İstanbul'daki Giresunlular'ın Siyasi Yarışı
Genel ve yerel seçimlerde yıllardır Giresunlu hemşerilerimiz seçmen olarak başta İstanbul olmak üzere gurbette kendilerini adaylığa layık görmezler, komşu ilimizden değişik partilerden aday olan Karadenizli hemşerilerimizin destekçisi olurlardı.
Bu komşu ilimiz parlamentoya her dönem Giresunlular’ın da oyunu arkasına alarak 40-50 milletvekili gönderiyordu.
Sonra parlamentoya giden bu milletvekillerinin arasından iki bazen de üç bakan çıkıyor, devletin bütün imkanları komşu ilimiz için seferler oluyordu.
Zigana’ya tünel üstüne tünel açılıyor, Zigana’ya yapılan masrafın onda biri harcanarak Eğribel tüneli açılamıyor.
Eğribel tüneli açılmayınca, Eğribel’in iki tarafındaki Giresunlu hemşerilerimiz kalkınmadan nasibini alamadığı için, çoluğunun-çocuğunun nafakasının peşinde büyük şehirlere göçüyor.
Giresun limanı yüzme havuzu gibi 12 ay Karadeniz’de yatıyor, geçimini nakliyecilikten sağlayan binlerce hemşerilerimiz kamyonlarını yok pahasına satıp büyük şehirlerin yolunu tutuyor.
Komşu ilin havaalanına pist üstüne pist yapılırken, Giresun ve Ordu’nun istediği OR-Gİ havaalanının adı var, kendisi yok.
İşin en enteresan tarafı, kendi içinden gurbette milletvekili çıkarmayarak komşu ilin 40-50 milletvekili çıkarmasını sağlayan Giresunlular niye komşu ile bu kadar çok yatırım yapılırken bize üvey evlat muamelesi yapılıyor diye feryat ediyor.
Giresunlu kendi ayağına kurşun sıkıyor sonra neticesini kendi beğenmiyor.
Ancak son yıllarda yeterli olmamakla beraber gurbetteki Giresunlular nüfuslarına göre seçilen olarak ta az da olsa görev almayı başladılar.
Gurbetteki Giresunlu illa komşu ilden birinin başkanlığı olmadan iki ayağının üstünde durmayı öğrendi.
Gurbetteki teşkilatlanmada, lobi olmada AK Partili ve Saadet Partili hemşerilerimiz çok büyük mesafeler aldılar.
Gurbette ve Giresun’daki AK partili ve Saadetli hemşerilerimiz kendi aralarında tam bir uyum içinde çalışırken, CHP ve MHP’li hemşerilerimiz İstanbul’da Lobi oluşturmada çok geç kaldılar.
CHP’nin yeni kurultayı ve Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ile İstanbul’da CHP’de politika yapan Giresunlu hemşerilerimiz için Genel Seçim öncesinde değerlendirebilirlerse olağan üstü bir imkan doğdu.
Parti içinde Genel Başkandan sonra çok önemli bir ağırlığa ulaşan İstanbul’da, eski il Başkanı Gürsel Tekin televizyonda kendisiyle yapılan bir söyleşide, belediye seçimlerindeki büyük başarıda ‘Giresunlu seçmenlerin çok önemli bir katkısı olduğunu’ söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığı döneminde sayın Kılıçdaroğlu da Giresunlu seçmenin İstanbul’daki önemini bizzat yaşayarak gördü.
Belediye seçimlerinde İstanbul’un ilçelerindeki CHP’li Giresunlu adaylar Sarıyer’de, Beyoğlu’nda, Zeytinburnu’nda ve Üsküdar’da oy patlaması yaptılar.
Önümüzdeki seçimlerden önce İstanbul’daki CHP’de politika yapan hemşerilerimiz zamanında teşkilatlanır ve partinin İstanbul il ve Genel Merkezine oy potansiyelini anlatabilirlerse İstanbul’dan parlamentoya 4-5 Giresunlu CHP milletvekilinin girmesi sürpriz olmaz.
İstanbul’da Giresunlular’ın seçmen değil, seçilen de olabileceğini 30 yıl önce başlatan ve yolunu açan herkesin ağabeyi Doğan Yakupoğlu başta, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’i Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Dr. Adil Emecan’ı, Üsküdar Belediye Başkan Adayı Sema Barlın’ı, Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Mustafa Dolu’yu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Adayı Av. Halil İbrahim Türkyılmaz’ı, Gebze Belediye Başkan Adayı Halil Çalık’ı bir araya getirerek işe başlamalı, bu halkaya İstanbul’un CHP il, ilçe, belediye meclisi, il genel meclislerinde görev yapan CHP’li hemşerilerimizin ve Giresun CHP milletvekili Eşref Karaibrahim ve Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu’yu da göreve davet ederek İstanbul’daki Giresunlu CHP’lilerin lobisini oluşturmalı.
Sayın Doğan Yakupoğlu’nun, Şükrü Genç’in, Kerim Aksu’nun omuzlarına bu görevi ve sorumluluğu şartlar yüklemiştir. 30 yıl önce ekilen tohumların meyveye döndüğünü, bu sorumluluğunu yerine getirirlerse görmek Giresunlular’a kısmet olacaktır.
Bursa Mektubu – Av. Murat Toker
Giresun Dergisi