Sayın Basın Mensupları hepiniz hoş geldiniz.
Rektör olarak göreve başladıktan sonra ilkini gerçekleştirmekte olduğum bugünkü toplantıya gösterdiğiniz yoğun ilgiye teşekkür eder, sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.
TIP FAKÜLTESİ
Hepinizin önceliği ve merak konusu olduğunu bildiğim Tıp Fakültesi ile ilgili bilgiler vererek sözlerime başlamak istiyorum.
Değerli basın mensupları…
Bildiğiniz gibi Tıp Fakülteleri üniversitelerin bulunduğu illerin gurur kaynağı, üniversitelerin prestijidir. Üniversiteler bu fakülte varsa, faliyetini sürdürüyorsa üniversitedirler.
Dolayısıyla benim, daha önceleri de açıkladığım gibi Rektör olarak görev önceliğim; akademik kadro, yerleşkesi üzerinde dekanlık binası, tabelası olan hastane binası ve öğrencileriyle birlikte Tıp Fakültesi’ni yapılandırarak kurumsal hale gelmesini sağlamaktır.
Bu konuda yolun başında değiliz. Hatta yol kateddik.
Tıp Fakültesi öğrencilerinin 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında Giresun’da eğitim görmelerini sağlamak amacıyla yaptıklarımızı sizlere anlatmak isterim.
Değerli basın mensupları….
Göreve başladıktan sonra;
A-Yükseköğretim Kurulu üyeleri ve Başkan Vekilleri, Eğitim- Öğretim Daire Başkanı ile YÖK’ün öngördüğü Tıp Fakültesi kriterlerinin gerçekleştirilmesi konusunda görüşmelerde bulunulmuştur.
B- Üniversitemiz Nizamiye Yerleşkesinde bulunan Tıp Fakültesi Dekanlık binası, Morfoloji binası olarak hizmet vermesi amacıyla, bakım onarım ihalesine çıkarılmıştır.
C-Yükseköğretim Kurulu tarafından 19 Mayıs üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyelerinden oluşan bir heyet fiziki koşullarımızı yerinde görmek amacıyla üniversitemize gönderilmiş, Tıp Fakültemizde incelemeler yapmışlar, YÖK’e sunacakları rapora esas olmak üzere bilgiler oluşturmuşlar, bize ifade ettikleri olumlu görüşlerle ilimizden ayrılmışlardır.
D. Ancak bu girişimlere ve yoğun çalışmalarımıza rağmen YÖK, kriter eksikliklerimizi giderinceye kadar öğrencilerimizin bu öğretim yılında da Giresun’da eğitim görmelerine onay vermemiştir.
YÖK’ün bu kararından sonra; hafta sonu Gebze’de gerçekleşen ‘YÖK Çalıştay’ı sırasında, ilgilere tarafımdan, çok net bir şekilde atanacağına dair, Temel Tıp Bilimleri Anabilim dalında eksik olan 2 öğretim üyesi ihtiyacı karşılanacağı taahhütü bulunulmuştur. Ve böylece ÖSYM kılavuzuna üniversitemizin Tıp Fakültesi öğrencilerine yönelik YÖK kararında şartlı ibare eklenmesi yönünde prensip kararı alınmıştır.
Yani öğrencilere tercihlerini yapma imkanı sunulmuştur.
Bu sorunun kısmen de olsa aşıldığı anlamına gelecek bir gelişmedir.
-Giresun Üniversitesi’ne arsa bağışı yapacağını açıklayan hayırsever işadamı Sayın Öner HEKİM’in bu açıklaması, Giresun’da heyecan yaratmış, tarafımızdan da takdirle karşılanmıştır. Kendisiyle ön görüşmeler yapılarak, karşılıklı talepler iletilmiş, bunlar üzerinde bir çalışma başlatılmıştır.
Bu çalışmalar hukuki içeriği de kapsayan biçimde halen sürmektedir.
Sayın Hekim’in kendisi gibi hayırsever olan ve ardında adıyla anılan birçok eğitim kurumu bırakan rahmetli oğlu Ömer HEKİM’in isminin Tıp Fakültesi’ne verilmesi isteği, doğru ve haklı bir istektir. Tarafımızdan da kabul görmüştür. Çalışmalarımız tamamlandığında ve mutabakat sağlandığında, konu YÖK nezdine taşındığında bu konuda sizler aracılığı ile kamuoyuna kapsamlı bilgi verilecektir.
Saygıdeğer basın mensupları.
