Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 3961 kez okundu. | Kategori : Duyurular
Haberin Tarihi :   06 Mart 2024 - 13:22

GİRESUN İLİNDE KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISIYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Büyüt
Küçült
GİRESUN İLİNDE KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISIYLA MÜCADELE

Giresun İlinde Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) zararlısına karşı yürütülen mücadele ve çiftçi eğitim-yayım çalışmaları konusunda İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın şu bilgileri vermiştir.

“Kahverengi Kokarca; Doğu Asya kökenli, tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag  yani birçok çeşit bitkiyle beslenen bir zararlıdır. Fındığın en önemli zararlılarından biri olan kahverengi kokarca ile mücadele, ülkemiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir. Kivi, elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber ve patlıcan konukçuları olup geniş konukçu ağı zararlının yaşam döngüsünü kolaylaştırarak mücadelesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle kahverengi kokarca zararlısına karşı tüm paydaşların katılımı ile seferberlik halinde topyekûn mücadele yapılması gerekmektedir.

İl Müdürlüğümüz tarafından; Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde 2018 yılı Nisan ayında başlatılan ve halen devam eden proje ile İlimizde 8 İlçe  (Bulancak, Piraziz, Keşap, Dereli, Espiye, Tirebolu, Görele, Eynesil) ve Merkez’de 3’er farklı lokasyonda toplam 27 adet feromon tuzak asılarak sürvey ve izleme çalışmaları yapılmaktadır.

2020 yılında İl Müdürlüğümüz ve Giresun Ticaret Borsası arasında protokol yapılarak, Giresun Ticaret Borsası tarafından’ Kahverengi kokarca ile Feromon Tuzaklarının İzlenme ve Mücadele Amaçlı Temini ve Kullanılması’ amaçlı 100 adet Feromon ve 100 adet yapışkan tabla temin edilerek, seçilen 8 ilçede farklı lokasyonlarda  sürvey ve izleme çalışmaları yapıldı.

İl ve İlçe  Müdürlüğümüzde görevli  teknik personeller ile tarım danışmanlarına yönelik hizmet içi eğitimler gerçekleştirilmiş ayrıca İl Ziraat Odası Başkanlığı ve Valilik toplantı salonunda Muhtarlara eğitim toplantısı düzenlendi. Çok sayıda afiş ve liflet bastılarak, köylerde çiftçilerimize yönelik düzenlenen bire bir eğitim çalışmalarında dağıtımı gerçekleştirildi. Ayrıca Belediye ve Ziraat Odası iş birliği ile billboardlara Kahverengi kokarca hakkında bilgilendirici afişler asıldı.

İl Müdürlüğümüzce, sonbaharda kapalı alanlarda kışlamaya geçeceğinden kitle halinde imhası için biyosidal ürünler hakkında liflet hazırlanarak, Bitki Koruma Ürünleri Bayileri ve İlçe Müdürlüklerine gönderildi. Bazı İlçe Kaymakamlıkları ve Belediyelerin araç/personel desteği ve İl/İlçe Müdürlüklerimizin de ilaç ve ekipman temin etmesi neticesinde zararlının yoğun olduğu köylerde ilaçlama yapıldı. Bu kapsamda tedbir olarak karayolları araç muayene istasyonlarında da ilaçlama çalışması gerçekleştirildi.

Giresun Ticaret Borsası ziyaret edilerek ortak çalışma yapılması konusunda mutabık olunmuştur. Bu kapsamda monitör amaçlı fındık bahçelerine yerleştirilmek üzere 80 adet feromon temin edilmiştir. Karadeniz İhracatçılar Birliği ile de ortak çalışma yapılması konusunda mutabık olunmuş, Birlik ve İhracatçı firmalardan 350 litre biyosidal ürün kışlak mücadelesi amacıyla temin edilmiştir. Giresun Kültür ve Turizm Ekonomik Kalkınma ile Gelişmeleri Destekleme Derneği'nin "İstilacı Kahverengi Kokarca ile Mücadele Projesi "  İl Müdürlüğümüz iş birliği ile yürütülecektir.

Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Fındık Araştırma Enstitüsü’nde biyolojik mücadelenin geliştirilmesi ve uygulamasına yönelik biyolojik mücadele laboratuvarı kurulmuştur. Bu laboratuvarda Kahverengi Kokarcanın predatörü olan     T. Japonicus (Samuray Arısı) üretilmesi sağlanacaktır.

Bakanlığımızca hazırlanan “Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" İlimiz genelinde kimyasal, biyoteknik ve biyolojik mücadele ile çiftçi eğitim çalışmalarına aralıksız olarak ve hassasiyetle devam edilecektir.” Dedi.  

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir