Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 44850 kez okundu. | Kategori : Duyurular
Haberin Tarihi :   07 Mart 2017 - 13:17

Çiftçilere tohum fide ve fidan uyarısı

Büyüt
Küçült
Çiftçilere tohum fide ve fidan
Tohum,Fide ve Fidan Alırken Üreticilerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

İlkbaharın gelmesiyle birlikte çiftçilik faaliyetlerinde de yoğunlaşma başlamaktadır. Bu nedenle İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce ‘Tohum,Fide ve Fidan Alırken Üreticilerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar’ konusunda aşağıdaki bilgilerin verilmesinde fayda görülmüştür:

5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliğine göre;  Tohumluk (tohum,fide,fidan,süs bitkileri) satan, dağıtan gerçek ve tüzel kişilere  tohumluk bayi belgesi, üretenlere ise üretici belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir.Yetkisiz kişilerin açıkta fide,fidan,tarla-sebze tohumu ve süs bitkileri satmaları yasaklanmıştır.

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanununun 17. maddesine göre; Bakanlıkça belirlenen zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki ve bitkisel ürünleri üreten, ithal eden, depolayan, ticaretini yapanlara da Bitki Pasaportu Sistemine kayıt olma,kayıt sertifikası alma ve bitki pasaportu bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.

İlgili mevzuata göre; Bakanlıktan yetki almadantohum,fide,fidan ve süs bitkileri satan,ruhsatsız olarak ticari anlamda üretimini yapankişi ve kuruluşlara da idari yaptırım uygulaması getirilmiştir.  

Halkımızın da bu konuda bilinçlenmesi; üzerinde etiket ve bitki pasaportu bulunan tohum,fide, fidan ve süs bitkilerini,Bakanlığımızca yetkilendirilmiş tohumluk bayilerinden yada üretici belgesi olan üreticilerden almaları  gerekmektedir.

Üreticilerimiz;  açıkta,yetkisiz kişilerden, etiketsiz, sertifikasız ve pasaportsuz tohum/fide/fidan/süs bitkileri satın aldığında birçok sorunla karşılaşabilmekte;  hastalık ve zararlılara rastlanabilmekte, bu durum fide/fidan kurumalarına,verim kaybına neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalık ve zararlılar topraklarımıza bulaşarak, çözümü zor ve zaman alan sorunlara sebep olmaktadır. Aşılı diye satıldığı halde bazı fidanların aşısının olmadığı, dikildiğinde tutmadığı ve belirtilenin dışında farklı tür ve çeşitte meyvelerin oluştuğu, kalitesiz ve verimi düşük ürün alındığı görülebilmektedir.Üreticilerimiz böyle sorunlarla karşılaştığında elinde etiket,sertifika pasaport gibi belgeleri olmadığından geriye dönük olarak hakkını arayamamakta,parası,emeği ve zamanı boşa gitmektedir.

Yukarıda bahsedilen bu mağduriyetlerin  yaşanmaması için tohum,fide,fidan ve süs bitkilerinin  etiketli ve pasaportlu olarak, yetkili tohumluk bayileri yada yetkili üreticilerden alınması hususları,tüm ilgililere önemle duyurulur.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir