Karanfilden Okullarımıza Güncel Ağırlıklı 726 Kitap
Doğankent Kaymakamı Bilgehan Karanfil Okullarımıza kitap Yardımında Bulundu. Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanarak yeni teşvik sistemine dayanak teşkil eden “İllerin ve Bölgelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması” sıralamasına göre İlimiz 56. Sırada, “İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmasında” da İlçemiz 872 İlçe arasında 512. Sırada yer almaktadır. (Doğanken İlçesi Gelişmişlik gruplamasında 7 li ölçeklendirme gurubu içerisinde 4 gurubun içinde -0,35421 gelişmişlik endeksine sahiptir.) TÜİK verileri baz alınarak yapılan hesaplamaya göre ise kişi başına düşen milli gelir Yurt geneli için 15.137 $ iken Giresun için 13.309 $ olduğu hesaplanmış ve ilimizin Milli Gelire katkısı %0,5 olarak saptanmıştır.
Giresun İli genelinin ve özelde de Doğankent ilçesinin sosyo ekonomik durumlarının kaba bir değerlendirmesi yapıldığında toplumsal kalkınmaya katmış olduğu katma değer ülke ortalamasının altında yer almakta olduğu görülmektedir.
Bölgesel eşitsizliklerin giderilebilmesinde başlangıç noktası, bölgesel gelişme farklılıklarının giderilmesi ve kalkınmanın en önemli unsuru olarak görülmekte olan beşeri sermayenin nitelik olarak geliştirilmesinin en önemli unsurunun eğitim olduğu açıktır.
Son 10 yıllık devlet harcamalarına bakıldığında devlet bütçesinin en önemli payını eğitim harcamaları oluşturmaktadır. Ancak buna rağmen eğitim altyapısı iyileştirilip personel eksikliklerinin giderilmeye başlanması birtakım eğitim materyallerine duyulan ihtiyacın varlığını ortadan kaldırmaya yetmemiştir. Eğitim materyali teminine ayrılan kaynağın yeterli olamaması nitelikli eğitim üretilmesinde sınırlayıcı bir neden olarak görülmektedir. Özellikle Temel Eğitim Okullarında ihtiyaç duyulan eğitim materyallerinin temini için tek mali kaynak Okul Aile Birlikleri olarak görülmektedir. Doğankent ilçesi genelinde okula devam eden öğrencilerin demografik olarak kırsal yerleşim yerlerinden taşımalı sistemle okullara devamı sağlanmakta olan öğrenciler olduğu anlaşılmaktadır. (ilköğretime devam eden 835 öğrencinin 417 kişisi taşımalı sistem ile öğrenimine devam etmektedir) Ailelerin yıllık bazda gelirleri ve kültürel düzeyleri dikkate alındığında okul alt yapısının iyileştirilmesine sağlayacağı ekonomik katkı ve bilincinde sınırlı kalacağı kuşkusuzdur. Bu nedenle Tüm okul çağında bulunan öğrencilerimize yönelik sağlanacak katkının çarpan etkisinin uzun vadede ilimize ve bölgemize yansımasının olacağı umulmaktadır. Bu katkıların en mübrem olanı ise kuşkusuz okul denilince ilk akla gelen şey olan KİTAP tır.
Doğankent ilçesi genelinde okullarımızda öğrenim görmekte olan çocuklarımızın genel olarak Fakir ve Muhtaç olarak nitelendirilebilecek ailelerin mensubu olduğu söylenebilir. Okuma alışkanlığının özendirilmesi, öğrenci başarısının dolaylı yollarla artırılması ve uzun vadede de yoksullukla mücadelede de yol alınabilmesi için ilçe çapında okuma seferberliğine girişmeyi kaçınılmaz hale getirmiştir.
Tüm ilçede yakın gelecek içerisinde; ilk, orta ve lise Öğrencilerine kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap okumayı sevdirmek, kelime dağarcığını zenginleştirmek. Türkçeyi doğru, güzel, etkili kullanma becerisini geliştirmek bilgili olma, doğruyu yanlışı ayırt etmek, Millî Eğitimi’nin genel amaçları doğrultusunda dikkatleri kitaba çekip ve yoğunlaştırarak, kitap okumaya olan ilgiyi artırmak, kendine güven duygusunu geliştirmek, hedefi belirlenmiştir. Uzak hedef olarak da; Doğankent ilçesinin, ilimizin ve ülkemizin sosyo ekonomik kalkınmışlık düzeyinin artırılmasına katkı sağlamak, insan sermayesinin niteliğini geliştirmek hedefi belirlenmiştir. Bundan dolayı çocuklarımıza ve gençlerimize hizmet edecek kütüphanelerinin zenginleştirilmesine duyulan gereksinimin giderilmesi için Doğankent ilçesinde görev yapan Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin hazırlamış olduğu kitap ihtiyacının Doğankent Kaymakamlığınca karşılanarak okullarımızda öğrenim gören başta fakir ve muhtaç öğrencilerimiz olmak üzere tüm Doğankentlilerinde istifadesine sunulmuştur
Tüm okul çağında bulunan öğrencilerimize yönelik sağlanan bu katkının çarpan etkisinin uzun vadede ilimize ve bölgemize yansımasının olacağı umulmaktadır.
Bu katkıların en mübrem olanı ise kuşkusuz okul denilince ilk akla gelen şey olan KİTAP tır. Türkiye genelinde Dergi okuma oranı % 4, Kitap okuma oranı % 4,5,Gazete okuma oranı % 22, Radyo dinleme oranı %25 Televizyon izleme oranı %94 olduğu da hesaba katılınca okullarımızda kaçınılmaz olarak bir okuma seferberliğine girişmek gerektiği son derece açık hale gelmiştir.
Bu kapsamda Doğankent Kaymakamlığının temin etmiş olduğu 726 kitap Doğankent ilçesindeki tüm okullara teslim edilmiştir. Umarız Kitap okuma oranıyla tv izleme oranı yer değiştirir.