İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinin Kelâm Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı, her yıl farklı bir üniversitede icra ediliyor. Bu yıl 26. düzenlenen koordinasyon toplantısında, yaklaşık 250 akademisyenin katılımlarıyla, Giresun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde yapıldı. Akademisyenler farklı başlıklar altında “İnancın Ahlâkı” konusunu değerlendirdiler.
26. buluşmada iki gün boyunca, "İnancın Ahlakı" adlı sempozyum çalışmasında toplam yedi oturum yer aldı. Giresun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelâm Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Recep ÖNAL ve Dr. Öğretim Üyesi Kâmil Ruhi ALBAYRAK koordinatörlüğünde organize edilen Sempozyum 06-08 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. "Ahlakın Kavramsal Çerçevesi", "Ahlakın Kaynağı Tartışması", "İnancın Ahlakı", "Ahlak, Hukuk ve Kamusal Alan", "Ahlakın Geleceği ve Geleceğin Ahlakı" ve "Genel Değerlendirme" gibi farklı başlıklardaki oturumların düzenlendiği sempozyuma çok sayıda izleyici de katıldı.
06 Ekim 2023 tarihinde Giresun Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda Açılış oturumunda protokol konuşmaları ile başlayan Sempozyuma Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz CAN da katıldı. Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can, burada yaptığı konuşmada, “İnancın ahlakı başlığını şahsen çok önemsediğini, dindarlık denildiğinde ahlaklı olmanın çok fazla anlaşılmadığını, dindar denince ibadetlerin çok öne çıkarıldığını, ama ahlakı ıskaladıklarını, ülkede son 50 yılda yaşanan bir başörtüsü sıkıntısı olduğunu dolayısıyla baş örtünce namaz, abdest, hac, umre biraz böyle dini dar bir kapsama sıkıştırdıklarını, halbuki sâlih amelin çok önemli olduğunu ama ahlakın çok daha önemli olduğunu, ahlakı çok gözardı ettiklerini ancak bunun çok farkında olmadıklarını, inşallah bu sempozyumun bu noktada hayırlara vesile olacağını umduğunu" dile getirdi.
Rektörümüz, toplantının ve sempozyum oturumlarının iyi neticeler ortaya koyacağına inandığını belirterek, katılımcılara ayrı ayrı teşekkür etti.
Sempozyum açılış oturumunda bir konuşma yapan Sempozyum Koordinatörü Prof. Dr. Recep Önal konuşmasında sempozyumun amacı ve konusu hakkında açıklamalarda bulundu. Sayın Önal; “İslam inanç esaslarını konu edinen kelamcılar bu Sempozyumda da inançla ilgili bir konuyu tartışacaklardır. Bilindiği üzere Kelam ilmi, inanç ilkelerini Kur’an’a dayalı olarak belirler ve bu ilkeleri makul bir zeminde temellendirir. İnancın aklî argümanlarla tahkim ve tahkiki onu bir grubun inancı veya kültürü olmaktan çıkarır ve herkes tarafından metaneti test edilebilecek bir sistem yapısına kavuşturur. İnancı böyle güçlü bir zeminde inşa etme arzusu onu zorunlu olarak gerçeklikle buluşturur. Bu gerçeklik zemini inancın tezahür alanı olan ahlaktır. Dinin hem bireyin hayatında hem de sosyo-kültürel dokuda yer tutmasını mümkün kılan, aynı zamanda inancın kendini doğrulama imkânı da bulduğu bu ahlak alanı” olduğunu, “bugün kendini Müslüman olarak tanımlayan toplumlarda bu adlandırmaya uygun kişiliklerin var edilmesi konusunda büyük sorunlar yaşanıyor olması, inancın gerektirdiği ahlaka özel olarak eğilmeyi gerekli kılmıştır. “İnancın Ahlakı” başlığıyla bu yıl üniversitemizde yapacağımız sempozyumun konusunun tespitinde bu durum belirleyici olduğunu” bildirdi.
