Türkiye’de toplu taşıma araçlarında otomatik ödeme sistemi İstanbul’da Akbil adı altında yıllar önce başlamıştı. Daha sonra ismi İstanbul Kart olarak değişen bu sistemde tüm İstanbullular ve İstanbul’a iş ziyareti ya da akraba ziyareti için geçici olarak gidenler İstanbul Kart kullanarak şehir içinde seyahat edebiliyorlar. Daha doğrusu İstanbul Kart’ı olmayanların İstanbul şehir içinde taksi dışında seyahatleri neredeyse imkânsız hale geldi.
Bugünkü adı İstanbul Kart olan bu otomatik ödeme sistemi İstanbul’dan sonra öncelikle Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Bu sistem o kadar yaygınlaştı ki günümüzde Türkiye’deki 81 şehirden, 74’ünde şehir içi toplu taşıma kartları kullanılırken; 7 şehir ise henüz bu sisteme geçmedi ya da geçemedi!
EN BÜYÜĞÜ GİRESUN!...
Şehir içi toplu taşıma kartı sistemine Uşak, Bilecik, Sinop, Rize, Ardahan ve Kars ile birlikte Giresun da henüz geçmedi. 7 şehirden oluşan bu listede nüfusu en büyük şehir Giresun olarak ön plana çıkıyor. 2022 nüfus istatistiklerine bakıldığında Giresun’un nüfusu İlçelerle birlikte 450 bin 862 kişi olarak gözüküyor. Giresun’u 375 bin 454 kişi ile Uşak 2. sırada takip ediyor. Rize 344 bin 016 kişi ile 3. sırada, Kars 274 bin 829 kişi ile 4. sırada, Bilecik 228 bin 673 kişi ile 5. sırada, Sinop 220 bin 799 kişi ile 6. sırada ve Ardahan 92 bin 481 kişi ile 7. sırada.
Genelde nüfusu büyük şehirler öncelikli olarak şehir içi toplu taşıma kartı sistemine geçerken; nüfus olarak Giresun’dan daha küçük olan 31 şehrin toplu taşıma kartı sistemine geçmesine rağmen, Giresun’un bu sisteme geçmemiş olması şaşkınlık yaratıyor.
Nüfusu Giresun’dan küçük olan şehirleri büyükten küçüğe doğru sıraladığımızda Isparta, Aksaray, Yozgat, Edirne, Düzce, Muş, Kastamonu, Kırklareli, Niğde, Bitlis, Amasya, Siirt, Bolu, Nevşehir, Yalova, Bingöl, Kırıkkale, Hakkâri, Burdur, Karaman, Karabük, Kırşehir, Erzincan, Iğdır, Bartın, Çankırı, Artvin, Kilis, Gümüşhane, Tunceli ve Bayburt şeklinde bir liste önümüze çıkıyor. Bu listedeki şehirlerin nüfusu Giresun’dan az olduğu halde toplu taşıma kartı sistemine daha önceki yıllarda geçtiler. Özellikle 84 bin 366 kişilik nüfusu ile Tunceli ve 84 bin 241 kişilik nüfusu ile Bayburt; Türkiye’nin en az nüfusa sahip 2 şehri olarak toplu taşıma kartı sistemine geçerek 74 şehirden oluşan listeye adını yazdırmayı başardı.
Oldukça büyük bir potansiyele ve nüfusa sahip Giresun’da da toplu taşıma kartı sisteminin önümüzdeki yıllarda uygulamaya konulması şehrin vizyonunu önemli ölçüde değiştirecektir. Ayrıca sadece Giresun şehir içinde çalışan Giresun Belediyesi’ne ait otobüslerde değil; şehir içi dolmuşlarında ve İlçelere çalışan dolmuşlarda da toplu taşıma kartı sisteminin kullanılması şoför esnafını bozuk para sıkıntısından da kurtaracaktır. Ayrıca şoför ile yolcu arasındaki nakit para alışverişi şoförün dikkatini dağıttığı için sürüş ve trafik güvenliği açısından da risk oluşturuyor. Bunlar da göz önüne alındığında toplu taşıma kartı sisteminin birçok açıdan oldukça faydalı olacağı görülmektedir.
Haber: Fatma Bulduk Uğurlu – www.kerasushaber.net