NURETTİN CANİKLİ’NİN GİRESUN'A MEGA PROJESİ
MİLDA AŞ’NİN 3,5 MİLYON DOLARA ÖZELLEŞTİRME İDARESİNDEN ALDIĞI SEKA AKSU KAĞIT
FABRİKASI VE ARSASI BAŞBAKAN’IN TALİMATI İLE TEKRAR
DEVLETE KAZANDIRILDI FAKAT KÜÇÜK BİR FARKLA ŞİRKETİN KAMU KURUMLARINA
OLAN BORÇLARININ KARŞILIĞINDA
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Giresun Seka Aksu Kağıt fabrikasının 2003 yılında özelleştirilmesi ardından Milda AŞ’nin borçlarının kapatılması karşılığında Başbakan’ın talimatı ile arazisinin Toki’ye verilmesine ilişkin protokolü sordu. Selahattin Karaahmetoğlu soru önergesinde Başbakana şu soruları iletti:
12.09.2003 tarih 2003/63 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile Milda AŞ’ye 3,5 Milyon ABD Doları karşılığında satılan Giresun Seka Kağıt Fabrikasının değerinin çok altında bir bedelle devredildiği gerekçesiyle, özelleştirmenin iptali için Ordu İdare Mahkemesine dava açılmış, fakat reddedilmişti. Özelleştirmenin kamu yararına olduğu, satışında hukuka aykırılık bulunmadığı yönünde mahkeme kararı 2005 yılında Danıştay tarafından da onaylanmış ve yıllardır akıbetinin ne olacağı tartışılarak, yürekleri sızlatan bir yara olarak bu güne gelinmiştir. Grup Başkan Vekiliniz Sayın Nurettin Canikli ise çözüm önerisi olarak, Giresun’a dev yatırım, mega proje, 800-900 milyon liralık hizmet olarak basın toplantısında şirket ile yapılan anlaşma ya da protokolü anlatmıştır. 780 dönümlük Seka arazisinin İl Özel İdaresi üzerinden Toki’ye devri, bu arazinin özelleştirilmesinden bu yana kamunun uğradığı zararı da gündeme getirmiştir. Canikli, Seka Aksu eski kâğıt fabrikası arazisinin sizin talimatınızla kaynak aktarılarak İl Özel İdaresi’ne devredildiğini söylemiştir. Bu hususta Giresun Kamuoyunun, cevap bekleyen naçizane sorularını yanıtlamanız önem arz etmektedir.
1.Türkiye’de benzeri bulunmayan bir özelleştirme ve ardından kamulaştırma örneği olarak tarihe geçen bu kararı almanızdaki sebebi açıklar mısınız? Özelleştirildikten sonra 15-20 katı bir bedelle devlete tekrar kazandırılan bir başka arsa, mülk, fabrika veya tesis bulunmakta mıdır?
2.Kamudan bu proje için aktarılan kaynak ne kadardır?
3.Yapılan protokolle, Milda AŞ’nin kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışanlarına olan ne kadar borcu
ödenmiştir?
4.Yapılan protokolle Milda AŞ’ye ayrıca ne kadar para verilecektir?
5.Toki’nin Milda AŞ’ye arazi bedeli olarak ödeyeceği iddia edilen 56 milyon lira nasıl belirlenmiş? Bu değer tespiti ne şekilde hangi kurum tarafından yapılmıştır?
6.Bu yönde bir tasarrufta bulunmanız konusunda Fatih Erbakan’ın bir etkisi olmuş mudur? Böyle bir tasarrufu yapmanızın ardındaki asıl neden Erbakan ailesine olan bir vefa borcu mudur? Birilerinin batık şirketini kurtararak zengin etmek yerine bu kaynağı Giresun’a hizmet için aktarmanız mümkün değil miydi?
7.Borçları yüzünden icralık olan Milda AŞ’nin buna rağmen yakın bir zamanda Seka arazisindeki fabrikanın hurdalarından kaç milyon lira kazandığını biliyor musunuz?
8.Arazisini emlak şirketleri ve danışmanları vasıtasıyla pazarlayamayan şirketin arazisine Toki vasıtasıyla
talip olmanızın Giresun’a istihdam yönünden sağlayacağı faydayı açıklar mısınız?
9.Yapılacak 2500 konut, futbol sahası, beş yıldızlı otel ve yüzme havuzu gibi tesisler ile Giresun ekonomisini canlandırmayı mı amaçlamaktasınız yoksa mütaahhitlerinize yeni kazançlar sağlamayı mı?
10.Köprü ve otoyol özelleştirmesinin iptal edilmesini, birilerinin daha fazla kazanması için değil milletin, ülkenin daha fazla kazanması temin etmek düşüncesiyle açıklarken, Giresun Seka ’nın özelleştirilmesi ardından onlarca kat kazanç elde eden bir şirkete nasıl bir vefa borcunuz var ki milletin devletin milyonlarca kaybını görmezden gelebiliyorsunuz?
11.Giresun
ilinde, Seka Kağıt Fabrikası, Fiskobirlik ve diğer büyük işletmelerin,
fabrikaların kapanması
ya da iktidarınızın desteğinden mahrum bırakılarak yok olması bir
tarafta dururken, Grup Başkan Vekilinizin Ordu ve Giresun illerinin
birleştirilerek büyükşehir yapılmasına engel olarak bizleri göstermesi,
sorumluluğu üzerinden atmak üzere Cumhuriyet Halk
Partisini hedef alan açıklamaları olmuştur. Milda konusunda göstermiş
olduğunuz duyarlılığı, iktidarınızda Giresun ekonomisini ayakta tutan,
istihdam sağlayan bu tesislerimizin korunması konusunda da göstermiş
olmamanızın sebebi nedir?