Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7449 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   13 Ocak 2013 - 18:10

'Ortaklık, İşbirliği ve İnovasyon' Paneli Giresun'da yapıldı.

Büyüt
Küçült
Ortaklık, İşbirliği ve İnovasyon Paneli Giresunda
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF), Giresun İş Hayatı Dayanışma Derneği (GİŞHAD) ve Dünya Gazetesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Ortaklık, İşbirliği ve İnovasyon' konulu panel Giresun da yapıldı.

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF), Giresun İş Hayatı Dayanışma Derneği (GİŞHAD) ve Dünya Gazetesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Ortaklık, İşbirliği ve İnovasyon' konulu panel Giresun’da yapıldı.

Dünya Gazetesi Yazarı ve Yönetim Danışmanı Dr. Rüştü Bozkurt konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü Giresun Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doc.Dr.Kurtuluş Yılmaz Genç yaptı.

Giresun Üniversitesi Rektör vekili  Prof.Dr. Mahir Kadakal, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İbrahim Kara, Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı İbrahim Kara çok sayıda işadamı, sanayici ve esnaf paneli dinledi.

Panelde konuşan Yönetim Danışmanı Dr. Rüştü Bozkurt, Dünya ekonomisi ve iş çevrelerindeki talep ve kurallarının, faktörlerinin, karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin, rekabet şartlarının köklü biçimde değiştiğini ifade ederek, nüfusun hızla kent merkezlerinde toplandığını belirterek, "İstihdam tarım ve imalat kesiminden hizmet kesimine doğru kayma baş göstermiştir. Söz dağarcığımızda bulunan, ‘küçük olsun benim olsun’, ‘bizde ortaklık olmaz’, ‘ortak atın beli eğri olur’ gibi kültürel önyargılarımızın mutlaka kırılması gerekmektedir. Dünyanın gelişen ekonomileri ölçek ekonomisinin erişebilirliği ile küçük ve orta ölçekli yapının esneklik ve hızına dayanıyor. Bu nedenle kültürel ve inanç sistemimizde var olan birleşme, dayanışma, ortak iş yapma gibi özelliklerimizi öne çıkarmalıyız" dedi.

Ortaklık ve işbirliği kurarken dikkat edilmesi gereken hususlara da konuşmasında yer veren Bozkurt, önemli maddeleri şöyle sıraladı:

1-  Ortaklık kurmadan önce mutlaka daha önce ortaklık kurmuş ve başarısı olmuş en az beş kişiyle, başarılı olmuş en az iki kişiyle konuşun.

2-  Ortaklığınızı mutlaka yazıya dökün, mukavele yapmadan ortaklık yapamayın, oğlunuzla bile bir yabancıyla ortaklık yapıyormuş gibi mukavele ederek ortaklık yapın.

3- Ortaklık yaparken A,B ve C diye 3 ayrı planınız olsun işler iyi giderse ne yapmalı, kötüye giderse ne yapmalı, planlandığı gibi giderse ne yapmalı gibi bütün senaryoları hesaplayarak mukavele metnine yazın. Asla ve asla işler hep iyiye gidecekmiş gibi hareket etmeyin, ortaklığın sonlandırılmasının, işin tasfiye edilmesinin de nasıl olacağını ortaklık metnine ekleyin. Çünkü işin tasfiye edilmesi de kutsaldır.

ORTAKLIKLAR BİR MODA DEĞİL İHTİYAÇTIR

Ayrıca ortaklıkların bir moda değil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bozkurt, Türkiye’nin bir fırsatlar ülkesi olduğunu iyi sanayi altyapısının hepsinden önemlisi ise girişimci insan potansiyelinin bulunduğunu ve coğrafyanın erişebilirlik ve ulaşabilirlik ortamlarının her geçen gün arttığını belirterek, Giresun olmak üzere yapılacak işleri sıraladı.

Akrabalarla kurulacak ortaklıklar hakkında bilgi de veren Bozkurt, ‘Akrabalarla ortaklıkta  başarılı olabilmek için  “ihtimalleri” düşünüp, başında tartışıp, yapılması ve yapılmaması gerekenleri mutlaka yazılı hale getirin. Akraba, eş dost ile ye iç ama, alış veriş etme!” diyen bir kültürden geldiğimiz hep akılda tutulmalı. Kuruluş aşamasında, tanımlamalar netleştirildikten sonra  ortakların eş ve çocuklarının katılacakları   şeffaf bir toplantıda  alınan kararlar ve gerekçeleri, atılan imzalar  onlarla mutlaka paylaşılmalı, kimseye, “….benim haberim yoktu”  bahanesi bırakılmamalı’ diye konuştu.

İşyerlerinde  “işini bilen danışman ve uzman çalıştırmayı”  bir mali yük olarak değil; bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Bozkurt, ‘ Bir bilene sistemli danışma alışkanlığı, danışarak sonuç almanın yol ve yöntemlerine kafa yorunuz; başkalarının birikimden yararlanmanın en ucuz yol olduğunu unutmayınız. Ortaklık fikrinin başladığı andan, ortaklık süreci boyunca    sistematik  “sorgulama  toplantıları”  yapınız.Toplantılarda  işyerindeki en alt kademedeki insanlarla en üst kademedeki insanlara kadar herkes  özgür, açık ve net olarak   düşüncelerini ortaya koyacak bir  iklim yaratınız  ki   sizi geleceğe taşıyabilecek “işyeri kültürü” oluşabilsin’ şeklinde konuştu.

 ‘İşbirliği, Ortaklık ve İnovasyon’ konulu panelin açılış konuşmasını yapan GİŞHAD   Başkan Yardımcısı Murat Atar da yaptığı açılış konuşmasında, “Biz bir araya gelemeyiz, ortaklığı beceremeyiz” diye sık sık yakınırız ama bilerek veya bilmeyerek birçok konuda da işbirliklerine imza atarız. Örneğin bankalarla, finans kurumlarıyla, tedarikçisi olduğumuz firmalarla, sigorta şirketleriyle yaptığımız ticari ilişkiler birer işbirliğidir, ortaklıktır. Müşterilerimiz, bizim en büyük ortaklarımızdır. Bunlarla kurduğumuz işbirliğini, birlikte hareket etmeyi maalesef esnaf arkadaşımızla aynı şekilde sürdüremiyor, bir araya gelip birlikte hareket edemiyoruz? Aslında bizim Türk iş dünyası olarak işbirliklerini, ortaklıkları kurmada, becermede bir sıkıntımız yok. Biz ortaklıkların sürdürülmesi ve yaşatılmasında sorun yaşıyoruz. Kültürel değerlerimiz bizi ortak hareket etmeye, işbirlikleri yapmaya itiyor ama bunu sürdüremiyor, sonunu getiremiyoruz’ dedi.

 




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir