Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 11897 kez okundu. | Kategori : KARADENİZ
Haberin Tarihi :   23 Nisan 2011 - 10:55

Fındık Kozalak Akarı İlaçlı Mücadele Zamanı Yaklaşmaktadır.

Büyüt
Küçült
Fındık Kozalak Akarı İlaçlı  Mücadele Zamanı
Özel bir fındık zararlısı olan FINDIK KOZALAK AKARI Meyve veya sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip Kozalak şeklini almalarına sebep olur.

Fındık Kozalak Akarı İlaçlı  Mücadele Zamanı Yaklaşmaktadır. 

      Özel bir fındık zararlısı olan FINDIK KOZALAK AKARI Meyve veya sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip Kozalak şeklini almalarına sebep olur. Deforme olan gözler gelişemediğinden uç kurumaları ve meyvelerde azalma görülür. Genel olarak her üç sürgünden biri meyve sürgünüdür. Bu durumda her kozalak bir meyveye zarar verir. Fındık Kozalak Akarına karşı en hassas fındık çeşidi İlimizde yetiştirilen Tombul Fındıktır. Bu çeşitte zararlının yoğun olduğu dönemde % 70’e varan zararlara neden olmaktadır.  

      Fındık Kozalak Akarına karşı en etkili mücadele şekli Mekanik Mücadeledir.  

      Mekanik mücadele, kozalakların kışın yapraksız dönemde toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılması şeklinde yapılan bir mücadele yöntemidir. Sürekli mekanik mücadele yapılan bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek yoktur.  

      Kimyasal mücadele yapılacak bahçelerde zararlı yoğunluğunun tespit edilebilmesi için mutlaka bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 dekar büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak; 11-30 dekarda 20 ocak; 30 dekardan büyük bahçelerde ise 30 ocak tesadüfi olarak işaretlenir. İşaretli her ocağın birer dalındaki kozalaklar sayılır. Bir dalda ortalama 5 veya daha fazla kozalak varsa o bahçede kimyasal mücadele yapılmalıdır. 

      En uygun kimyasal mücadele zamanı  akarların göçünün yoğun olduğu Nisan sonu Mayıs başındaki bir haftalık süredir. 

      Mücadelede Omethoate 565 g/l; Methidathion 426 g/l etkili maddeli Bitki Koruma Ürünleri dekara 150 ml. dozunda atılmalıdır. 

      İlaçlamalarda atomizör kullanılmalı ve ocak başına en az 1 litre ilaçlı su atılmalıdır. 

      İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlamadan 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. 

      Mücadelede tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması; herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle kesinlikle karıştırılmaması ve ilaçlamanın bir seferde yapması gerekmektedir. 

      Üreticilerimiz daha geniş bilgi edinebilmek için İl’de İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğüne; İlçelerde İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurabilirler. 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir