Giresun Üniversitesi’nden Doç. Dr. Barış Yetkin’in “Habercilikte Sınırları Aşmak: Sanal Gerçeklikte Mesaja Dönüşen Zaman, Mekân, Birey” adlı çalışmasına göre, teknolojik gelişmeler aracılığıyla ortaya çıkan ve yeni gazetecilik yaklaşımı olan sanal gerçeklik (VR) üzerinden üretilen sürükleyici gazetecilik, örnek olay yöntemiyle ele alındı. Görsel iletişimin geçerli olduğu gazetecilik pratikleri içinde daldırma tekniği ile haber hikâyesinin geçtiği fiziksel mekân mesaj olarak kullanıldı. Gelişen teknolojiler, haber kaynaklarının çeşitlenmesini ve içeriğin çeşitli formatlar ile okuyucuya ulaşmasını sağladı.
Doç. Dr. Barış Yetkin'in çalışmasında, medya kuruluşlarının sanal gerçeklik aracılığıyla heyecan, rahatlama veya endişe gibi farklı duyguları tetikleyerek insanları, daldırma tekniği ile haber hikayesine dahil ettiği tespit edildi. Daldırma tekniği, haberin anlatıldığı mekânı okuyucuya ya da izleyiciye doğrudan ve yoğun bir şekilde hissettirmek amacıyla kullanıldı. Bu teknik, izleyiciyi veya okuyucuyu haberin geçtiği ortamın içine çekerek, olayları oradaymış gibi deneyimleme imkânı sağladı.
Daldırma tekniği; görsel unsurlar, betimlemeler ve interaktif medya araçları kullanılarak, mekânsal ve duygusal biçimde gerçekleşerek, teknolojik gelişmeler aracılığıyla yeni gazetecilik anlayışı olan sürükleyici gazeteciliği ortaya çıkardı. Medya kuruluşları sürükleyici haberlerde mekân hissi yaratarak verilmek istenen mesajı, daha güçlü hale getirdi.
Örneğin, USA Today Gazetesi’nin sanal gerçeklik haberinde otel odasında ölü bulunan bir kişinin cinayetinden otel çalışanı suçlandı ve bu olay 2022’de haber olarak tekrar gündeme geldi. Sanal gerçeklik ile yapılan haberde kullanıcılar, strateji oyun mekaniği ile haberi istedikleri yere yerleştirip cinayetin işlendiği otelin kuşbakışı projesinde odadan odaya gezebildi ve cinayet mahalline yaklaştı. Bu durum, kullanıcılara, cinayet silahlarını, cesedin yerini ve kaçış noktalarını inceleme imkânı sağladı. Haberdeki simülasyonlar, cinayetin gizemini çözmek için kullanıldı. Sunulan kanıtlar ve ifadeler, yargılama sonucunu değiştirebilecek yeni kanıtların bulunma olasılığını artırdı ve kullanıcıların dedektifler ya da gazetecilerle empati kurmalarını sağladı.
Sanal gerçeklik gibi teknolojiler, kullanıcıları haber hikayesinin içine doğrudan dahil ederek hem etkileşimi ve duygusal bağlantıyı güçlendirdi hem de mekânın iletişim aracı olarak kullanılmasını sağladı. Bu gelişmeler aracılığıyla medya kuruluşları izleyicilerle daha derin ve etkili bir iletişim kurmaya başladı.
Dolayısıyla sürükleyici gazetecilikte kullanıcılar, nesneler gibi mekân ile diyaloga girerek, onu kimlik kaynağı haline getirdi. Mekânın karakterine bürünen ve mesajın kendisine dönüşen bireyler, bu ağın düğümü haline geldi. Yakın gelecekte blok zincir teknolojisiyle Metaverse evreninde gazeteciliğin daha sürükleyici özelliklere sahip olacağı tespit edildi.