Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4264 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   29 Temmuz 2024 - 08:41

Medyada dönüşüm Sürükleyici gazetecilik

Büyüt
Küçült
Medyada dönüşüm Sürükleyici
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi; insanların iletişim alışkanlıklarını, bilgi tüketimini ve dolayısıyla kültürel-toplumsal değerlerini dönüştürdü. İnsanlar artık sadece okuyucu, dinleyici veya izleyici değil, aynı zamanda içerik üreticileri olarak da nitelendirildi. Teknolojinin içerik tüketicilerine ulaşma ve onların dikkatini çekmelerinde oynadığı merkezi rol gazetecilik pratiklerini de derinden etkiledi.

Giresun Üniversitesi’nden Doç. Dr. Barış Yetkin’in “Habercilikte Sınırları Aşmak: Sanal Gerçeklikte Mesaja Dönüşen Zaman, Mekân, Birey” adlı çalışmasına göre, teknolojik gelişmeler aracılığıyla ortaya çıkan ve yeni gazetecilik yaklaşımı olan sanal gerçeklik (VR) üzerinden üretilen sürükleyici gazetecilik, örnek olay yöntemiyle ele alındı. Görsel iletişimin geçerli olduğu gazetecilik pratikleri içinde daldırma tekniği ile haber hikâyesinin geçtiği fiziksel mekân mesaj olarak kullanıldı. Gelişen teknolojiler, haber kaynaklarının çeşitlenmesini ve içeriğin çeşitli formatlar ile okuyucuya ulaşmasını sağladı.   

 

Doç. Dr. Barış Yetkin'in çalışmasında, medya kuruluşlarının sanal gerçeklik aracılığıyla heyecan, rahatlama veya endişe gibi farklı duyguları tetikleyerek insanları, daldırma tekniği ile haber hikayesine dahil ettiği tespit edildi. Daldırma tekniği, haberin anlatıldığı mekânı okuyucuya ya da izleyiciye doğrudan ve yoğun bir şekilde hissettirmek amacıyla kullanıldı. Bu teknik, izleyiciyi veya okuyucuyu haberin geçtiği ortamın içine çekerek, olayları oradaymış gibi deneyimleme imkânı sağladı. 

Daldırma tekniği; görsel unsurlar, betimlemeler ve interaktif medya araçları kullanılarak, mekânsal ve duygusal biçimde gerçekleşerek, teknolojik gelişmeler aracılığıyla yeni gazetecilik anlayışı olan sürükleyici gazeteciliği ortaya çıkardı. Medya kuruluşları sürükleyici haberlerde mekân hissi yaratarak verilmek istenen mesajı, daha güçlü hale getirdi.  

 

Örneğin, USA Today Gazetesi’nin sanal gerçeklik haberinde otel odasında ölü bulunan bir kişinin cinayetinden otel çalışanı suçlandı ve bu olay 2022’de haber olarak tekrar gündeme geldi. Sanal gerçeklik ile yapılan haberde kullanıcılar, strateji oyun mekaniği ile haberi istedikleri yere yerleştirip cinayetin işlendiği otelin kuşbakışı projesinde odadan odaya gezebildi ve cinayet mahalline yaklaştı. Bu durum, kullanıcılara, cinayet silahlarını, cesedin yerini ve kaçış noktalarını inceleme imkânı sağladı. Haberdeki simülasyonlar, cinayetin gizemini çözmek için kullanıldı. Sunulan kanıtlar ve ifadeler, yargılama sonucunu değiştirebilecek yeni kanıtların bulunma olasılığını artırdı ve kullanıcıların dedektifler ya da gazetecilerle empati kurmalarını sağladı.  

 

Sanal gerçeklik gibi teknolojiler, kullanıcıları haber hikayesinin içine doğrudan dahil ederek hem etkileşimi ve duygusal bağlantıyı güçlendirdi hem de mekânın iletişim aracı olarak kullanılmasını sağladı.  Bu gelişmeler aracılığıyla medya kuruluşları izleyicilerle daha derin ve etkili bir iletişim kurmaya başladı.

 

Dolayısıyla sürükleyici gazetecilikte kullanıcılar, nesneler gibi mekân ile diyaloga girerek, onu kimlik kaynağı haline getirdi. Mekânın karakterine bürünen ve mesajın kendisine dönüşen bireyler, bu ağın düğümü haline geldi. Yakın gelecekte blok zincir teknolojisiyle Metaverse evreninde gazeteciliğin daha sürükleyici özelliklere sahip olacağı tespit edildi.

 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir