FINDIK TARIMINDA DOĞRU REKOLTE TESPİTİ YÖNTEMLERİ TARTIŞILIYOR.
Giresun Ziraat Odaları Birliği(GZOB) tarafından düzenlenen Fındık Tarımında Tahmini Rekolte Tespiti Çalıştayı Giresun Jasmin Otelde başladı. 2 gün sürecek çalıştayda, en gerçekçi ve kabul edilebilir rekolte yöntemi üzerinde görüş birliği amaçlanıyor.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan GZOB Başkanı Özer Akbaşlı, yıllar sonra böyle bir çalıştay düzenlendiğini belirterek, “resmi ve gayrıresmi olarak yapılan rekolte belirleme yöntemleri çok eski. Uydu çağına uygun ve bilimsel verilere dayalı yöntemler bulunmalı” dedi. Akbaşlı, “yıllar “fındıkta rekolte oluşumunun dayandığı bilgiler gelişim ve bilişime göre revize edilmiyor. Bu nedenle de sonuçlar fındığın tarafları ve paydaşları tarafından kabul edilmiyor. Ayrışmalara neden oluyor. Fındık sorunun çözümü rekolte sorununun çözümüne bağlı” diye konuştu. .
Çalıştayın başkanlığını Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Ali İlhami Köksal, yardımcılıklarını ise aynı üniversiteden Doç. Dr. Fatma Yeşil Okay ile 19 Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Sebahat Sullıvan yapıyor.
Prof. Dr. Köksal, “Rekolte tahmini Türkiye’nin derdi. Diğer tarım ürünlerinde, portakalda, mandalinada böyle bir şey yok. Çünkü fındık çok önemli bir ürün. Avrupalı alıcı fiyat oluşturmak için rekolteyi bilmek istiyor. Burada bir konsensus sağlayıp özet haline getirip sonuçlarını duyuracağız” dedi.
Bugün sonuç bildirgesi açıklanacak olan Fındık Tarımında Rekolte Tespit Çalıştayına; bilim adamı, bürokratlar, fındık bölgesinden Tarım İl Müdürleri, Fındık Araştırma Enstitüsü, İhracatçılar Birliği, Ticaret Borsası, Ziraat Odası temsilcilerinden oluşan 25 dolayında temsilci katılıyor.