26.Kelam Anabilim Dalları Toplantısı ve "İnancın Ahlakı" sempozyumu, merhum Prof. Dr. Hüseyin Atay ile Giresun Üniversitesi eski Rektör Yardımcısı merhum Prof. Dr. Hüseyin Peker anısına düzenlenen "Vefa Oturumuyla" başladı. Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz'un başkanlık ettiği bu oturumda; "Hakikati sanılanlardan başka yerde arama: Hüseyin Atay'ın şüphe hermenötiği" sunumuyla Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, "Hüseyin Atay'ın Kurani İlkelerle temellendirdiği inanç ahlakı" adlı tebliği ile Ankara Üniversitesinden Doç. Dr. Rabiye Çetin, 29 Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. İlyas Çelebi, Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Osman Karadeniz, Marmara Üniversitesi'nden Yusuf Şevki Yavuz katkı verdiler.
Ahlakın Kavramsal Çerçevesi başlıklı I. Oturumu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Salih Sabri Yavuz yönetti. Bu oturumda Ondokuzmayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, "ahlakın kavramsal ve kuramsal çerçevesi" konulu bir tebliğ sundu.
Sempozyumun II. Oturumunu Sakarya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ramazan Biçer yönetti. "Ahlakın Kaynağı" başlığı altında yapılan bu oturumda, İnönü Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hulusi Arslan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fethi Kerim Kazanç ve Ankara Üniversitesi'nden Arş.Gör. Dr. Tuğba Günal birer konuşma yaptılar.
07 Ekim 2023 günü gerçekleşen III.oturumda, "İnancın Ahlakı" tartışıldı. Hitit Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsmail Bulut'un yönettiği bu oturumda sırasıyla, Adıyaman Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hamdi Gündoğar, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Emine Öğük ile İstanbul Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Fatmanur Örsdemir tebliğ sundular.
Sempozyumun en tartışmalı oturumu olan IV. oturumu Diyanet İşleri Başkanlığı yöneticisi Doç.Dr. Fatih Kurt yönetti. Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Namık Kemal Okumuş, "kamusal alanda ahlak, hukuk ve kamusal alan işlevselliği" adlı sunumuyla, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Doç. Dr. Kılıç Aslan Mavil, "Hukuk-ahlak ilişkisi" adlı sunumuyla katkı yaptılar.
Sempozyumun V. oturumunu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet İshak Demir yönetti. Bu oturumda, Siirt Üniversitesi'nden Doç. Dr. Seyithan Can, "ahlakın geleceği, geleceğin ahlakı" adlı sunumuyla, Giresun Üniversitesi'nden Dr. Kamil Ruhi Albayrak ise, "İnsanın ölümsüzlük arayışının bir yansıması olarak Krayoni ve ahlak" adlı sunumuyla katkı sağladılar.
Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Recep Önal'ın yönettiği son değerlendirme oturumunda ise, Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cağfer Karadaş, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hatice Kelpetin Arpaguş, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. İlhami Güler, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Aydın ile Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün yer aldılar.
Sempozyum sonrasında, misafir öğretim üyeleri için kısa bir şehir turu düzenlendi. Misafirlere Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can tarafından veda yemeği ikram edildi.
Sempozyumdaki bildiri başlıklarından bazıları şunlar:
“Hüseyin Atay’ın Kur’anî İlkelerle Temellendirdiği İnanç Ahlakı Anlayışı", “Ahlâkın Kavramsal ve Kuramsal Çerçevesi”, “İnanca Dayalı Ahlakın Taşıdığı Riskler ve İmkanlar”, “Düşünce Tarihinde Ahlâkın Kaynağı” Tartışmaları Ekseninde Bir İnceleme”, “Doğal Ahlâkın İslâm Düşüncesindeki Köklerine Dair”, “Ahlâki Kemâle Ulaşma Ameliyesinde Din Dili Örnekleri: Hutbe ve Vaaz”, “İnanç-Ahlâk Bağı: İnançta Bireysel Tutarlılık Açısından Ahlâkın Önemi”, ““Birinci ve İkinci Doğa” ile “Kendilik Pratiği” Arasında Bireyin Ahlâkî Özne Olarak İnşası: Michel Foucault ve Câhız’da Ahlâkın Pratik Yansıması”, “Kamusal Alanda Ahlâk ya da Ahlâk, Hukuk ve Kamusal Alanın İşlevselliği”, “Hukuk-Ahlâk İlişkisi”, “Ahlâkın Geleceği ve Geleceğin Ahlâkı”, “İnsanın Ölümsüzlük Arayışının Bir Yansıması Olarak Krayoni ve Ahlâk”