalıktan Ari İşletmesi Faaliyetine

Giresun’un Bulancak ilçesi Talipli köyünde faaliyet gösteren büyükbaş hayvancılık işletmesine, Hastalıktan Ari İşletmeler Yönergesi kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından uygun görülmesi neticesinde “Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası” verildi.

Giresun’un ilk hastalıktan ari işletmesi olması hasebiyle, İl Müdürü Dr. Muhammet Angın konu hakkında aşağıdaki bilgileri vermiştir:

“Bakanlığımızın 2024-2028 Hayvancılık Politikaları Yol Haritası’nın önemli bir adımı olan “Hastalıktan Ari İşletme Sayısının Artırılması Eylem Planı” kapsamında ilimizde hastalıktan ari işletmelerin sayısını artırarak sürüdürülebilir, verimli ve kaliteli hayvansal üretimi temin etmeyi amaçlıyoruz. Bu konuda 2024 yılı Mart ayından itibaren çalışmalarımızı hızlandırdık ve bugün Giresun’da bir ilki gerçekleştirerek ilk defa bir hayvancılık işletmesine hastalıktan arilik için ‘sağlık sertifikası’ veriyoruz. Hastalıktan ari işletme deyince hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonoz karakterli tüberküloz ve bruselloz hastalıklarına yönelik olarak yapılan testler sonucunda bu hastalıkların olmadığı hayvancılık işletmelerini anlıyoruz.  Yönerge gereğince işletmede bulunan hayvanlar belli aralıklarla bu hastalıklar yönünden testlere tabi tutuluyor ve ari işletmelere yeni girecek hayvanlar için de karantina ve testler sonucunda uygun bulunan hayvanlar bu işletmelere girebiliyor. İlimizde 2024 yılı sonu itibariyle 2 işletmeye daha arilik sertifikası vererek toplam ari işletme sayımızı 3’e çıkarmayı planlıyoruz. 2025 yılında da arilik çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” Dedi.

Ayrıca ari işletmelere sağlanan avantajlardan da bahseden Angın,  Bakanlığımız tarafından hastalıktan ari işletmelere ilave destekler ve bazı öncelikler verilmektedir. 2024 yılında ari işletmelerde doğan dişi buzağılara temel buzağı desteğine ilave olarak dişi buzağı başına 4 bin lira ilave nakdi destek sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra 2025 yılında damızlık hayvan ithalatını ari işletmeler gerçekleştirebilecektir. Ari işletmeler için hayvancılık kredilerinde sübvansiyon oranı artırılacak ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından ari işletmelerin proje taleplerine öncelik verilecektir.”  vurgusunu yaptı.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir