Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 9857 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   09 Nisan 2010 - 03:36

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ OKULLARDA SKOLYOZ TARAMASI BAŞLATIYOR

Büyüt
Küçült
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ OKULLARDA SKOLYOZ TARAMASI
İl Sağlık Müdürü Dr. Cengiz CİNDEMİR,

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ OKULLARDA SKOLYOZ TARAMASI BAŞLATIYOR

İl Sağlık Müdürü Dr. Cengiz CİNDEMİR, skolyozun ilerlemesinin ve ameliyat aşamasına gelmeden önlenmesi için okullarda yapılacak taramanın çok önemli olduğunu ,erken tespit edildiği zaman tedavisi mümkün olan bu hastalığın kader olmaktan çıkarılması için Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte Omurga eğriliklerinin zamanında tespit edilip tedavi için yönlendirilmesi amacı ile “Dimdik Bir Hayat İçin Projesi” adı altında“Okullarda Skolyoz Taraması” programı yürüteceklerini bildirdi.

Dr.Cengiz CİNDEMİR hastalık hakkında yaptığı bilgilendirme açıklamasında ; “Skolyoz; omurganın üç boyutlu 10 derece üzerindeki eğrilme deformitesidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukarıdan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgesinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi ekseni etrafında döner. Omurgaya arkadan bakıldığında eğrilik düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi bazen net değildir ancak öne eğilme durumunda veya hekim kontrolünde ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir.Skolyoz çok değişik nedenlerle ortaya çıkabilir. Doğumsal (konjenital) ve sonradan oluşan nedeni bilinmeyen (idiopatik)  skolyoz olarak meydana gelir. En sık rastlanan tipi idiopatik yani nedeni bilinmeyen ve sonradan gelişen skolyozdur %70-80 oranında görülmektedir. Yaş, cinsiyet eğriliğin derecesine göre ilerleyebilir. Özellikle büyümenin en hızlı olduğu ergenliğe geçiş döneminde eğriliğin derecesi daha hızlı ilerler. Skolyoz bir hastalık değildir, biçimsel bir deformitedir. Bazı vakalarda kaburgaların yer değiştirmesi ile birlikte akciğer solunum kapasitesi, akciğerin bu duruma bağlı solunum değişiklikleri ortaya çıkabilir. Bu durumda solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonları, kronik ağrı ve psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Çok ileri vakalarda kalp problemleri, egzersiz kapasitesinin azalması söz konusudur bu durumda skolyoza bağlı ikincil nedenler artık hastalık nedenidir.” dedi.

Avrupa ve Amerika’da rutin olarak skolyoz okul taramaları yapıldığını fakat Ülkemizde henüz böyle bir tarama programı yapılmadığını söyleyen Dr.Cengiz CİNDEMİR, “Amacımız skolyozun erken tespit edilmesi ve takibi yapılacak bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine yönlendirilmesidir. Birçok skolyoz ilerlemeden ve cerrahi girişime gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir.” dedi.

  Proje uygulamasında; I.Aşama 12 Nisan-02 Haziran 2010 tarihleri arasında Merkez İlçe İlköğretim Okullarının 8.Sınıflarına, II. Aşama 2010-2011 Ders Döneminde 6.7.8. Sınıflarına yönelik skolyoz tarama programı yürütülecek. İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi tarafından organize edilen program 12 Nisan 2010 Pazartesi günü saat 10:00 da Merkez 19 Eylül İlköğretim Okulu’nda başlıyor. 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir