Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 2801 kez okundu.
Yazının Tarihi :   03 Mayıs 2024 - 11:37:24

Seri Gülanı

Büyüt
Küçült
Seri Gülanı

Fatih Yokuş

1961 Diyarbakırlı emekli imamım, halen Diyarbakır'da yaşıyorum.


Gülan; Kürtçe Mayıs ayına denilir.
Serı Gülanı ise Mayısın başı manasına gelir.
Bulunduğum bölgede 1980-2000 li yıllarda Nisan (hâlen de var ancak eskisi gibi heyecanı yok) ayının sonlarına doğru tatlı bir telaş ve hazırlık yapılırdı.
Bu tatlı telaş süre gelen bir geleneğin devam ettirilmesi hazırlığı idi
Daha önce belirlenen bir yatır’a (halk arasında "ziyareta Gülanı") veya bir bölgeye gidilmesi ve Serı Gülanı kutlaması için yapılan hazırlıklar idi.
Rumi 1 yani Miladi 13 Mayıs olduğunda belirlenen yere gidilir, hayvanlar kesilir, ziyafetler verilir, genci, çocuğu, yaşlısı, bayanı ve erkeği ile şenlik havasında kutlanır idi.
Herkes bir şeyler getirir, ikramlar yapılır ve kesilen hayvanların etleri dağıtılır idi.
Seri Gülanı kutlaması tam bir bayram ve şenlik havasında geçer idi.
Bizdeki Serı Gülanı yani Bir Mayıs kutlamaları batıdaki eylem ve ölümlerde sonra kazanılan bir hakkın kutlaması değil, baharı karşılama ve dayanışma için yapılır idi.
Milletti alanlara dökme, insanları tedirgin etme, slogan atma, suçlama ve benzeri davranışlar yerine; hoş görü, eğlenme, yardımlaşma, dua ve baharı şenlik havasında karşılama amacı güder idi.
Bu şenlik sadece işçi sınıfı değil herkesin kutladığı bir bayram gibi idi.
Batı’da 1 Mayıs ta ne oldu da işçi bayramı oldu?
1856 yılında Avustralyanın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin, günlük sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
Bundan sonra işçiler hak talebinde bulunmak için değişik ülkelerde seslerini duyurmaya çalıştılar.
ABD inin Chicago’da kurulu MC Cormick fabrikasında fazla Mesaiye karşılık 8 saatlik İşgünü talebi ile Şubat (1886) ayından beri grev yapıyorlardı.
3 Mayıs 1886 günü işveren grevi kırmak istedi.
Grev kırcılar polis eşliğinde fabrikaya girme girişimi grevci işçiler engelleme çabaları, polisin sert müdahalesi sonucu 6 işçi öldürüldü.
İşçiler polisin sert müdahalesi ve 6 işçinin öldürülmesini protesto etmek amacıyla 4 Mayıs1886 yılında Haymarket meydanında toplantı düzenlendi. Polisin müdahalesi ve kimin attığı meçhul olan bomba neticesinde polis şefi ve polisin ateş açması sonucu 10 gösterici öldürüldü.
Protestolar neticesinde 14 Temmuz -21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir içi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs günü "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasını karar verildi.
Ülkemizde ilk olarak 1923 tarihinde resmi olarak kutlanmıştır.
Nisan 2008 tarihinde "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanmıştır.
22 Nisan 2009 tarihinde TBMM tarafından 1 Mayıs resmi tatil olarak kabul edilmiştir.
Peygamber sallallahu aleyhi ve Sellem’in "Çalışana ücretini, alın teri kurumadan önce veriniz" (İbn Mace)
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve Sellem’e; "Hangi kazanç daha temiz ve iyi olanıdır diye sorduğunda; "Kişinin el emeği ve aldatma bulunmayan meşru ticaret ile elde edilen kazançtır." (Ahmet bin. Hamnbel)
Bir Mayıs işçi bayramı kutlarım.
Seri Gülana ve Pirozbe.

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir