Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5487 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   05 Ekim 2011 - 19:00

Selahattin Karaahmetoğlu' ndan Soru Önergesi

Büyüt
Küçült
Selahattin Karaahmetoğlu ndan Soru
CHP Giresun Mv. Selahattin KARAAHMETOĞLU' nun Giresun Üniversitesinde aylardır süren rektör skandalı hakkında Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunmuş olduğu soru önergesi

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

     Aşağıdaki sorularımın Anayasa ve Meclis İçtüzüğü gereğince Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 

     Selahattin KARAAHMETOĞLU

     CHP Giresun Milletvekili

 

    Üniversitelerimizin bilim yuvaları olabilmeleri için; akademik, bilimsel özgürlük ve özerkliğe sahip olması ve de bu bilim yuvalarına siyasetin ya da başka bir kurumun el uzatmaması gerekmektedir. Buna paralel olarak da üniversitelerin nasıl yönetileceği;  2547 sayılı Yüksek Öğretim mevzuatı ve yasalarla güvence altına alınmıştır. Buna rağmen; Giresun Üniversitesi’nde yaşananlar, tam bir hukuk ve bilim tanımazlık olarak karşımızda durmaktadır. Yüksek Öğretim Mevzuatının 13. Maddesinin a fıkrasında; rektörlük görevine vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni bir rektör atanır denilmesine karşın, Giresun Üniversitesi’nde rektörlük görevi 16 aydır vekâleten yürütülmektedir.

   Kurucu rektörün 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle emekliye ayrılmasının ardından; 2 Haziran günü bir akademisyenimiz vekil rektör olarak görevlendirilmiştir. 18 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirilen rektörlük seçimlerinde alınan neticelerin aksine; en fazla oy alan (31-29) 2 Profesör YÖK’ün 1 Temmuz 2010 tarihli Genel Kurulunda rektör adayları ile yaptığı mülakatta elenmiş, 21 oy alarak 3. Sırada yer alan rektör adayı 1. Sıraya, 4 oy alan ikinci, 2 oy alanda üçüncü sıraya yerleştirildi. YÖK’ün 10 Temmuz tarihinde Cumhurbaşkanlığına sunacağı listede üçüncü sırada yer alan ve iki oy alan; Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Can rektör adaylığından istifa ettiğini açıklamıştır. Bu tasarrufa dayanan YÖK 18 Haziran tarihinde tamamen mevzuata uygun olarak gerçekleşen rektörlük seçimlerini tekrarlama kararı almıştır. Giresun Üniversitesi Rektör adayını belirlemek için 21 Ekim 2010’da yapılması planlanan seçimle ilgili Ankara 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Her nedense adaylıktan çekilen Yılmaz Can Eylül 2010’da Giresun Üniversitesi’nde henüz öğrencisi  ve binası bulunmayan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde görevlendirilmiştir. Bu gelişmeler yaşanırken; AKP Grup Başkan Vekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin Giresun’da düzenlediği basın toplantısında;  “ Sn. Prof. Dr. Yılmaz Can İmam Hatipten sınıf arkadaşımdır. Kendisini yakından tanırım ve her yönüyle kefil olurum. Şayet Giresun Üniversitesi’ne Rektör olursa bizimle de uyumlu ve olumlu bir çalışma süreci yaşanır” İfadelerinden yaklaşık 10 gün sonra 2 Kasım 2010’da YÖK Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu’nu görevden alarak, yerine seçimlerde 2 oy alan ve sonra da adaylıktan çekilerek sürecin uzamasını sağlayan İlahiyatçı Prof. Dr. Yılmaz Can’ı Rektör vekili olarak atamıştır. 15’den fazla kadrolu Profesörü olan Giresun Üniversitesi’nde; kadrosu Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde olan Profesör Can Rektör vekilliğinin yanı sıra İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi Dekanlığı ve bünyesinde 4 Tıp Profesörü bulunduran Giresun Üniversitesi’nde Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğünü de vekâleten yürütmektedir.

Buna ilişkin olarak:

1. Hukuki sürece uygun olmayan bir biçimde 16 aydır vekaleten yönetilen başka bir üniversite var mıdır?

2.  Rektörlük görevinin vekaleten 6 ay yürütülebileceğine dair Yüksek Öğretim Mevzuatının 13. Maddesinin a fıkrası ortada iken  yasal mevzuat gereği niçin yapılmamaktadır?

