Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 10076 kez okundu. | Kategori : KARADENİZ
Haberin Tarihi :   10 Mart 2011 - 10:19

CHP' nden Meclise Soru Önergesi

Büyüt
Küçült
CHP nden Meclise Soru
Trabzon Milletvekili M. Akif HAMZAÇEBİ Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker' in yanıtlaması üzere 2004 yılında yaşanan Don afeti nedeniyle yaşanan gelir kaybı nedeniyle mecliste soru önergesi verdi.

TRABZON MİLLETVEKİLİ  ve CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ

M. AKİF HAMZAÇEBİ’NİN

DON AFETİ  ZARARLARININ KARŞILANMASI

İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ  
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
 
     Aşağıda yer alan soruların Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 98’inci maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını  arz ederim. 07.03.2011 
 

                                                     M. Akif HAMZAÇEBİ

                                                      Trabzon Milletvekili 
 

     2004 yılında Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşanan don afeti nedeniyle yaklaşık 300.000 ton miktarında ürün kaybı olmuş ve bölge yine yaklaşık olarak 1 katrilyon lira tutarında bir gelir kaybına uğramıştır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın çalışmalarında ise Giresun, Ordu, Samsun ve Trabzon illerinde toplam 135.236 çiftçinin 626 trilyon liralık zararı tespit edilmiş ve bu zararın yüzde 47,5’i olan 297.6 trilyon liranın ödenmesi kararlaştırılmıştır. Çiftçilere ödenmesi planlanan miktarın 2004 yılında %15, 2007 yılında %15, 2008 yılında %7 ve 2009 yılında %7’si olmak üzere toplam %44’ü ödenmiştir. Hali hazırda 2009 yılında yapılan ödemeden sonra geriye ödenmesi gereken nakdi yardım miktarı 169.222.866,37 TL’dir. Yani toplamda don afetinden zarar görmüş çiftçilere ödenmesi gereken zararın yüzde 66’sı ödenmemiştir.

     Her ne kadar 2009 Merkez Bütçe Kanunu’nun E Cetvelinin 45. maddesinde “20/6/1977 tarihli ve 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamında 2004 yılında meydana gelen tabii afetler nedeniyle çiftçilere yapılacak yardım, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçesinin 17.01.00.62-10.9.9.00-1-05.4 tertibinde yer alan ödenekle sınırlıdır. Mevcut ödenekle yapılan yardım tutarlarından sonra başkaca bir ödeme yapılmaz. Söz konusu ödemelerin yapılmasına müteakip bu kapsamdaki yardımlara ilişkin işlemler tamamlanmış sayılır ve bu yardıma ilişkin başkaca talepte bulunulamaz.” hükmü yer almaktaysa da Anayasa’ya göre bütçe kanunları sadece ilgili oldukları bütçe yılında uygulanabileceğinden 2010 ve 2011 yıllarında bu hükme dayanılarak ödeme yapılamayacağını iddia etmek mümkün değildir.

      Aradan geçen 7 yıllık süreyi de göz önüne alarak, don afetinden zarar gören çiftçilerin zararlarının ödenmesi, gecikmiş ödeme nedeniyle yaşanan mağduriyetin giderilmesi için ödemeleri kanuni faiz oranında hesaplanmış faiz oranıyla birlikte ödemeyi düşünüyor musunuz? 

      Ödemeyi düşünmüyor iseniz bu davranışın bir “gasp” olduğu düşüncesine katılıyor musunuz?



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir