Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 12547 kez okundu. | Kategori : KARADENİZ
Haberin Tarihi :   26 Mayıs 2011 - 18:47

Ülkemiz adına dünya ya yüksek rekolte açıkladık

Büyüt
Küçült
Ülkemiz adına dünya ya yüksek rekolte
Giresun ziraat odası başkanı Özer Akbaşlı' nın basın açıklaması

 Ülkemiz adına dünya ya yüksek rekolte açıkladık…

 

Her yıl dünyanın farklı bir ülkesinde bir araya gelerek yaptıkları toplantı ile dünyada yetişen sert kabuklumeyvelerin çeşitli durumlarını değerlendiren INC ( International Nut and Dried Fruit Foundation – Dünya Sert Kabuklu Yemişler Birliği ) 30. Dünya Fındık ve Kuru Meyve Kongresini 20 – 22 Mayıs 2011 tarihinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte de yaptı.

Edindiğimiz bilgilere göre 2011 yılı dünya fındık rekoltesini;

Türkiye : 630.000 Ton

İtalya : 130.000 Ton

Azeri – Gürcü : 70.000 Ton

ABD : 45.000 Ton

Diğer : 25.000 Ton

Toplam: 900.000 Ton

Olarak açıklamışlar.

Diğer ülkelerde durum nedir bilemiyoruz. Fakat 2011 yılında ülkemizde böyle bir rekolte miktarı olmayacağını şimdiden söyleyebiliriz. Keşke Türkiye adına rekolte açıklayan kurum veya kişiler, toplantı öncesi son bir durum değerlendirmesi yapmak adına çiftçilerimiz ve onların yöneticileri ile görüşselerdi.

Türkiye nin fındık bahçelerindeki en son durumu bizzat çiftçilerden öğrenip açıklama yapsalardı, 2011 yılı için açıkladıkları 630.000 ton un çok altında bir rakam olacağını görür ve dünyaya doğru bilgi vermiş olurduk.

Oysa şimdi mayıs ayında 630.000 ton açıkladığımızı, temmuz ayında çok farklı olarak revize edeceğiz. Bizlerin buradaki hassasiyeti, rakamlar arasındaki uçurumları, birlikte istişare ederek minimize edebilme imkânı var iken, bunu kullanmadan tüm dünyaya faklı bilgi vermenin, ülkemiz açısından olumsuzluk yaratacağına olan inancımızdır.

2011 yılı mart ayı başında sayılan karanfillerden elde ettiğimiz yeni mahsul fındık rekoltemiz, şu an içinde bulunduğumuz mayıs ayı sonu itibarı ile dalda fındık olarak görülmeye başlamış ve karanfil ile görülen fındık arasında korkunç noksanlıklar tespit edilmiştir.

Toprak mahsulleri ofisimizin, kendi depolarında bulunan fındıkları, yağlık yapma konusunu ağustos ayı başına kadar askıya alması, temmuz başında belli olacak 2011 yılı fındık rekoltesine göre yeniden bir strateji belirlemesi gerekmektedir. Dünyada olası yaşanacak fındık ihtiyaçları, TMO nun stoklarından karşılanabilir. Hem dünya fındık sanayicisi fındık bulur, hem de ülkemiz ve TMO da, stoklarını maksimum seviyede eritmiş ve kazançlı olmuş olur.

Not: Unutmayalım ki, Fiskobirlik tarafından 2001 yılında stoklanan 180.000 ton fındık, 2005 yılında, yani 4 yıl sonra yeni fiyatına 6,35.-TL ye satıldı. Bu fındıkların nasıl fındıklar olduğunu tüm fındık sektörü iyi bilir…

Kamuoyunun dikkatine saygı ile duyurulur.

Özer AKBAŞLI

Giresun Ziraat Odası Başkanı




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir