‘Giresun’da 26 bin 600 büyükbaş ve 4 bin 700 küçükbaş hayvan keneye karşı ilaçlandı’
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının taşıyıcısı olan Hyalomma soyu kenelerin yaygın olduğu Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerimiz ağırlıklı olmak üzere büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ortalama 4 hafta aralıklarla ilaçlanmasının programlandığı çalışmada; İlimizde nisan ayından bugüne kadar 26 bin 600 büyükbaş hayvan ve 4 bin 700 küçükbaş hayvan kene parazitine karşı ücretsiz olarak ilaçlanmıştır. Büyükbaş hayvanların sırt çizgisine ve küçükbaş hayvanlarında yünsüz bölgelerine dökme şeklinde uygulanan bu ilaçlar; keneleri öldürmekte ve 4-6 hafta korumakta, et ve sütte kalıntı bırakmamaktadır.
Bu kapsamda, riskli yerlerde kene mücadelesi çalışmalarına Eylül sonuna kadar devam edilecek olup, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar muhtarlıkların ve önder çiftçilerinde desteği sağlanarak, riskli yerlerde tekrar ilaçlanacaktır. Ayrıca mücadele ve korunma yöntemleri konusunda Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğümüz ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz tarafından, Sağlık Teşkilatı ile işbirliği içerisinde toplumun bilinçlendirilmesine yönelik olarak eğitim/yayım çalışmalarına devam edilmektedir.
Yaz mevsiminde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunmalı ve en etkili korunma yönteminin “kişisel korunma tedbirleri” olduğu unutulmamalıdır. Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla, parçalanmadan ve ezilmeden en kısa sürede çıkartılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca çiftçilerimizin, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak; havanın daha serin olması nedeniyle kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları sabah ve akşam vakitlerini tercih etmeleri önerilmektedir.