Sizlerin de katılımıyla, Giresun’un merkez ve birimlerimizin bulunduğu ilçelerde protokol düzeyinde ziyaretler gerçekleştirilmiş, fakülte ve yüksekokullarda akademik ve idari personel, daire başkanlarının katıldığı toplantılarda öğrencilerimizin sorunları dinlenerek bunların çözümüne yönelik çalışmalar yapılmış, birimlerimizin eksiklikleri belirlenmiştir.
Bundan sonra oralardan aldığımız bilgiler doğrultusunda bütün birimlerimiz hazırlık yapacak ve yeni öğretim yılına kadar en az sorunlu bir üniversite olacağız.
Değerli basın mensupları…
Üniversitemiz, stratejik coğrafi özelliğe sahip bir ildedir. Bu ayrıcalığı farklı bir üniversite olmanın şansı olarak görmekteyiz.
Bu bir ütopya değildir. Bir hedeftir. Bu yönde atılmış adımlarımız kurduğumuz ilişkiler vardır. Üniversitemizi Karadeniz’e kıyı ülkelerin devletleri, Türk Cumhuriyetleri ve bu ülkelerin üniversiteleri ile işbirliği yaparak bir Bölge Üniversitesi kimliğine kavuşturmak mümkündür.
Bu amaçla;
-Üniversitemiz 8 Ülkeden 42 üniversitenin oluşturduğu Kafkas Üniversiteler Birliği’ne üye olmuştur. Böylece üniversitemiz kendisine bir yön çizmiş, hedef belirlemiş, farklılığı tescilletmiştir. Giresun üniversitesi artık; çok geniş bir coğrafyaya yayılmış üniversiteler ailesinin parçasıdır.
-Kafkas Üniversiteler Birliği’nin Batum toplantısında dört ülkenin (Rusya,İran,Gürcistan,Ukrayna,Azerbaycan) 14 üniversitesiyle ön görüşmeler yapılmış, daha sonra iletişime geçilmiş ve şimdilik üç üniversiteden öğrenci değişimi, bilgi ve teknoloji transferi, karşılıklı imkan ve kabiliyetlerin paylaşımı konusunda olumlu cevap alınmıştır.
Ayrıca, dört üniversitenin Rektörü 25 Mayıs 2012 de yapılacak mezuniyet törenine davet edilmiştir.
Bu bir yeniliktir. Siz değerli basın mensuplarının da attığı manşetlerde olduğu gibi üniversitemizin bir açılımıdır.
Hatırlayacağınız gibi; göreve atandığım ilk gün yaptığım basın açıklamasında hedeflerimden birisi: ‘ kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadınlarımız için topluma yönelik sosyal politikalar oluşturması’ idi. Bu amaçla, önce kadın sığınma evinde şiddet mağduru kadınlarımızı ve yetiştirme yurduna bağlı sevgi evindeki çocukları ziyaret ettim ve ardından bu ziyaretler sonucunda oluşan bilgiler çerçevesinde Giresun Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmasını sağladım.
Kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz bir başka önemli birim ise TÖMER olarak bilinen birimdir.
-Giresun Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)’in kuruluşu geçtiğimiz günlerde gerçekleşmiştir. Bu kuruluşumuz sayesinde adından da anlaşılacağı üzere; yine bölgemizdeki ülkelerden öğrencilerin tercih sebebi olacağız. O ülkelerde bürolar açacağız.
Değerli basın mensupları ve sevgili mesai arkadaşlarım.
Rektör atanmamdan sonra Uluslararası Üniversite olma yolundaki hedeflerimiz doğrultusunda bir fakülte kurduk. Bunu buradan bir müjde olarak söylüyorum.
Giresun Üniversitesi’nin en yeni Fakültesi olan İslami İlimler Fakültesi Türk Cumhuriyetleri, Asya ve Kafkasya Coğrafyasındaki Müslüman nüfusun İslami eğitimi ihtiyacının giderilmesine yönelik bir fakülte olacak ve üniversitemizi cazibe merkezi haine getirecektir.
-Yine Meslek Yüksek okullarımıza bir yenisi eklenerek, Piraziz Ahmet Hamdi Özdemir Meslek Yüksek okulunun kuruluş kararı alınmıştır.
-Bir başka yeniliğe gelince…
Üniversitelerin temel görevi akademisyen yetiştirmektir. Bu anlamda doktora programları üniversitelerin prestijidir. Bu amaçla üniversitemiz bünyesinde Türk Dili Edebiyatı , Sosyal Bilgiler Eğitimi, Biyoloji Bilim dallarında doktora programları açılmıştır.Bu programlar üniversitemizin gerçekleştirdiği ilklerden birisidir.
Ayrıca araştırmacılarımızın AB fonlarında yaralanabilmesi için AB Çerçeve Ofisi kurulmuştur.
