Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7265 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   09 Şubat 2011 - 11:45

GZO Başkanı AKBAŞLI Yeniden seçildi.

Büyüt
Küçült
GZO Başkanı AKBAŞLI Yeniden
Giresun Ziraat Odası' nın Olağan Genel Kurulu Ticaret Odası Toplantı Salonunda yapıldı.Akbaşlı Rakibine fark atarak Güven tazeledi.

Giresun Ziraat Odası’nın Olağan Genel Kurulu Ticaret Odası Toplantı Salonunda yapıldı.
Üyelerin yoğun ilgi gösterdiği kongreye Özer Akbaşlı ve Halit Ayar başkanlığında iki listeyle gidildi. 90 delegeden 78 delegenin katıldığı kongrede divan başkanlığını Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı yaptı.
Kongrenin açılış konuşmasının yapan Özer Akbaşlı bugüne kadar yaptığı bir takım çalışmaları anlattı.Fındığın dünyada hak ettiği değeri bulmadığını da ifade eden Akbaşlı; “ Dünyada 6 milyon ton çikolata üretiliyor ve bu çikolatada 650 bin ton fındık kullanılıyor. Bu çikolata bir yılda 80 milyar dolara satılıyor. 650 bin ton fındık ise bir buçuk milyar dolar ediyor. Dolayısıyla bizim fındığımızı çikolatanın içerisinde 80 milyar dolara satıyorlar.
Bugüne kadar hep fındığı savunduk ve savunmaya da devam edeceğiz. Çünkü bizim fındıktan başka bir geçimimiz bulunmamaktadır. Fındığın içerisinde olan birisiyimdir. Bu coğrafyada 400 yıldır fındık tarımı yapılıyor fakat sadece 150 yıldır fındık tarımının kaydı tutuluyor. Biz ise bizden sonraki nesillere aktarmak için fındıkla ilgili birçok kaynak hazırladık. Birçok akademisyenlerle akademik düzeyde yaptığımız araştırmaları, anketleri kitap haline getirdik.
Özellikle her yıl tartışılan bir rekolte tahmini konusu var ki bu fındık fiyatlarının belirlenmesinde etkili oluyor. Fındık fiyatları rekolteye göre belirleniyor. Fakat yapılan rekolte çalışmaları her bölgede, her kurum tarafından farklı tespit edilmektedir. Buda spekülasyonlara neden olmaktadır. Dolayısıyla bunun da cezasını biz üreticiler çekmekteyiz. Bununla ilgili olarak Giresun’da akademisyenlerin katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirdik ve 10 şubatta bütün illerde ve ilçelerde tespite çıkacakları eğitime aldık.
Biz bunları yaparken Giresun’da bir Fındık Araştırma Geliştirme var. Bu kurum bugüne kadar fındık konusunda ne yapmıştır. Bizi göre hiç bir şey yapmamıştır. Türkiye’de diğer bölgelerin tarım ürünlerine göre araştırma geliştirme kurumları çeşitli faaliyetlerde bulunmuşlar bir şeftalinin, bir fıstığın birden çok çeşidini geliştirmişlerdir. Fındık ise randımanına göre para etmektedir. Niçin bizde randımanı yüksek fındık elde etmek için bir çalışma yapılmamıştır.  Fındık araştırma geliştirme mutlaka bir alan çalışmasına başlamalı veya Giresun Üniversitesi’ne devredilmelidir.
2006 yılında Ordu’da bir miting yapıldı. Bu mitingde Başbakan’a seslendik. Sesimizi duymasını istedik ve fındık üreticileri olarak fındığımız 2 TL’ye satılıyordu. Durumumuzun çok kötü olduğunu söyledik. Başbakan ise sesimizi duydu. Başbakan üç gün sonra Toprak Mahsulleri Ofisi devreye koydu ve fındığımızı 2 TL’den 5 TL’ye satmaya başladık. Fındık üreticisi de bütün oyunu hükümete güvenoyu olarak verdi ve doğrusunu da yaptı.
Fındıkta çok şeyler yaptık. Bütün bunları üreticilerimiz adına onlara güvenerek yaptık.” dedi.Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı ise;  birçok tarım ürünlerine karşı fiyatı son yıllarda giderek yükselen tek ürünün fındık olduğunu söyledi.
Avcı; “Birçok tarım ürünleri içerisinde fiyatı son yıllarda hareketli olan fındıktır. Yine diğer tarım ürünleri içerisinde fiyatı en iyi olanda fındıktır. Tabiki bunun arkasında büyük mücadele bulunmaktadır. Lobilere, fındık kurtlarına, fındık düşmanlarına karşı verilen mücadele kolay değildir. Fındık konusunda verilen bu mücadele küçümsenmemelidir.”dedi.Yapılan konuşmaların ardından seçim gündemine geçildi 88 delegenin oykullandığı seçimlerde Özer Akbaşlı 60 oy alırken, Halit Ayar 28 oy aldı.Bu sonuca göre GZO Başkanı Özer AKBAŞLI Yeniden seçilerek görevine kaldığı yerden devam edecek.  


Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir