M. Kemal Atatürk’ün emriyle 1925 yılında,
52 000
dekarlık arazi üzerine kurulan Atatürk Orman Çiftliği,
kuruluşunda Atatürk’ün kendi kişisel mülkü iken daha sonra 1937 yılında
Orman Çiftliği’ni, kuruluş amaçları çerçevesinde yönetilmesi için
hazineye bağışlamıştır.
Kurulduğunda
52 000 dekar olan Atatürk Orman Çiftliği arazisi, günümüzde 33 487
dekara inmiştir. Atatürk Orman Çiftliği, geçen 67 yıl içinde yasayla
devir ya
da satış yoluyla arazi varlığının %36’sını kaybetmiştir.
Bu hususlarda:
1.Kuruluşundan
bu yana özel kanunla, protokol yolu ile kiralama yolu ile ve yasal
olmayan ve protokolsüz şekilde devredilen çiftlik arazilerinin hangi
kamu kurumu ya da kuruluşu ile özel şahıslara devri, kiralanması
sağlanmıştır? Bu kurum ya da kuruluşlar ile şahıslardan diğer kişilere
devir şeklinde ne kadar arazi el değiştirmiştir?
2.Atatürk Orman Çiftliği arazisinde kuruluş amacına uygun bir şekilde halen yürütülen faaliyetleri sıralar mısınız? Kuruluş amacına uygun olmayan faaliyetler hangi yasal dayanaklarla yürütülmüştür, yürütülmektedir?
3.Atatürk
Orman Çiftliği arazisinde kiraya verilen alanlardaki amaç dışındaki
kullanımlar nelerdir? Bunlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
4.Çiftliğin korunması ve kentle bütünleşmesi, üzerindeki baskıların azaltılması, yönetim yapısı ile ilgili tüm kamu kurum ve kişilerin nasıl bir çalışma yürütmesi gerektiği yönünde bir çalışma söz konusu mudur? Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin kalan kısımlarının kullanımına ilişkin faaliyetler belirlenmiş midir?
6.Doğal sit alanı içerisinde bulunan Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı plan değişikliği hakkında şahsınızın görüşü ne şekildedir?
7.Başbakanlık Hizmet Binası inşaatı, Büyükşehir Belediyesi Hayvanat bahçesi ve diğer yenileme çalışmaları şeklinde bahsedilen faaliyetler Atatürk Orman Çiftliği’nin kuruluş amacına sizce uygun mudur? Başkentin akciğeri vazifesini gören Atatürk Orman çiftliğinden bu faaliyetler sırasında kaç ağaç kesilmiştir?8.Çiftliğin korunması, yapılaşma yoluyla yok edilmesi tehlikesi karşısında yasal tedbirler alınması yönünde bir niyetiniz var mıdır? Atatürk’ün iyi şekilde korunabilmesi için hazineye bağışladığı çiftlik arazisinin birilerinin rant hırsına kurban edilmesi yerine tüm vatandaşlarının eşit ve ortak kullanımına uygun şekilde değerlendirilmesi hususunda görüşünüzü açıklar mısınız?
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin
Karaahmetoğlu, Görele'nin Soğukpınar Köyü ile Doğankentin Çatak
Köyleri’ni birleştirecek 13 kilometrelik güzergahı Bakan Binali
Yıldırım’a sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Görele -Doğankent yolu ile ilgili soru önergesine 12 Şubatta TBBM Genel Kurulunda yanıt veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın verdiği yanıtın yanlış olduğunu, bahsettiği yolun Görele'nin Soğukpınar köyü ile Doğankentin Çatak Köylerini birleştirecek 13 kilometrelik güzergah olduğunu belirterek bu yolun yapımıyla ilgili yürütülen çalışmayı sordu.
Karaahmetoğlu, Bakan Binali Yıldırım'a yeni soru önergesinde şu soruları yöneltti:
“25 Ekim 2011 tarihinde sözlü olarak yanıtlanması istemiyle verdiğim soru önergesine 12 Şubat 2013 tarihinde TBMM Genel Kurulunda verdiğiniz yanıtın eksik ve yanlış bilgiler içerdiğini düşünüyorum.”
Sormuş olduğum soruyu:
"Tirebolu-Görele ayrımı, Köprübaşı-Çatak-Doğankent-Çömlekçi grup yolu 47 kilometredir. 2010'da Karayolları ağına alınmıştır. Söz konusu yolun fiziki altyapısının iyileştirilmesine yönelik bakım ve asfaltlama çalışmaları devam etmektedir. 2011'de Görele'den itibaren 19 kilometrelik kesimde, 2012'de 28 kilometrelik kesimde asfalt kaplama yapılarak yolun tamamı trafiğe açılmış ve gerekli yol konforu sağlanmıştır." şeklinde yanıtladınız”
Bu hususlarla ilgili olarak:
1.Asıl yanıtlamanızı istirham ettiğim Görele İlçesinin Soğukpınar Köyü ile Doğankent İlçesinin Çatak Köylerini birleştirecek 13 kilometrelik yol ile ilgili yapılan çalışma olup olmadığını yanıtlar mısınız? İktidar partisi temsilcilerinin seçimler öncesinde özellikle söz verdiği Görele ve Doğankent ilçelerini bu güzergâhtan bağlayacak karayolunun yapımıyla ilgili çalışma yürütülüp yürütülmediğini, yürütülüyor ise hangi aşamada olduğunu belirtir misiniz?
2.Geçen yıl asfalt kaplama yapılarak tamamının trafiğe açıldığını söylediğiniz yolun neresi olduğunu da açıklar mısınız?