Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Giresun şube başkanı Recep YAĞCI bir basın bildirisi yayınlayarak, ''Ülkemizde her kademedeki okula mutlaka ibadet yeri açılmalı ve dileyen ibadetini özgürce yapabilmeli'' dedi.
Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Giresun şube başkanı Recep YAĞCI bir basın bildirisi yayınlayarak, ''Ülkemizde her kademedeki okula mutlaka ibadet yeri açılmalı ve dileyen ibadetini özgürce yapabilmeli'' dedi.
ÖĞ-DER ÅŸube baÅŸkanı Recep YAÄžCI; “Anayasa ve uluslararası sözleÅŸmeler din ve vicdan özgürlüğünü güvence altına almış, din ve vicdan özgürlüğü temel hakların en önemlilerin sayılmıştır, dedi.
“-Anayasa ve Uluslararası sözleÅŸmeler neden göz ardı ediliyor” Din ve vicdan hürriyeti, kiÅŸinin dilediÄŸi inancı seçebilmesini ön gördüğü gibi seçtiÄŸi inancın gereÄŸi olan ibadet, ayin ve törenleri de yerine getirme hakkını kendisine verir. Nitekim Anayasanın 24. maddesinde; “Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir” ve “14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak ÅŸartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir. Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz” hükmü yer almaktadır.
- “Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir” Türkiye’nin de altına imza attığı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Evrensel bildirgesinin 18. maddesi ; “Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır; bu hak, din veya inancını deÄŸiÅŸtirme özgürlüğünü ve din veya inancını, tek başına veya topluca ve kamuya açık veya özel olarak öğretme, uygulama, ibadet ve uyma yoluyla açıklama serbestliÄŸini de kapsar” demektedir. Ayrıca Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesinin Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü ile ilgili 9. maddesi de; “Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç deÄŸiÅŸtirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, açıkça veya özel tarzda ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir” demektedir. “Yoksa kimilerine “açılım”, kimilerine de “kapanım” mı reva görülüyor? Günümüzde ileri demokrasinin uygulandığı ülkelerde bütün eÄŸitim kurumlarında ve kamuda her tür inancın ve o inancın gereÄŸi olan ibadetlerin serbestçe yapılabildiÄŸi bir gerçektir. Avrupa birliÄŸine girme mücadelesi veren ve ileri demokrasiden söz eden, bu nedenle de açılım üstüne açılım deneyen ülkemizde halen okullarda ve kamu kurumlarında ibadet imkanının ve ortamının bulunmaması açık bir temel insan hakkı ihlali deÄŸil midir? ÖĞ-DER ÅŸube baÅŸkanı Recep YAÄžCI; "Biz Åžuurlu Öğretmenler DerneÄŸi olarak Milli EÄŸitimin, adına ve amacına uygun iÅŸler yapmasını istiyoruz. Her kademedeki okula mescit açılmasını, ilköğretim okullarındaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin iki saatten üçe, liselerde ise bir saatten iki saate çıkarılmasını, Kur'an-ı Kerim dersinin de tüm sınıflarda seçmeli ders olarak okutulmasını istiyoruz.” dedi. Ayrıca inancın bir gereÄŸi olan ancak bu zamana kadar siyasilerce istismar edilen başörtüsünün de her kademedeki okulda serbest bırakılmasını ve dileyenin bu haktan yararlanmasını bekliyoruz diyen YAÄžCI, sözlerini; “Ayrım yapmaksızın Herkes için insan hakkı, herkes için inanç ve ibadet özgürlüğü, herkes için demokratik açılım” diyerek tamamladı.