HES Platformu Başka Bahara Kaldı..
Giresun Çevre ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen Giresun ve HES'ler adı altındaki panel toplantısı Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımlarıyla gerçekleştirildi.
8 Mayıs Pazar günü Dernek Merkezinde düzenlenen Giresun ve HES’ler Paneline İstanbul’da bulunan bazı STK Başkanları ve izleyiciler katıldılar. Giresun Çevre ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Öztürk yapmış olduğu açılış konuşmasında izleyicilere hoş geldiniz diyerek, bölgemizde HES'ler aracılığıyla yapılan bu doğa katliamına herkesin duyarlı olması gerektiğini ifade ederek bugün burada bir platformla bir sinerji yaratarak sorunların çözümü için bir an önce bir platformda toplanılmasını istedi.
Heslerin gerçek yüzü adı altında Anadolunun İsyanı Platformunun hazırlamış olduğu yirmi dakikalık bir sine vizyon gösterisi sunumun ardından doğanın kendi düzenini kendi kurduğu ve bu olgunun milyonlarca yıllardır insanoğlunun yaşam kaynaklarının temelini oluşturduğu ifade edilerek doğal kaynak sularının zengin ortamında Avrupa da günümüzde on bin olan bin olan bitki türünün sadece Anadolu’da on dört bin olduğunun altı çizildi.
Yüzyıllardır bir yaşam kaynağı olan akarsuların bilinçsizce yapılan HES'lerle ana yataklarından alınarak kilometrelerce tünelle bu zamana kadar hiç alışık olmadıkları uzun bir yolculuğa çıkarılarak, sözde insanların yararına sunulmak suretiyle doğanın ve zengin bitki örtüsünün her geçen gün biraz daha katledildiği vurgulandı.
Katılımcılar yapmış olduğu konuşmalarda aslında HES'lerle beraber kaybolan doğanın dengesinin değil insanoğlunun yaşam kaynaklarının köreltilmesi olduğunu belirterek, bölge genelinde yapılan bu HES uygulamalarına benzer yapılandırmaların başta Tirebolu’da kurulması düşünülen tersane gibi birçok örneği olduğunu söylediler. Panele katılan değişik STK Başkanları ve temsilcileri tüm bu olumsuz uygulanmaların ancak sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek oluşturacakları platformlarla engellenebileceğini ifade ederken bölgede yapılan HES yatırımlarının siyasi olarak da büyük destek aldığının altını çizdi.
Halen Giresun genelinde 98 adet HES projesi bulunmakla beraber bu projelerden 50 si CED Raporu alarak inşaatlara başlamış bulunuyor.
Panele ev sahipliği yapan Bahçelievler Giresunlular Dernek Başkanı Ali Öztürk, İstanbul genelinde yaklaşık 200 dernek ve kuruluşun panele bizzat davet edildiğini söyleyerek, katılımcı sayısının 15 kişi ile sınırlı kalmasının hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Giresun insanının her konuda olduğu gibi bölge için en önemli sorunlardan biri olan HES projelerinin yapmış olduğu doğa katliamlarına da duyarsız kaldığını ekleyen Ali Öztürk, kurulması düşünülen HES Platformunun ise başka bahara kaldığının altını çizdi.
Haber ve Resim Şaban Kutlu