3 .Gerek 2547 sayılı kanun uyarınca rektör adaylarından biri ya da birkaçının adaylıktan çekilmesi halinde sürecin başına dönülüp yeniden seçim yapılacağına dair bir hüküm yer almadığı halde ve bu hususta verilmiş bir mahkeme kararı olmasına rağmen, seçimle belirlenen adaylar arasında yeniden bir değerlendirme yapılmak suretiyle iki aday dışındaki bir ismin belirlenerek Cumhurbaşkanı Makamına sunulmaması şeklinde bir hukuk ihlali karşısında ne düşünmektesiniz?

4. 12 mayıs 2011 tarihinde hukuken süresi sona eren vekil rektörün aldığı kararlar, atamalar , görevlendirmeler ve bilhassa yaptığı ihalelerin hukuka uygun olduğunu düşünüyor musunuz?

5.  Grup Başkan Vekiliniz  Sayın Canikli’nin; Prof.Dr. Yılmaz Can imam hatipten arkadaşımdır, kendisini yakından tanırım ve her yönüyle kefil olurum sözlerini siyasetin bilime ve demokrasiye müdahalesi olarak değerlendiriyor musunuz? Yılmaz Can dışında Sayın Canikli’nin kefil olacağı bir imam hatipli arkadaşını bulamaz isek Giresun Üniversitesi rektörsüz mü kalacaktır? Siz de bir bilim yuvası olan üniversitelere rektör olabilmek için; imam hatip de eğitim görmüş olmayı ön koşul olarak görmekte siniz?

6. 15 ‘den fazla kadrolu profesörü olan Giresun Üniversitesinde kadrosu 19 Mayıs  Üniversitesinde olan Prf.Dr. Yılmaz Can hazırda mevcut rektör vekilliği dışında  İktisadi İdari Bilimler, İletişim Fakültesi Dekanlığı ve bir enstitü müdürlüğü görevini yürütmektedir. Bilhassa  İlahiyat hocası Profesör Yılmaz Can’ın Giresun Üniversitesinin 4 adet tıp fakültesi Profesörü var iken Sağlık Bilimleri Enstitüsü müdürlüğünü de üstlenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Doğru buluyorsanız İslam Bilimleri Enstitüsüne bir Fizik Profesörünün atanmasını nasıl karşılardınız?

7.  Giresun Üniversitesi’nin 2 oy alan Vekil Rektörle yönettirilmesindeki ısrarınız altında yeni YÖK yasa tasarısı ile vekil Rektörü asaleten atamak mı yatmaktadır? 2 oy alan bir Profesörün Rektörlük görevini üstlenmesi demokrasi anlayışınız gereği sizi rahatsız etmiyor ise; % 50 oy alarak iktidara gelen bir Siyasal Partinin Genel Başkanı  olarak; Sayın Cumhurbaşkanı Hükümeti kurma görevini size değil de % 10 oy alan bir partinin Genel Başkanına verse tepkiniz ne olurdu?

8. 12 Haziran genel seçimleri öncesi  AKP’nin Tıp Fakültesi Hastanesini kuracağız diye reklamını yaptığı projenin aslında hayal olduğu Giresun Üniversitesi Rektör vekili tarafından düzenlenen basın toplantısında yapılmayacağını itiraf etmesi ile ortaya çıkmıştır. Rektör vekili Sağlık Bakanlığına Bağlı araştırma hastanesi yapılacağını söylemiştir. Daha sonra aynı rektör vekili Toki ile Sağlık Bakanlığı arasındaki protokolle 74 hastanenin yapılacağını, hatta ocak temmuz döneminde 12 hastanenin inşaatının başlatıldığını, 19 hastanenin de ihalesinin tamamlandığını belirtmiştir. Bu hastaneler arasında 300 yataklı Giresun eğitim araştırma hastanesinin olmadığını söylemiştir. Sizce de bütün bunlar Giresun kamuoyuna yapılan bir saygısızlık değil midir?

9. Giresun Üniversitesi’nin bilim üretmesinin önünde set oluşturan skandallar zincirine dur demek için soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?





Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir