Giresun’un ana geçim kaynağı olan fındığın yanında son dönemlerde kivi üretimine başlanmıştı. Zor coğrafi şartlardan dolayı farklı geçim kaynaklarına yönelen yöre halkı, kayın kütüğü üzerinde üretilen "kayın mantarı" ile yeni bir geçim kaynağı oluşturuyor.
Keşap'ta İlçe Tarım Müdürlüğünün destekleriyle gerçekleştirilen proje kapsamında üretilen ürünler ikinci mahsulünü verirken ortaya çıkan görüntüler gelecek için umut oldu.
Keşap İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Özkaya yapmış olduğu açıklamada, projelerinin meyvelerini verdiğini ifade ederken, organik şartlarda yetiştirilen kayın mantarının ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayabileceğini söyledi.
Kayın mantarının proteini yüksek, lezzetli bir ürün olduğunu ifade eden Özkaya, vermiş oldukları eğitimler sonucunda işin uygulama aşamasını başarı ile tamamladıklarını belirtirken bu ürünü Keşap’ta uygun koşullarda geliştirmek için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Yapılan araştırmalara göre Kayın Mantarının, iltihaplanmayı engelleyici özelliği antibiyotik, antiviral, bağışıklığa etkisi ve kanseri engelleyici aktivitesiyle çok sayıda hastalıkların tedavisinde rol aldığını ifade eden Hüseyin Özkaya, “Kayın Mantarının bin bir türlü hastalığa faydası bulunuyor. Hastalıkların yanında sağlıklı beslenmede etkisi ön plana çıkıyor. Özellikle içerdiği besin değeri ile Vitamin deposu niteliğindedir. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantar şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanıdır” dedi.
Kayın mantarının içindeki yağ oranının düşük olması nedeniyle kalbe de çok yararlı olduğunu söyleyen Özkaya, yurt dışında ortalama 30-40 Euro civarında satılan istiridye mantarına ülkemizde de kg başına 15-20 TL civarında bir fiyata Pazar bulunabileceğini söyledi.
Erdal Avcı