2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye Turizm Stratejisi ve Eylem Planı; Doğu Karadeniz Turizmini bir bütün olarak yorumlamış, Samsun ilinden Hopa’ya kadar uzanan ve ülkemizde yayla ve doğa turizminde öne çıkan merkezleri barındıran “Yayla Koridoru”nu tanımlamıştır.
Başkanlığımız tarafından güncelleştirme ve entegrasyon çalışmaları tamamlanan Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ile ulaşım yetersizliğinin özellikle dağlarda pek çok kaynağın atıl olarak kalmasına neden olduğu, bu soruna çözüm olarak bir yandan turist eğilimlerini, diğer yandan değerlendirilebilir kaynakları devreye sokan yeni bir ulaşım planının yapılması gerektiği önerilmiş ve bu öneriye karşılık “Yeşile Yolculuk”, yereldeki adıyla “Yeşil Yol” projesi ortaya konulmuştur.
DOKAP Turizm Master Planı kapsamında öngörülen “Yeşil Yol” Projesi 8 ilin önemli yaylalarını ve turizm merkezlerini belirlenen aksla birbirine bağlayan aynı zamanda bölgesel ölçekte planlanmış doğa ile bütünleşik bir turizm projesidir.
DOKAP Turizm Master Planında Yeşil Yol Projesi içerisinde yer alan ana aks uzunluğu 2600 kilometre olup bunun 1000 kilometresi Karayolları Genel Müdürlüğünün kalan 1600 kilometresi ise İl Özel İdareleri ve Büyükşehir Belediyeleri sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Başkanlığımız tarafından Yeşil Yol Projesine 2013 yılından itibaren destek verilmeye başlanmış olup, 2013 yılında 40 Milyon TL, 2014 Yılında 47 Milyon TL, 2015 Yılında 44 Milyon TL ile toplamda 2013-2015 yılları arasında131 Milyon TL ödenek harcanmış ve İl Özel İdareleri - Büyükşehir Belediyeleri sınırları içerisinde bulunan 1600 kilometrelik yolun 600 kilometrelik kısmının iyileştirme çalışmaları tamamlanmıştır.
2016 yılında ise Yeşil Yol Projesi kapsamında illerin Başkanlığımıza teklif ettiği projelerden 29’u asil 8’i yedek olmak üzere toplam 37 proje Bakanlığımızın Oluru ile kabul edilmiştir. Tahsis edilen 44 Milyon TL ödenek ile bahsi geçen projeler doğrultusunda 260 kilometrelik yol iyileştirme çalışmaları başlatılmıştır.
Artvin ilimizde DOKAP bölgesinde bulunan 8 ilin İl Özel İdareleri ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterleri ve Yol Müdürlerinin katılımıyla yapılan toplantıdaki değerlendirmelerde, bugüne kadar Yeşil Yol Projesi kapsamında bölgemize 2013-2016 yılları dâhil olmak üzere 175 Milyon TL ödenek tahsis edilmiş olduğu,tahsis edilen ödenekle İl Özel İdareleri ve Büyükşehir Belediyeleri sınırları içerisinde bulunan 860 kilometrelik iyileştirme çalışmalarının tamamlanacağı belirlenmiştir.Yeşil Yol ana aksında belirtilen güzergâhtan kalan kısmın ise önümüzdeki yıllarda Bakanlığımızın tahsis edeceği ödenek dâhilinde bitirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca toplantı sürecinde yürütülen projelerin arazideki uygulama sorunlarının genel değerlendirilmeleri yapılmış olup illerin temsilcileriyle istişarelerde bulunulmuştur.
Toplantı sonrasında Artvin ili Yeşil Yol İmalatı İyi Uygulama Örnekleri ve Farklılıklarının yerinde izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla diğer illerin temsilcileriyle beraber saha ziyareti gerçekleştirilmiştir.
Başkanlığımız bölgede turizm sektöründe Yeşil Yol Projesine ilave birçok projeye destek vermektedir.
Bunlardan ilki Yeşil Yol aksı üzerindeki turizm yatırımları hibe destek programı adı altında yürütülmektedir. Bu proje kapsamında 2016 yılında 6.900.000,00 TL ödeneği bölgede bulunan 8 ilimize aynı oranda dağıtarak çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız.
İkinci olarak bölgemizde yer alan ve Yeşil Yol aksı üzerinde bulunan 13 adet Turizm Merkezi ve Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin üst ve alt ölçekli halihazır harita ve imar planlarının yapımı için İller Bankası ile protokol yapılmış olup çalışmalarımız devam etmektedir.
Son olarak Bölge Yaylalarına Özgü Mimari Projelerin Yapımı ve Uygulanması Projesi için Yeşil Yol Projesi ana aksı üzerinde olacak şekilde belirlenen yerler için gerekli çalışmalar tamamlanmış olup ilgili idarelerle protokollerin yapılmasının ardından model yapıların yapımına başlanacaktır.
Turizm Master Planının Etki Analizi ve Sonuç Olarak Katkı Sağlayacağı Ekonomik Büyüklüğü
Konaklama
Doğu Karadeniz Turizm Master Planının sonunda bölgenin yıllık 1.275.000 turist ağırlaması ve bu turistlere 8.151.000 geceleme imkânı sunması hedeflenmektedir. Bu geceleme talebinin %25 yıllık doluluk ortalaması ile gerek duyulan yatak talebi yaklaşık 89.326 olacağı beklenmektedir. Bölgede günümüzde mevcut toplam yatak sayısı 16.524 ü turizm, 17.388 i belediye belgeli olmak kaydıyla 33.912 adettir.
Sonuç olarak Turizm Master Planının gerçekleşmesiyle sadece turizme hitap edecek ilave yatak sayısı 55.414 olarak hesaplanmaktadır.
İstihdam
Master Planındaki önerilerin tamamlanması ile istihdam alanında 75.415 ek istihdam sağlanacaktır.
İnşaat Sektörü
İlave yatak sayısı olan 55.414 tesisin bölgeye getireceği ek ekonomik değerler başlığındaki inşaat işlerinde yatak başına 25 m2 kapalı alan varsayımı ile 1.385.350 m2(bir milyon üç yüz seksen beş bin üç yüz elli metrekare) inşaat alanı oluşması beklenmektedir.
Gıda Sektörü
Projenin bölge içinden temin edilebilecek yıllık gıda talebi ve bugünün birim fiyatları ile oluşturacağı ekonomik büyüklük 211.178.825,00 TL(İKİ YÜZ ON BİR MİLYON YÜZ YETMİŞ SEKİZ BİN SEKİZ YÜZ YİRMİ BEŞ TÜRK LİRASI) olacaktır.
Ekrem YÜCE
DOKAP BKİ Başkanı