Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 9164 kez okundu. | Kategori : KARADENİZ
Haberin Tarihi :   12 Mayıs 2011 - 19:08

Özer Akbaşlı Fındık Üreticilerini Uyardı

Büyüt
Küçült
Özer Akbaşlı Fındık Üreticilerini
Giresun Ziraat odası başkanı Özer Akbaşlı fındık üreticilerini uyardı. Özer Akbaşlı' nın Basın açıklaması...

 Bizler; üretici temsilcileri olarak sizlerin aracılığı ile zaman zaman fındık ve fındığın üretimini ilgilendiren birçok konuda, başta fındık üreticisi çiftçilerimiz olmak üzere, fındığın içersinde bulunan kişilere, yaşadığımız tarımsal ve sosyal sürecin olumlu ve olumsuz tüm yönlerini anlatmanın ve bu konularda tüm kamuoyunun bilgi sahibi olmasının titizlikle üzerinde durduk.

Bu çalışmalarımızdan ve paylaştığımız bilgilerden bu güne kadar hep olumlu övgüler aldık. Gerçeği yansıtmayan, taraf tutan, üzücü ve kırıcı hiçbir beyanatımız olmamıştır. Hatırlarsanız, 2010–2011 üretim sezonunda fındığın, sıkıntılı olacağını müteaddit zamanlarda sizlerin aracılığı ile tüm kamuoyu ile paylaştık.

30 Kasım 2010 tarihli FINDIK STRESTE! Başlıklı yazımız da, “ Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, 2011 yılı fındık tarımını olumsuz yönde etkiliyor.” dedik.

12 Aralık 2011 tarihli YALANCI BAHARA, FINDIK DA İNANDI! Başlıklı yazımızla “ Açıkçası çiftçiler olarak ne yapacağımızı şaşırmış vaziyetteyiz. Fındık ağaçlarımızın bu durumu, önümüzdeki kış ayı ile yaşanacak soğuk havalardan etkileneceği kesindir. Bu yıl da tüm çiftçilerin eli yüreğinde bir kış geçireceği artık kaçınılmaz olmuştur.” dedik.

24 Ocak 2011 tarihli FINDIĞI GÜZEL HAVALAR MAHVETT! Başlıklı yazımızla da “ Diğer bir endişemiz ise hava sıcaklıklarının, mevsim normallerinin üzerinde olması bu yıl bahçelerin erken uyanmasına sebep olacağı ve sonradan yaşanacak soğukların mahsule zarar vereceği yönündedir.” diyerek tüm sürec hakkında bilgiler verdik.

Tüm bu gözlemlerimiz sonrasında, 14–28 Şubat 2011 tarihlerinde, ilimiz Tarım Bakanlığı, fındık Karanfili Sayım Komisyonu tarafından yapılan 2011 yılı tahmini fındık rekoltesi 85.000 ton, Türkiye genelinde ise 600.000 ton olarak tespit edilmiştir.

Bizler bu rekolte tespitlerinden sonra, fındık miktarının tespit edilenden daha az olacağını, iklim ve biyolojik şartların fındığın, süreç oluşumunu etkileyeceğini, bununda ilerideki zamanlarda daha iyi  gözlenebilir ve anlaşılabilir olacağını da ifade ettik. Bu ön görümüzün, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da, ne kadar isabetli bir öngörü olduğunu hep birlikte müşahede ediyoruz ve edeceğiz.

Bu günlerde, alan üzerinde yaptığımız gözlem ve tespitlerde fındık, karanfilde tespit edilen rekolte miktarının çok altında bir rekolte de gerçekleşecektir. Bunun miktarını söylemek elbette oldukça zordur. Konuyu irdeleyen çiftçiler ve akademisyenler ile yaptığımız istişarelerde, fındıkta bu yıl, önemsenecek derecelerde rekolte kayıpları ile karşılaşacağımız kesindir. Bu kayıp miktarı ile kayıp’a sebep olacak etkenler, çotanak sayımında elbette ortaya çıkacaktır. Buda, kararı değiştirmeyerek, kararın gerekçesini daha sonra yazmak gibi bir şey olacaktır.

Bu nedenlerle, üreticilerimiz mahsule dayalı borçlanmalarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizmek durumundayız. Ayrıca fındığın diğer tarafları da konuya hazırlıklı olmalıdırlar.

Kamuoyunun dikkatine sunarız.

Özer AKBAŞLI

Giresun Ziraat Odası Başkanı




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir