Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 11602 kez okundu. | Kategori : KARADENİZ
Haberin Tarihi :   11 Mart 2013 - 11:37

Düşen Fındık Fiyatları Üreticiyi Üzdü

Büyüt
Küçült
Düşen Fındık Fiyatları Üreticiyi
Sadece 1 gün 5 liraya çıkan fındık fiyatı , düşmeye başlayınca üreticiyi üzdü.

Sadece 1 gün 5 liraya çıkan fındık fiyatı , düşmeye başlayınca üreticiyi üzdü.

Bu yılda üretcisinin yüzünü güldürmeyen fındık, fiyatların aşağı doğru gelmesi ile birlikte üreticisin üzmeye başladı.

Türkiye’nin 2012 yılında fındık rekoltesinin 700 bin ton civarında gerçekleşmesi ve bu yılda mart sonuna kadar fevkalade bir durum olmazsa 2013 yılında 800 bin ton civarında beklenen fındık rekoltesinin  fiyatların aşağı bir seyir izlemesine sebep olduğunu söyleyen  Görhele Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Sinirlioğlu yeni fındık hasadına kadar fındık fiyatının 4 lira’nında altına kadar düşeceğini dile getirdi.

Sinirlioğlu” ülkemizde bu yıl toplanan 700 bin ton civarında fındığın 250 bin ton kadarını iç fındık olarak ihrac edileceğini tahmin ediyorum. Yaklaşık olarakta 100 bin ton kadar fındığı iç ve kabuklu olarak iç piyasada tüketeceğimizi sanıyorum. Yaklaşık 100 bin ton kadar fındığımızda fazla verecektir.

Bu yılda rekoltenin 800 bin ton gibi yüksek olmasından dolayı  alıcılar stok maliyetine girmeyerek ihtiyacı kadar fındık alıyor. Buda üreticinin beklediği fiyat artışını bir türlü getirmedi. Mart ayı sonuna kadar havalar böyle güzel giderse risk ortadan kalkınca fındık fiyatı gerilemeye başlıyacaktır. Fındık üreticisi bu gidişle bu günkü fiyatı da bulamıyacaktır. Yeni sezon 3. 50 liradan başlıyacaktır diye tahmin ediyorum.”dedi.

Fındık ile ilgili devletin ciddi bir tarım politakası olmadığından da dert yanan Sinirlioğlu” Giresun’da Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsa Kurulması işleminin geçikmesinin de üreticiye büyük zararı oldu. Ban kalırsa üreticimizde başka alternatiflere yönelmeli. Bağçesinin düz olan bir kısmını sökerek ceviz ağacı dikebilir. Biz ülke olarak fındığı satmak için yalvarırken cevizi ithal ediyoruz. Ayrıca insanımızın çok  sevdiği kestane yetiştiriciliğide karadeniz bölgemizde çok güzel yapılabilir. Geçmiş yıllarda çok bol olan kestane ağaçlarımız aşısız olduğu ve yaşlı olduğu için ekonomimize bu gün hiçbir katkı sağlıyamamaktadır. Bana kalırsa halkımız her şeyi

devletten beklemeyi bırakarak kendi bu problemi çözmelidir. Zaten bu güne kadar çözülmeyen bu problemin bundan sonrda çözülmeyeceği aşikardır.”dedi.

Haber : Mustafa Yılmaz




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir