Fındık bahçelerimizde zararlı olan Fındık Kozalak Akarı zararlısına karşı mücadele zamanı gelmiştir.
Bahçelerinde Fındık Kozalak Akarı yoğunluğu olan üreticilerimiz bu zararlıya karşı 24 Nisan 2010 tarihinden itibaren ilaçlı mücadeleye başlamalı ve ilaçlamayı en geç 7 gün içerisinde bitirmelidir.
Özel bir fındık zararlısı olan Fındık Kozalak Akarı gözle görülemeyecek kadar küçük bir akardır. Meyve ve sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip kozalak şeklini almalarına sebep olur.
Bu zararlıya karşı en iyi mücadele şekli mekanik mücadele yani yapraksız dönemde kozalakların toplanıp bahçeye bırakılması şeklinde yapılan mücadele yöntemidir.
Kimyasal mücadeleye karar vermek için bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-20 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 21-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 30 ocak, işaretlenir. Bu ocakların birer dalındaki kozalaklar sayılır. Bir dalda ortalama 5 kozalak varsa ilaçlı mücadeleye karar verilir.
İlaçlamada dekara (40-50 ocak) verilen doz atomizörle 40-50 lt. suyla atılmalı; yani bir ocağa ortalama 1 litre ilaçlı mahlül uygulanmalıdır.
Başarılı bir mücadele için yaprak ve sürgünlerin tamamen ilaçlanması gerekmektedir.
İlaçlama başlamadan önce Arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir.
İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.
Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması; herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir.
Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri İl’de İl Tarım Müdürlüğü, İlçe de ise İlçe Tarım Müdürlükleri ile diğer kurum ve kuruluşlarda görevli yetkili kişilerce yazılacak REÇETE karşılığında Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayilerinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişiler tarafından atılmalıdır.
Daha geniş bilgi almak için İl’de İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğüne, İlçe’de ise İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat edilmelidir.
İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