Üniversitemizin Eğitim ve Öğretimle ilgili diğer bilgilerine gelince ;
1.Yabancı Diller Yüksekokulu YÖK tarafından kabul edilerek Bakanlar Kurulu’na sunulmuştur.
2.Giresun MYO ve Şebinkarahisar MYO’na iki ayrı Yüksekokul olarak ayrılmıştır.
3.Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Bankacılık ve Sigortacılık bölümü ikinci öğretimi öğrenci alınması YÖK tarafından kabul edilmiştir.
4.Espiye MYO Gıda Kalite Kontrol ve Analiz Programı, İngilizce ve Çevirmenlik Programı YÖK tarafından açılmıştır.
5.Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Bina İnşaat ihalesi sonuçlandırılmıştır.
6-Üniversitemiz de başkanlığında bir heyetle Ankara’ya iki günlük çalışma ziyareti gerçekleştirilmiş, üniversitemizin başta YÖK olmak üzere Kalkınma Bakanlığı TOKİ, Sağlık Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına gidilerek üniversitemizle ilgili iş ve işlemlerin takibi yapılmıştır.
Saygıdeğer basın mensupları. Üniversitemiz bu kısa dönemde sosyal etkinliklerle de adından söz ettirmiştir.
-Siyaset Bilimi Tarihçisi kimliğimle birçok ulusal Televizyon kanallarındaki programlara konuk olup aktüel konularla ilgili düşüncelerimi paylaşmakla birlikte, Giresun’umuzun ve üniversitemizin isminin duyurulması yönünde katkım olduğunu düşünmekteyim.
-Ayrıca Rektör atanmamdan sonra Türkiye-Azerbaycan kardeşliğine yaptığım katkılardan dolayı PETKİM Yılın özel ödülüne layık görülmemi üniversite adına bir kazanç olarak görmekteyim.
-Yine göreve atandığım günden bu yana 100’ü aşkın kişi, 17 sivil toplum kuruluşu, dernek temsilcisi ile görüşmelerimde üniversitemizin misyonunu anlatmakla birlikte üniversitemizin şehrimizle birleşme bütünleşme sürecine katkı sağlanmıştır.
- Özellikle ilçe ziyaretleri sırasında Sayın Kaymakamlar, Belediye Başkanları ve Sivil toplum Kuruluşlarıyla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde bu amaca hizmet etmektedir. İl genelinde başta Sayın Valimiz ve diğer protokol üyeleri ile Üniversitemizin gelişmesi yönünde tam bir uyum ve işbirliği içinde çalışmalarımızın sürdüğünü belirtmek isterim.
Yine bu sürede…
- Bahar Şenliği yapılmıştır.
- Anneler Gününde Şehit Aileleri ziyaret edilerek acıları paylaşılmıştır.
- İstanbul Giresun Feshane Günleri’nde Üniversitemiz, tanıtım amaçlı stand açmıştır.
- ilçelerimizdeki Fakülte ve Yüksekokulların Mezuniyet törenleri ve il merkezindeki genel mezuniyet töreninin Üniversitemize yakışır biçimde gerçekleşmesi sağlanacaktır.
- Uluslararası Giresun Aksu Festivaline katkı olarak Giresun Belediyesi ile işbirliği yapılmış ve Sanatçı Şevval SAM konseri Bahar Şenliklerimizin programıyla birleştirilmiştir.
- Üniversitemizin Üniversite adayı öğrencileri tanıtmak amacıyla İlimizdeki Liselere gezi düzenlenmiştir.
ERASMUS
Erasmus staj hareketliliği kapsamında 4 öğrencimiz belirlenmiş ve bu söz konusu öğrencilerimiz Haziran ayı içersinde İspanya, Almanya, İngiltere ve Belçika’daki staj yerlerine eğitim göreceklerdir.
Güz dönemi için 7 Öğrencimiz belirlenerek (Eğitim fakültesi 3, İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi 2, Fen Edebiyat Fakültesi 2)eğitim alacakları Belçika, Romanya Bulgaristan, Slovakya gibi ülkelere gitmeleri için gerekli işlemleri başlanılmıştır.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ
Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında Öğretim üyelerimiz tarafından sunulan projeler toplam 289.000,00 TL ödenek ile desteklenerek, araştırmacılarımıza bütçe ödeneklerimiz doğrultusunda Bilimsel faaliyetlerini gerçekleştirme fırsatı verilmiştir.
Saygıdeğer basın mensupları.
Toplantımızın sonunda sizlere hepinize ayrı ayrı üniversitemize
gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyorum. Sizler aracılığı
ile Giresun halkına sevgili hemşerilerime saygılar sunuyorum. 19
Mayıslarını ve 4000 yıl geçmişe sahip miteolojik Mayıs Yedisi
şenliklerini kutluyorum.