Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 14842 kez okundu. | Kategori : Siyaset
Haberin Tarihi :   31 Mart 2017 - 12:39

Öztürk, Dereli’de hemşerileriyle bir araya geldi.

Büyüt
Küçült
Öztürk, Dereli’de hemşerileriyle bir araya

AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, referandum çalışmaları kapsamında Dereli’de hemşerileriyle bir araya geldi.

Halkoylamasında Dereli’den güçlü bir evet sonucu çıkacağını ifade eden Öztürk, köy ve mahalle muhtarlarıyla düzenlenen toplantıda istişarelerde bulundu. İlçe merkezinde esnaf ve vatandaşlarla da sohbet eden Öztürk, Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlattı.

Geçmiş yıllarda milletvekili sayısının 450 olduğunu ifade eden Öztürk, 1995’de bu sayının nüfus artışı nedeni ile 550’ye çıkarıldığını söyledi. Milletvekili sayısının 550’ye çıkarıldığı 1995 yılında Türkiye’de nüfusun 58-59 milyon civarında olduğunu söyleyen Öztürk, bugün ise nüfusun 80 Milyon olduğunu belirtti.  Bugün itibari ile nüfusun 20 Milyon arttığına dikkat çeken Öztürk, nüfusun arttığını fakat milletvekili sayısının artmadığını belirtti. Bu sebeple bu artışa karşı yeni sistemle birlikte milletvekili sayısının 600’e çıkacağını belirten Öztürk;’’ Dünya’da da örneklerine bakınca, Türkiye’de 148 bin nüfusa bir milletvekili düşüyor. Ama Avrupa Birliği üyesi gelişmiş ülkelerin nüfusa göre milletvekili oranlarına baktığımızda bu sayı yeterli değil. Yani 600 milletvekili bile bizim nüfusumuza oranla gelişmiş ülkeler standardında yeterli değil. Ama bugünkü şartlar içerisinde bugünkü vekil sayısını arttırıyoruz. Bu artışa karşı çıkmak demek milletin temsil hakkına karşı çıkmak demektir.‘’diye konuştu.

‘’Milletvekilleri Asli Görevine Dönüyor’’

Meclisin ana görevinin yasama organı olarak yasa yapmak olduğuna dikkat çeken Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:’’Mesela Cumhurbaşkanı ile ilgili de deniyor ki, bütün yetkiler onda toplanıyor. Tek adam olacak, bütün hâkimleri atayacak, meclisin yasa yapma yetkisini alıyor, meclisi etkisiz hale getirecek deniyor. Tek adam lafını çok duyuyoruz. Tek adam rejimi kurulmayacak. Milletin iktidarı, milletin sistemi güçlenecek. Yeni sistemde çift başlılık ortadan kalkacak. Çift başlılığı ortadan kaldırmak için şuan ki öngörülen sistemde Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık birleştiriliyor. İki kurumun yetkileri Cumhurbaşkanlığı makamında toplanıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için verilen ilave bir yetki yok. Teknik olarak düzenleniyor. Ama ana hatlarıyla Başbakanın yetkileri Cumhurbaşkanında toplanıyor. Yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak. Halk bir sandıkta Cumhurbaşkanını, diğer sandıkta hükümeti seçecek. Yeni hükümete güvenoyunu halk vermiş olacak. Bir kişi en fazla iki defa seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığı süresi 2 dönemle, yani en fazla 10 yılla sınırlandırılacak. Cumhurbaşkanlarına hem siyasi hem cezai sorumluluk gelecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi için aday gösterilme şartları kolaylaşacak. 100 bin imza toplayan bile aday olabilecek. Demokratik rekabet teşvik edilecek. Başarısız lideri halk sandıkta cezalandırılacak. Meclisin ana görevi yasama organı olarak yasa yapmak. Ama şuan ki parlamenter sistemde yasa tekliflerini sadece milletvekilleri vermiyor hükümette, yürütme organı da, bakanlar kurulu da veriyor. Fiiliyatta ve uygulamada meclisten geçen kanunların %99’u hükümetin verdiği teklifler. Yeni sistemde ise kanun teklif etme yetkisi sadece milletvekillerine ait olacak. Yeni sistemle birlikte milletvekilleri asli görevine dönecek.’’



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir