Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 2531 kez okundu. | Kategori : TANITIM
Haberin Tarihi :   26 Nisan 2024 - 01:40

Asansör Motoru

Büyüt
Küçült
Asansör

Modern çağımızın en önemli taşıtların başında asansörler gelmektedir. Elbette ki bu taşıtların en önemli parçası ise asansör motoru olarak bilinmektedir. 19. Yüzyıldan önce asansörler güvenlik nedeniyle sadece maden ocaklarında ve fabrikalarda yük taşınmasında kullanılmaktaydı. Gelişen teknoloji ile birlikte asansörler artık insan taşıyabilecek duruma geldi. Dolayısıyla çok katlı binalarda ve yaşam alanlarında asansörler olmazsa olmaz bir taşıt haline geldi.

Asansör Motoru Nasıl Çalışır?

Yapıların içinde bulunan çeşitli yükleri taşıyan asansörlerin kalbi motorları denilebilir. Asansör motorunun çalışma prensibi aşağıdaki gibidir.

Asansör motoru, temelde elektrik enerjisini alarak elektrik motoruna ileterek hareket oluşmasını sağlar.

Elektrik motoru, aldığı elektrik enerjisini mekanik elektriğe dönüştürür.

Asansör motorunun döndürdüğü bir tambur ve makara sistemi, asansör kablosunu sarar. Asansör kablosu, asansör kabinine ve asansörün dengesini sağlayan halatlara bağlıdır.

Elektrik motorunun oluşturduğu mekanik dönme hareketi, asansör halatlarının gevşeyip sıkışmasını sağlar. Bu sayede asansör kabini yukarı doğru aşağı hareket edebilmektedir.

Asansör motorunun yanında asansörün güvenliğini sağlamak için birden fazla sensör ve kontrol cihazları bulunmaktadır. Bu sensörler sayesinde asansör, istenilen kata sağlıklı ve güvenli bir şekilde hareket ederek ilerler, durur.

Güvenli Asansör Kullanımı

Asansörler, insanların ve yüklerin hızlı ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayan önemli sistemlerdir. Özellikle çok katlı binalarda vazgeçilmezdirler. Dolayısıyla asansörlerin bakımı ve güvenli kullanımı en önemli noktadır. Güvenli asansör kullanımı için dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

Asansörleri yetkili ve yaş sınırı uygun olan kişilerin kullanması.

Asansörlerde asla koşulmamalı ve zıplanmamalı.

Asansörde bir sorun olduğunu fark ettiğiniz anda kabinden güvenli bir şekilde ayrılmalısınız.

Asansörün alabileceği maksimum yük kapasitesini aşmamak.

Kapı tam kapanmadan veya açılmadan giriş çıkış yapılmamalı.

Asansör Motoru Parçaları

Makara: Makara veya diğer adıyla tambur, motorun çıkış şaftına bağlıdır ve motorun manyetik kuvvetini kullanarak döndürülür.

Fren Sistemi: Asansör motoru, bir fren sistemiyle birlikte çalışır. Fren sistemi, asansörün durmasını ve sabit kalmasını sağlar. Acil durumlarda fren sistemi, asansörü hızlı bir şekilde durdurarak güvenliği sağlar.

Dişli Kutusu: Dişli kutusu, motorun gücünü tambur veya makaraya aktarır ve asansörün hareketini sağlar.

Kontrol Sistemleri Sensörü: Asansör motoru, birden fazla sensör ile kontrol edilir. Bu sistemler, asansörün hareketini kontrol etmek için kullanılır ve asansörün hızını, yönünü ve duruş noktalarını belirler.

Asansör Kablosu: Tambur veya makaraya sarılır ve asansörün yukarı veya aşağı hareket etmesini sağlar. Asansör kablosu, yüksek mukavemetli çelikten yapılmıştır ve asansörün taşıyabileceği ağırlık ve hareket hızı gibi faktörlere bağlı olarak çeşitli boyutlarda üretilir.

Asansör Motoru Çeşitleri Nelerdir?

Hidrolik Asansör Motoru: Hidrolik sıvısı ile çalışan asansör motorlarıdır. Asansör kablosunu hareket ettirmek için hidrolik sıvısı kullanılır.

Pnömatik Asansör Motoru: Hava basıncıyla asansör kablosunu hareket ettirir ve hava basıncını kullanarak sistem çalışır.

VVVF Asansör Motoru: Manyetik alan frekansı ile gerilimi kontrol ederek hızı ayarlayan motor tipidir.

Alternatif Akım (AC): Evlerde ofislerde sıklıkla kullanılan asansör motoru tipidir. AC motorlar, manyetik alanın yönünü değiştiren manyetik alanların dönmesiyle çalışır.

Doğru Akım (DC): Yüksek verimlilik sağlamak için kullanılan motor tipidir.

Kaliteli asansör motoru çeşitlerini incelemek için Akış Asansör web sitesini incelemeyi unutmayın.

https://www.akisasansor.com.tr/urunler



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir