Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8815 kez okundu. | Kategori : Siyaset
Haberin Tarihi :   29 Kasım 2012 - 19:32

Karaahmetoğlu;Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması

Büyüt
Küçült
KaraahmetoğluTekke ve Zaviyelerin
CHP GİRESUN MİLLETVEKİLİ SELAHATTİN KARAAHMETOĞLU' NUN TEKKE VE ZAVİYELERİN KAPATILMASI KONULU BASIN AÇIKLAMASI

TEKKE VE ZAVİYELERİN KAPATILMASI

     Osmanlı toplum ve eğitim hayatında önemli bir yere sahip olan Tekke ve Zaviyeler zamanla yozlaşma ve toplumsal bölünme ve gruplaşmaya neden olmuştur. Bu sebeple 30 Kasım 1925 tarihinde yürürlüğe giren 677 sayılı Tekke ve zaviyeler ile türbelerin kapatılmasına ve türbedarlar ile bazı unvanların men ve ilgasına dair kanun ile tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması kabul edilmiş ve bazı geleneksel unvanların kullanılması yasaklanmıştır.

Kanun, bütün tarikatlarla birlikte; şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, muskacılık gibi eylem unvan ve sıfatların kullanılması, bu unvanlarla ilgili elbiselerin giyilmesini yasaklamıştır. Türk Milleti bundan böyle akıl ve bilimi kullanmaya başlamış milli kimlik ve benlik duygusu güçlenmiş ve birlik beraberlik yolunda önemli yol kat edilmiştir.

Doğu ve güneydoğu anadolu’da sözü geçen saygınlığı olan “mele” denilen kişilerin Diyanet kadrosunda görevlendirilmesi düşüncesini öne sürenler, yalnızca imam hatip kökenli olmaktan övünç duyanlar, eğitim sistemimizi çağdaşlaşma adı altında dinci anlayışa teslim edenler ve yine Milli Eğitim de yönetici ve idarecileri özellikle imam hatip ve ilahiyat kökenlilerden seçenler elbette ki bir amaca yönelmişlerdir.

Şimdi aynı anlayış  677 sayılı Tekke ve zaviyeler ile türbelerin kapatılmasına ve türbedarlar ile bazı unvanların men ve ilgasına dair kanunu kaldıralım böylelikle cem evleri ile ilgili talepleri de  karşılayabiliriz demektedir. Ülkemizin alevi yurttaşları bunun cemevlerinin bahane ederek ülkemizin uygar ve çağdaş yapısının yıkılması gayreti olduğunu görmektedir. Toplumun çağdaşlaşmaya, bilimsel aydınlanmaya, gelişmeye ihtiyaç duyduğu süreçte bu açıklamalar dinci bir dönüşümü hızlandırma gayretidir diye düşünüyorum. Emperyalizmin ılımlı İslam projesini hayata geçirmekte kararlı AKP iktidarı Türk toplumunun dini inançlarını sömürerek bilimden, çağdaşlıktan ve kısaca dünyadan koparmayı hedeflemektedir.

Cumhuriyet ve Cumhuriyetimizi kuranlar ile hesaplaşmaya çalışanların bulunduğu bir dönemde Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasının ve Anayasa’nın 6. Maddesinde belirtilen  “ Egemenlik Kayıtsız, Şartsız Milletindir” hükmünün özünü oluşturan  “Hâkimiyet Milletindir” yazılı levhanın TBMM kürsüsünün arkasına asılışının 87. Yılında Cumhuriyetin kazanımlarını korumakla yetinmeyip daha da ileriye taşıma kararlılığımız herkesçe bilinmelidir. Saygılarımla. 29.11. 2012


SELAHATTİN KARAAHMETOĞLU

                                                                                                                                                             CHP GİRESUN MİLLETVEKİLİ  

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir